начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Срок за отстраняване на проблем след указание от АВ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за отстраняване на проблем след указание от АВ

Мнениеот from_usa » 04 Ное 2014, 23:02

Здравейте, желая да попитам относно казус с вписване на ново дружество в Търговския регистър. На 27.10 е подадено заявление А4 в агенцията по вписването,а на 29.10 е излязло указание в страницата ми ,че съм пропуснал един документ и имам срок по чл.19 ал.2 от ЗТР за оправянето на проблема. Въпросът е от кога започва да тече този срок-от датата на заявлението или от датата на указанието? Защото според счетоводители,с които разговарях ,срока трябва да изтича на 3-тия ден от излязлото указание,но реално бях изненадан с отказ на 31.10 по обяд (на втория ден от указанието).
from_usa
Нов потребител

Re: Срок за отстраняване на проблем след указание от АВ

Мнениеот neutralen » 04 Ное 2014, 23:08

Проблема ви е че търсите консултации по правни въпроси от счетоводители, а не от адвокати.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот from_usa » 04 Ное 2014, 23:18

Те постоянно регистрират фирми и е логично поне по този въпрос да са в час :) Впоследствие коментирах въпроса и с приятели с юридическо образование,като и те ми казаха същото .
from_usa
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 04 Ное 2014, 23:38

:D След като всичко в правото за вас е толкова просто, ще ви дам насока - отговора на вашето питане се намира в Закона за търговския регистър. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот from_usa » 05 Ное 2014, 00:27

neutralen написа::D След като всичко в правото за вас е толкова просто, ще ви дам насока - отговора на вашето питане се намира в Закона за търговския регистър. :idea:

Бихте ли бил по-конкретен ? :)
from_usa
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Ное 2014, 01:03

Изтървал си влака на 30.10.2014г., но вече не знам кого да виня- у нас никой не си гледа канчето, а се занимава с неща, които ...... ( всеки счети разбира от право, всеки от политика, а по правило всички / без оглед пола/ от жени).

neutralen написа::D След като всичко в правото за вас е толкова просто, ще ви дам насока - отговора на вашето питане се намира в Закона за търговския регистър. :idea:

Не е там- в поднормативен акт.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот from_usa » 05 Ное 2014, 01:22

bird_of_paradise написа:Не е там- в поднормативен акт.

В кой поднормативен акт е упоменато?
from_usa
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Ное 2014, 02:09

Какво значение има къде точно го пише, след като отговорих, че това заявление безвъзвратно е в миналото?
Ще си позволя един последен съвет- работете по ново, с което да регистрирате дружеството, разбира се и виноватия да ви репарира платената сума., или каквото там сте решил.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот from_usa » 05 Ное 2014, 10:56

bird_of_paradise написа:Какво значение има къде точно го пише, след като отговорих, че това заявление безвъзвратно е в миналото?
Ще си позволя един последен съвет- работете по ново, с което да регистрирате дружеството, разбира се и виноватия да ви репарира платената сума., или каквото там сте решил.

Питах, тъй като днес имам запазен час за консултация с юрист от агенцията по вписвания да дискутираме въпросния случай и да знам дали имам някакви аргументи,за които да се хвана.
from_usa
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 05 Ное 2014, 11:38

"След дъжд качулка" - както казва една българска поговорка.
Срока е регламентиран в чл.19, ал.2 от ЗТР - това е 3 дневния срок в който длъжностното лице следва да се произнесе по подаденото заявление за вписване и почва да тече от деня следващ датата на подаване на заявлението. Ако няма нередовности в подадените документи, длъжностното лице може да се произнесе незабавно - в деня на подаване на документите.
Поради нередовност на подадените от вас документи и неотстраняването им в посочения 3 дневен срок ви е направен отказ. Липсват основания за обжалване на отказа, за това се налага да подадете нови документи, като платите отново съответните такси. За това всяка самодейност е едно скъпо струващо "удоволствие".
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Ное 2014, 18:41

Вярно е, че срокът е 3 работни дни, но е по-вярно, че е указан в една наредба ( за ТР или подобно, не ми се рови, но говоря за чл. 92а)- написано е съвсем ясно: нередовността може да бъде отстранена в срок от 3 работни дни от подаване на заявлението.
Защо в наредба?- ми щото такова ни законодателството ( нефелно, както всичко останало)- кръпка до кръпка, като се забравя, че между първа и втора кръпка в ЗТР( щото не е много ясно словесното описание в чл. 19, ако и да препраща към него чл. 22) има едни 6м., през които 2012г. е въведена изрична норма в поднормативен акт.

И, ак само за протокола- по стар нашенски обичай ДЛР никога не се произнася първия ден, практиката сочи, че е в края на втория работен, да не кажа третия, когато докато кажеш "дзак" за вх.№ на заявлениео и времето отлетяло.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот p_n_n » 05 Ное 2014, 22:23

from_usa написа:Питах, тъй като днес имам запазен час за консултация с юрист от агенцията по вписвания да дискутираме въпросния случай .......

Това пък в кой нормативен акт е регламентирано ?!... :roll:
:lol:
p_n_n
Потребител

Мнениеот gkamenov » 06 Ное 2014, 00:20

Толкова глупаво са го измислили,като че хората имат възможност нон-стоп да седят пред компа и да гледат имат ли указания за нередности или нямат !!! на мен вече два пъти ми се случва да си "проспа" указанията просто поради липса на време да се ровя в регистъра и съответно получих отказчета.
gkamenov
Потребител

Мнениеот neutralen » 06 Ное 2014, 10:15

Според мен този 3-дневен срок е наложен от неправилна съдебна практика.
Това е така, щото срока по чл.19, ал.2 от ЗТР е ИНСТРУКТИВЕН а не ПРЕКЛУЗИВЕН. От горното следва, че когато Длъжностното лице от АВ констатира нередовности в подадените документи, следва да остави Заявлението за вписване "без движение" и да определи срок за изправяне на нередовностите по реда на чл.129 от ГПК - срока е 7 дни и почва да тече от датата на получаване на съобщението.
Но за съжаление това не се прави, съдебната практика е деформирана.
neutralen
Активен потребител

Назад към Търговско право