начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

енерго про арбитражен съд

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

енерго про арбитражен съд

Мнениеот milmartn » 12 Ное 2014, 20:05

Извинявам се ако вече темата е коментирана, но понеже съм притиснат от срок пускам като нова тема. Проблемът ми е следния:
1, На 3,09,2014 представители на енерго про минават и правят констативен протокол за неработещ/неправилно отчитащ електромер, подписан от тъста ми, понеже аз отсъствах от града.
2, След няколко дни получавам писмо и дебитно известие за начислена служебно ел.енергия за 3 месеца назад за сумата от 508 лв.
3, Написах възражения, като първо не ми ги приеха, понеже не съм бил титуляр на партидата. Направих пълномощно и ми приеха възраженията.
4, Получих писмо и ново дебитно за 499 лв. с обяснения, че при изчисляване на периода са допуснали грешка( смятали за 91 дни, а трябвало за 90 )
5, Наново пуснах възражение, че не съм съгласен, защото елетромера се намира на имот публично общинска собственост, заключен е в табло, за което аз нямам ключ, не посочват точно от кога електромера е започнал да не отчита и ги уведомих, че ще търся правата си в съда.
6, Изненада - вчера получавам искова молба от Арбитражен съд Варна за сумата от 508 лв.+200лв.разноски.
Въпроса ми е имам ли шанс, понеже разбрах, че делата пред арбитража са"тяхни". Пред кой съд мога да си търся правата? Сигурен съм, че през посочените 90 дни имам отчитане и плащане на ел.енергия.
Моля за спешност понеже както казах съм притиснат от 7 дневен срок
Благодаря предварително.
milmartn
Нов потребител

Re: енерго про арбитражен съд

Мнениеот ivanov_p » 12 Ное 2014, 20:58

Имаш. При добра защита тези дела се печелят.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот milmartn » 12 Ное 2014, 22:40

Благодаря ivanov_p,
и аз така си мислех, но юристите с които се консултирах почти ме отчаяха. Арбитражен съд Варна бил техен частен. Не че ще се откажа и дали има друга инстанция пред която да се защитавам.
milmartn
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 13 Ное 2014, 10:26

Е добре де, по силата на каква логика решавате да се съдите в арбитражен съд, щом нямате доверие в него. За да има арбитражно дело, трябва двете страни доброволно да са се съгласили на арбитраж, и да са сключили арбитражно споразумение. Поне от това което чета в нета, оставам с такова впечатление.
fbr65
Потребител

Мнениеот milmartn » 13 Ное 2014, 10:43

Във констативния протокол, който са направили представителите на Енерго про има малак абзац, в който се казва, че всички спорове се решават в Арбитражен съд. Титуляра на партидата е на 85 години и са му казали, че са оправили електромера и да се разпише на протокола. Вързанката е пълна. Как може да се излезе от тази ситуация.
Благодаря
milmartn
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 13 Ное 2014, 10:50

Спорен е въпроса обаче, дали този констативен протокол има силата на арбитражно споразумение.
fbr65
Потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 11:15

Арбитражна клауза може да бъде част от договор, не и от констативен протокол.
Питащия си губи времето тук, вместо да отиде при адвокат, ще му изтече срока и арбитражния съд ще го осъди и "енергото" ще си извадят ИЛ. Върви после доказвай, че нямаш сестра.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 13 Ное 2014, 11:29

Човекът ясно е казал, че е ходил при няколко адвокати. Ако някой дава акъли в тази насока трябва да посочи конкретен адвокат, който да се занимае с това. Аз лично бих посъветвал човека да напише ключови думи в търсачката, напр. ЕВН, решение, база и т.н. и да сяда да чете. Като види решение по този казус в полза на добрите да погледне кой е адвоката и после да го потърси в списъка на колегията.
Аз в арбитраж няма да отида ако ще съдийките да са голи, но май имаше вариант арбитражни решения да се обжалват пред държавен съд.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 13 Ное 2014, 11:41

neutralen написа:ще му изтече срока и арбитражния съд ще го осъди и "енергото" ще си извадят ИЛ.
Е добре де, нали първо страните трябва доброволно да се съгласят да отидат на такъв съд, и евентуално след това съда би трябвало да се занимава с техните спорове. Сега чета общите условия по договорите за продажба, които са от 2007 година и в тях фигурира името на предишния собственик Еон, и в частта за спорове не става и дума за Абитражен съд.
fbr65
Потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 12:09

В срока за отговор Питащия изрично възразява, че ОТКАЗВА спора да се гледа от арбитражен съд.
Отворих страницата на Абритр.съд Варна, в Правилника, чл.2 е записано в кои случаи делото се гледа от този арбитражен съд. Съвета, който давам е въз основа на горното.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 13 Ное 2014, 12:25

neutralen написа:Питащия да отиде при адвокат,
Няма как да му се размине без адвокат, ако Енерго-про отнесе спора в истински съд
fbr65
Потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 13:10

То и в арбитражното производство няма да му се размине без адвокат, щото трябва да се направи Отговор на ИМ в дадения му от Арбитражния съд 7-дневен срок, считано от датата на получаване на ИМ.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот milmartn » 13 Ное 2014, 14:59

Според мен, а и адвокатите, с които говорих този член от правилника на АСВ засяга и точно този констативен протокол подписан от тъста ми. Според думите им почти няма смисъл да се занимавам и да трупам допълнителни разходи. А аз се чувствам изключително ощетен тъй като съм си плащал сметките редовно и не мога да знам в кой момент и дали електромера е започнал неправилно отчитане.
Правилник на АСВ
Чл. 2.
(1)
Арбитражният съд разглежда споровете по чл. 1, ал. 2, ако те са му възложени с арбитражно споразумение или с международен договор.

(2)
Арбитражното споразумение трябва да бъде писмено. Споразумението е писмено и когато се съдържа в разменени между страните писма, телеграми и други писмени средства за комуникация или в общи условия, към които препраща сключен между страните писмен договор.
milmartn
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 16:40

Не мога да разбера защо търсите съвет като правите точно обратното на това което ви съветваме. Арбитражно споразумение може да има само в договор, не и в констативен протокол.
При вас случая е по чл.2, ал.4 от Правилника на Арб.съд Варна. Както и да е. Вие си знаете.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот rosentashkov » 13 Ное 2014, 17:24

Не мисля, че е проблем. Обадете се на тел.0878219034, 0889219034 и ще ви отговоря
rosentashkov
Нов потребител

Мнениеот milmartn » 13 Ное 2014, 18:59

Благодаря на всички. Ще се боря.
milmartn
Нов потребител

Мнениеот nikolovkonsult » 29 Дек 2014, 15:07

Преди месец моя позната имаше също дело в Арбитражния съд във Варна. Тя си ходи сама на делото без адвокат щот са и искали доста повече пари от това което имала да дава на енергото. Делото е минало много бързо - за около два-три месеца. Тя също е възразила за размера на консумирания ток и от съда са и назначили експертиза. Доколкото разбрах вещото лице е изчислило по-малко от това което енергото е било начислило. След това е направила споразумение за разсрочване на задължението и сега си плаща на части само това което реално е косумирала. Моя съвет е да си напишеш възражението в което да искаш да ти изчислят реално какво си консумирал - доколкото разбрах това е било най-важното в случая. Така че успех.
nikolovkonsult
Нов потребител

Назад към Търговско право