начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

чуждестранен адвокат

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чуждестранен адвокат

Мнениеот niczano » 18 Ное 2014, 15:00

Скъпи колеги,
италиански адвокат съм и бих искал да извършва вписването на софийската адвокатска колегия като чуждестранен адвокат според чл. 16 Закон за Адвокатурата ... Четох, че това вписване се направи чрез образеца № 1, приложен на "Наредба № 3 от 29 октомври 2004 Г. за водене и съхраняване на регистрите от адвокатските съвети".
Проблемът е че дисциплината за вписването на чуждестранените адвокати е променила през 2012 г., пък наредбата и приложения образец са непроменени от 2009 г.
Това са въпросите ми:
1. Трябва ли да се подада още този образец или има друг по-актуален?
2. Ако се подава още този образец, какво пиша на полетата на група "Основание за вписване" (тъй като според новата дисциплина е предвидено само едно решение на ВАС, което следва точно това заявленето)?
3. Чл. 16 ЗА предвижда че, на заявлението се прилагат: документ за придобита адвокатска правоспособност в съответната държава; копие от документ за самоличност на кандидата; и писмено съгласие от адвокат, който ще придружава кандидата в случай на осъществяване на процесуално представителство. Със сигурно предполагам, че с италианските документи трябва да се подаде заверените преводи, но другия въпрос е необходима ли е и нотариална заверка на моите подписи (ако аз лично подавам документите и не пълномощник)?
4. Знаете ли размерата на встъпителна вноска за вписване като чуждестранен адвокат в София?
Други допълнителни информаци са все полезни!

Предварително благодаря за всички и извинете ако съм написал неправилно на български!

Ник
niczano
Нов потребител

Re: чуждестранен адвокат

Мнениеот vvasi » 18 Ное 2014, 17:18

тъй като за вписване по чл. 16 от ЗА се изисква писмено съгласие от адвокат вписан в съответната колегия който ще ви придружава в случаите на процесуално представителство най добре след като се свържете и договорите с този адвокат той да отиде в колегията да вземе необходимите документи за попълване/въпреки че аз лично видях да се изисква само молба с приложения към нея/ и да попита за дължимите такси. таксите за вписване в се определят от съответната колегия. можете и да поискате информация направо от колегията на sak_sas@abv.bg
vvasi
Нов потребител

Re: чуждестранен адвокат

Мнениеот niczano » 18 Ное 2014, 22:07

Благодаря vvasi! Да, ествествено съм в контакт с българската колега и със сигурно тя ще ми помага, но не искам да я занимавам много с това.
От това, което сте написали горе, че се съгласявате, че трябва да се подада само една молба и само към ВАС заедно с приложенията, които са посочени на чл.16 ЗА и квитанцията на таксите.
Обаче ще изпратя майл на колегията за допълнителни информаци, като ме посъветвахте.
Ник
niczano
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ