начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

КТБ - ликвидационен дял придобит чрез цесия

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КТБ - ликвидационен дял придобит чрез цесия

Мнениеот aleksandars » 14 Ное 2014, 15:03

Здравейте, Не съм юрист и за това моля да ме извините ако не използвам правилните термини на места. Казуса ми е следния. С още няколко човека имахе фирма, регистрирана като АД. Не потръгна добре и се наложи в началото на тази година да започнем процедура по ликвидация. Всичко мина ОК и фирмата вече е ликвидиран. Тъй като в разплащателната сметка в КТБ, имаше налична някаква сума (много далеч от прага за гарантираните депозити), всички получихме по определен дял от нея прехвърлен ни с цесия.
От два дни слушам, че вземанията прехвърлени с цесия няма да бъдат изплатени. Но в случая ние не сме имали избор (банката не работи и не можем да изтеглим парите), фирмата е с прадварително посочен срок за ликвидация в поканата за евентуални кредитори и трябваше да го спазим. Реално ако банката работеше щяхме да ги разпределим или ако беше затворила по рано щяха да бъдат получени от фирмата и отново от нас.
От друга страна не сме получавали отговор от страна на КТБ, че цесията няма да бъде призната.

Трябва ли да се притеснявам дали това вземане ще бъде признато и ще мога ли да си получа парите?
aleksandars
Младши потребител

Re: КТБ - ликвидационен дял придобит чрез цесия

Мнениеот neutralen » 14 Ное 2014, 20:48

Кой е цедента и кога е станала цесията - преди поставяне банката под специален надзор или след това. Просто може да посочите датата на цесията, или съобщението с което сте уведомили банката за цесията.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот aleksandars » 14 Ное 2014, 21:26

Цедента е юридическото лице (фирмата ни). Самата цесия е от началото на октомври. Не съм сугирен за точната дата, но е след поставянето на банката под надзор. Просто тогава изтече 6 месечния срок от поканата за кредитори. Веднага са подадени докумените към търговския регистър и съответно уведомленията към банката как се разпределя наличната сума в разплащателната сметка, като цялата сума е значително по-малко от гарантираните 100 000 евро.
Днес говорих и Фонда за гарантиране на вземанията и юристите им обясниха, че сумата е била гарантирана преди цесията и не е имало проблем да се получи, но сега ще бъдем последни на опашката и ще получим нещо след като се удвлетворят всички други кредитори.
Не знам как е по закон, но ми се струва не коректно. Ако не беше фирма, а физическо лице с депозит и титуляра по сметката е починал (неприятен пример), би следвало по същата логика те загубят гарантираните средства и да се наредят последни на опашката. В крайна сметка защо едни гарантирани средства стават негарантирани, ако се разделят на по-малки суми. Не говорим за суми над гаранцията, при които причината е ясна.
aleksandars
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Ное 2014, 21:43

Проблемът вероятно не е в цесията, а в сметката, не знам дали разплащателните са гарантирани или тези на търговски дружества.
Ако е парите ви са били гарантирани някога чакайте, ще се изяснят нещата и най-вероятно ще ги получите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот aleksandars » 14 Ное 2014, 21:59

оказа се, че разплащателната сметка се приравнява на безсрочен влог ( не знам защо, но било така), така че са гарантирани със сигурност. Реално сега можем да ги получим само ако намерят активи за над 5 млрд., и възстановят всичко на всички, а това реално не е възможно. Въпроса е защо нещо гарантирано от държаватасе оказва негарантирано.
aleksandars
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 14 Ное 2014, 22:11

Прблема е в цесията, за това сте загубили всичко - ще трябва да чакате на опашката. Ако нямаше цесия щяхте да си получите парите.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот aleksandars » 14 Ное 2014, 22:14

При условие, че фирмата е ликвидирана - не може да се водят на несъщестуваща фирма, а ако ги прехвърлим отново ги губим. т.е. каквото и да правим все губим. Няма логика, но е вярно.
aleksandars
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 14 Ное 2014, 22:59

Това е оправдание за неразумните ви действия.Няма такова нещо, всяка ликвидация приключва с разпределение на останолото имущество, а това не става чрез цесия.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот aleksandars » 14 Ное 2014, 23:23

е точно това е направено, като самия документ е кръстен споразумение , но вътре се говори се цедент и цесионер, но по същество е разпределение на останалото имущество, в случая средства налични по разплащателната сметка. Не съм юрист, но това е което съм получил от ликвидатора и юриста.
aleksandars
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 15 Ное 2014, 10:51

Уведомили ли сте КТБ за цесията?
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот aleksandars » 15 Ное 2014, 11:49

Разбира се. Щом се оформиха документите им са им изпратени уведомления, за всички (обще сме пет човека). До колкото имам информация не сме получавали никакъв отговор от тях, че има проблем или нещо подобно.
aleksandars
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Ное 2014, 12:36

Проверявате дали разплащателния влог е гарантиран и ако е като започнат плащанията отивате и си вземате парите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 15 Ное 2014, 12:41

Няма разплащателен влог, има цесия, това е проблема. Разплащателните влогове са гарантирани, както депозитите.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот aleksandars » 15 Ное 2014, 13:12

Да, влога е гарантиран. Как да се направи разпределение без да се прехвърли вземането?!? В крайна сметка този влог се дели на пет, т.е. всеки един трябва да получи част от него. За да може да се случи се прехвърля. Или спазваш закона и губиш или не го спазваш и губиш.
Останалото е да се надяваме, че в банката са решили да се оформи, като общ влог на няколко лица, което би било ОК, но предвид факта че се търсят начини да се намалят средствата изплащани през фонда е малко вероятно.
aleksandars
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Ное 2014, 14:46

Останалото е да правиш каквото съм казал. Цесията не създава нови влогове, влогът не е нещо, което се множи от само себе си, а се появява следствие на нарочен двустранен договор за влог или откриване на сметка. Цесията не променя същността на вземането, то си остава същото каквото е било, но трябва да се изплати на други кредитори. Ако променяше сега нямаше да имате една банково сметка, а пет. То вие може и да имате, ако освен другите щуротии сте отишли в банката и с договора за цесия сте ги открили, което е много малко вероятно, предвид факта, че всякакви преводи са били забранени.
Ако искате мога да ви дам по 50-60 лв. на човек и да ви отърва от грижите?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот aleksandars » 15 Ное 2014, 15:06

благодаря за съвета. Иначе за предложението, по-скоро не бих го приел. Ако съм с по-голям дял и имам да вземам около 30 000, така че при всички случай ще се опитам да ги получа, пък ако трябва и ще се съдим.
aleksandars
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Ное 2014, 16:09

С кой ще се съдите?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот aleksandars » 15 Ное 2014, 18:54

в краен случай ще се опитаме да оспорим изключване от списъка в съда по несъстоятелност или по друг начин ще видим. Както казах не съм юрист.
aleksandars
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 15 Ное 2014, 19:13

Не стана ясно - как фирма, която не съществува(ликвидирана и заличена от ТР) прави цесия. Не че се очудвам, то в България всичко е възможно, само го отбелязвам като факт.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот aleksandars » 15 Ное 2014, 19:31

ликвидатора на дружеството разпределя имуществото след ликвидация, в нашия случай наличните средства по сметката.
aleksandars
Младши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ