- Дата и час: 02 Дек 2024, 16:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Удостоверение за наследници
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Удостоверение за наследници
Моля за за малко внимание:
Искам да ми издадат Удостоверение за Наследници , но не го притежавам Самият смъртен акт на баба ми. В общината ми дадоха номера на Акта ,но ми искат и документа.
Имам ли право да получа такова Удостоверение въз основа на Клетвена декларация ,т.е. на моя отговорност.
Ако ли не , какво мога да направя.Нямам и понятие къде и кой е издал Смъртният акт.
Благодаря.
Искам да ми издадат Удостоверение за Наследници , но не го притежавам Самият смъртен акт на баба ми. В общината ми дадоха номера на Акта ,но ми искат и документа.
Имам ли право да получа такова Удостоверение въз основа на Клетвена декларация ,т.е. на моя отговорност.
Ако ли не , какво мога да направя.Нямам и понятие къде и кой е издал Смъртният акт.
Благодаря.
- belew
- Младши потребител
Re: Удостоверение за наследници
Приятели стана ми ясно.
Та има ли някой адвокат , който срещу хонорар да ми реши този въпрос????
Ако и това Ви затруднява , моля модератора да ме насочи в кой раздел на Lex ,да поставя въпроса си???
Ако и това Ви затруднява , моля модератора да ме насочи в кой раздел на Lex ,да поставя въпроса си???
- belew
- Младши потребител
Това са сложни неща, не са за адвокати. Няма клетвени декларации. Баба ти е оставила наследници, вероятно баща или майка, които също са починали и вие сте ги наследил. С удостоверението за наследниците на родителя отивате в общината и питате как да си извадите НА и УН за праводателят - бабата. Това го казвам за по-сигурно, но доколкото си спомням трябва да напишете молба и да приложите УН на праводателя. След като извадите смъртен акт пак пишете молба и там сочите наследниците, от общината ги проверяват и издават УН. Ако не може да се ориентирате за наследници отидете при адвокат.
- ivanov_p
- Активен потребител
Подал съм молби за Удостоверенията на майка ми и баща ми и тази седмица ще са готови.Но от община Триадица отказват да ми издадат такова Удостоверение за баба ми. Имам някакъв номер за Акт за умиране , но няма никакви други данни в тефтерите им.Смъртен Акт няма как да поиском , нито зная дали е починала в къщи , или в болница .
И най важното е за пред кого се издава този смъртен Акт.За Общината за да се регистрира смъртта или за някой от наследниците й.
Абсолютен параграф 22.Не мога вече 7 години да погребат брат ми , прахта му стои в стаята на снаха ми,тя е изкрейзила,сега и аз ли от чиновничката в Общината.
Пропуснах този момент във филма ОПАСЕН ЧАР.
Та затова попитах за клетвена Декларация.И да напишат , че важи само за ГРИБИЩИТЕЕ СЛУЖБИ.
И най важното е за пред кого се издава този смъртен Акт.За Общината за да се регистрира смъртта или за някой от наследниците й.
Абсолютен параграф 22.Не мога вече 7 години да погребат брат ми , прахта му стои в стаята на снаха ми,тя е изкрейзила,сега и аз ли от чиновничката в Общината.
Пропуснах този момент във филма ОПАСЕН ЧАР.
Та затова попитах за клетвена Декларация.И да напишат , че важи само за ГРИБИЩИТЕЕ СЛУЖБИ.
- belew
- Младши потребител
belew написа:Приятели стана ми ясно.
Юзър ivanov_p не е адвокат. Вероятно и на вас е станало ясно това обстоятелство. Пише си "Пейчо" само за да си "начеше" клавиатурата.
Проблемът ви е решим. Категорично го заявявам, но не по указанията дадени от ivanov_p по-горе, освен вярната насока да се обърнете към адвокат. .
Успех!
-
Melly - Старши потребител
.Подал съм молби за Удостоверенията на майка ми и баща ми и тази седмица ще са готови.Но от община Триадица отказват да ми издадат такова Удостоверение за баба ми
Логическата връзка каква е? Защо за майка ви и баща ви ще издадат, а за баба ви не? И кога ще се преодолее пречката? Ще се преодолее и ще се снабдите с необходимия документ когато получите удостоверенията на този родител, който е наследник на бабата и докажете пред администрацията връзката между вас и бабата, както сте доказали връзката между вас и родителят.
Иначе най-лесно е да заведете дело срещу общината, три инстанции и в решението на петчленния ще е описан реда за вадене, и то като последна инстанция. След това може да отвориш кантора по вадене на удостоверения.
Във връзка с това се сещам за една весела история, станала във Франция през 19 век:
Един известен лекар бил извикан посред нощ от свой приятел-известен художник, за да излекува кучето му. Лекарят се обидил много, но нищо не казал. След време извикал художника за да му нарисува нещо, а когато ония отишъл го помолил да му боядиса гардероба.
Представяш ли си колко окаян трябва да е някой адвокат за да тръгне да ти вади документ от общината?
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:.Подал съм молби за Удостоверенията на майка ми и баща ми и тази седмица ще са готови.Но от община Триадица отказват да ми издадат такова Удостоверение за баба ми
Логическата връзка каква е? Защо за майка ви и баща ви ще издадат, а за баба ви не? И кога ще се преодолее пречката? Ще се преодолее и ще се снабдите с необходимия документ когато получите удостоверенията на този родител, който е наследник на бабата и докажете пред администрацията връзката между вас и бабата, както сте доказали връзката между вас и родителят.
Иначе най-лесно е да заведете дело срещу общината, три инстанции и в решението на петчленния ще е описан реда за вадене, и то като последна инстанция. След това може да отвориш кантора по вадене на удостоверения.
Във връзка с това се сещам за една весела история, станала във Франция през 19 век:
Един известен лекар бил извикан посред нощ от свой приятел-известен художник, за да излекува кучето му. Лекарят се обидил много, но нищо не казал. След време извикал художника за да му нарисува нещо, а когато ония отишъл го помолил да му боядиса гардероба.
Представяш ли си колко окаян трябва да е някой адвокат за да тръгне да ти вади документ от общината?
Престани да ръсиш глупости!
-
Добре де, Мели ще ти вземе поръчката!
- ivanov_p
- Активен потребител
belew написа:Искам да ми издадат Удостоверение за Наследници , но не го притежавам Самият смъртен акт на баба ми. В общината ми дадоха номера на Акта ,но ми искат и документа.
Не`ам нерви да чета цялата тая словесна логорея, дето е изпълнила страницата, но като начало прочетете НАРЕДБА № РД-02-20-9 ОТ 21 МАЙ 2012 Г. ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ЕДИННАТА СИСТЕМА ЗА ГРАЖДАНСКА РЕГИСТРАЦИЯ http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135796875 .
От там насетне, след като има отбелязване в регистрите на населението за акт за смърт ( чл. 55, ал.1 от ЗГР и чл. 24, ал.2 от посочената наредба), напомнете и на длъжностните лица от ГРАО да я прочетат, както и да си "опреснят" знанията по ЗГР, след което да изпълнят адм. услуга, за която сте депозирал писмена молба с вх.№. .
След изтичане на 14дн. срок ( не помня точно срока) при липса на изпълнение- обжалвайте мълчалив отказ през съответния АС. Последния ще им укаже к`во да правят.
п.п. Мели, това не е за адвокат- въпрос на адм. услуга и смятам, че всеки би могъл сам да се справи с евентуален проблем.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Поли, тъкмо щях да му отговоря на "Пейчо", че не съм аз човекът, когото препоръчва. Опитът ми показва, че административните органи правят луди гражданите, които дори и да си прочетат правата разписани в законите, подзаконовите разпоредби, е`ле пък тези на АПК, определено ще загубят маса нерви и време, което би употребил за присъщите му дейности. Затова, всеки дипломирал се юрист (изключая "Пейчо") допускам, че може да помогне.
Най-стряскащото е това:
Най-стряскащото е това:
Абсолютен параграф 22. Не мога вече 7 години да погребат брат ми , прахта му стои в стаята на снаха ми, тя е изкрейзила, сега и аз ли от чиновничката в Общината.
-
Мели, погребението ( има лек и за него, ама е по-сложен) няма общо с темата.
п.п. като каза "Пейчо", та се зачудих ( явно знаете с доктора повече)- дали не се подвизава тъдява, географски до мен?
п.п. като каза "Пейчо", та се зачудих ( явно знаете с доктора повече)- дали не се подвизава тъдява, географски до мен?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Мели, за едни 80-100 лева Пейчев ще му го свърши това. Не разваляй на човека масрафа.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Това се свършва с едно кафе от 80 ст. и въпрос към служителката какво да се направи, естествено ако не ходиш по тези места да се караш. Вече съм написал как да стане -изчаква се удостоверението за наследници на родителя, което удостоверява правото на питащия да иска същото за бабата и въпросът се решава. До сега е нямало как да се вземе, трябва или пълномощно от наследника на бабата или удостоверението.
- ivanov_p
- Активен потребител
Иванов, не искам да комуникирам с теб ( всеки спор е безпредметен по ред причини), но дразни мисленето и съветите ти, че всеки трябва да става роб на институциите. От друга страна ти може и така да работиш, все тази, но пишеш в правен форум и се дръж като юрист, ако си такъв- ако ли не- спазвай максимата" не вреди".
Не му е необходимо УН за възходящите по права от І степен- данните за тяхната смърт, роднински връзки и всичко необходимо са в регистрите на населението, което се поддържа актуално от общината. Натъртвам на думата актуално. Триадица има достъп до НБД, където всичко е налице.
Работата става с четене, не с кафе : http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135791928
Не му е необходимо УН за възходящите по права от І степен- данните за тяхната смърт, роднински връзки и всичко необходимо са в регистрите на населението, което се поддържа актуално от общината. Натъртвам на думата актуално. Триадица има достъп до НБД, където всичко е налице.
Работата става с четене, не с кафе : http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135791928
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Не ми е ясно,защо питащия допуска администрацията да го мотае по този селски начин. Като не му издават УН доброволно, ще стане и доброзорно-след жалене до адм съд. Ето първото решение от гугл по подобен казус http://www.admcourt-sl.org/uploads/0061 ... 1b2712.htm пълно е и с други решения. (на внучка й отказват УН за баба й-ето тя ги е принудила доброзорно). Подавате си заявление (какви клетвени декларации, какви 5 лева), администрацията си прави всичките справки сама. И още нещо-ако пък толкова не искате да се занимавате със съдебно жалене, ако по неясни причини не ви издадат УН -в случая вероятно ще помогне столичния омбудсман http://www.sofiaombudsman.bg/ -точно с подобни въпроси се занимават. Или вариант-сигнал в свободен текст до кмета на СО-по реда на чл 107 и сл от АПК-в свободен текст описвате проблема, подавате го в деловодството на ул Московска срещу вх н. Кметицата на столична община съдейства по подобни въпроси, и нерядко и лично чете сигналите на гражданите.
Абе как може да допускате да ви размотават по толкова елементарен въпрос за УН, а ако пък ви размотават с години-ми има си къде да се жалите. Прочетете си наредбата-цитирана по -горе , прочетете си ЗГР-и въоръжен с тази инфо-още днес подавате заявление за УН.
Абе как може да допускате да ви размотават по толкова елементарен въпрос за УН, а ако пък ви размотават с години-ми има си къде да се жалите. Прочетете си наредбата-цитирана по -горе , прочетете си ЗГР-и въоръжен с тази инфо-още днес подавате заявление за УН.
- enter
- Потребител
Благодаря на всички за отговорите ВИ.
Имам молба за едно съвсем малко уточнение.
На кого е нужен смъртният акт.На общината по местоживеене или на мен. Ако е за Общинато следва да се приложи към някакъв документ и да се съхранява при нея.т.е. по всяко време когато такъв ми е нужен , мога да изисквам от нея/Общината/ извлечение от него срещу заплащане.
Имам две подобни извлечения издадени от община Триадица,на баща ми и на майка ми. Явно съм имал подобни проблеми при погребенията им и съм ги изискал.Или , след като съм си извадил две извлечения , на мен този Акт не ми е бил нужен. Има го в Общината,плащам си за услугата,издават ми го и съм до тук.
Ама да има номер на баба ми/мисля , че тогава се е наричал Акт за умиране/,да липсват други данни и служителката да ме праща да издам копие от лекар или болницата , за нещо от преди 65 гоД.???
Та адвокат ли да си наема или да си купя змия???
Все толкова ще ми излезе......
Имам молба за едно съвсем малко уточнение.
На кого е нужен смъртният акт.На общината по местоживеене или на мен. Ако е за Общинато следва да се приложи към някакъв документ и да се съхранява при нея.т.е. по всяко време когато такъв ми е нужен , мога да изисквам от нея/Общината/ извлечение от него срещу заплащане.
Имам две подобни извлечения издадени от община Триадица,на баща ми и на майка ми. Явно съм имал подобни проблеми при погребенията им и съм ги изискал.Или , след като съм си извадил две извлечения , на мен този Акт не ми е бил нужен. Има го в Общината,плащам си за услугата,издават ми го и съм до тук.
Ама да има номер на баба ми/мисля , че тогава се е наричал Акт за умиране/,да липсват други данни и служителката да ме праща да издам копие от лекар или болницата , за нещо от преди 65 гоД.???
Та адвокат ли да си наема или да си купя змия???
Все толкова ще ми излезе......
- belew
- Младши потребител
След 65г. смъртният акт не е необходим нито на вас, нито на общината.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|