Здравейте,
Бих искал да попитам дали би имало смисъл да подам съдебен иск срещу КТБ или държавата, заради това, че от 21 юни нямам достъп до средставата в разплащателната си сметка в КТБ, които не надхвърлят 100 000 Евро? Ако да, бихте ли ме посъветвали каква е процедурата и към кого мога да се обърна?
Благодаря предварително за Вашият отговор!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съдебен иск срещу КТБ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съдебен иск срещу КТБ
Дали има смисъл, зависи от това какъв резултат целите. Напр., може да целите да станете известен/на; може да целите да получите обезщетение за вреди и т.н.navaro1 написа:Здравейте, бих искал да попитам дали би имало смисъл да подам съдебен иск срещу КТБ или държавата, заради това, че от 21 юни нямам достъп до средставата в разплащателната си сметка в КТБ, които не надхвърлят 100 000 Евро?
бихте ли ме посъветвали каква е процедурата и към кого мога да се обърна?
Процедурата е да повдигнете граждански иск.И естествено - трябва да се обърнете към адвокат или ...към Вежди Рашидов.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
влезте в фейсбук. много нещо е изписано по този проблем!Съветват предявете иск към БНБ и към КТБ /по отделно или солидарно! Таксата е само 10 лева. Адвокатите са Точева и сие София, Джеймс Баучер 105.
- todorst
- Потребител
todorst написа:влезте в фейсбук. много нещо е изписано по този проблем!Съветват предявете иск към БНБ и към КТБ /по отделно или солидарно! Таксата е само 10 лева. Адвокатите са Точева и сие София, Джеймс Баучер 105.
Можете ли да предоставите линк към тези страници във Фейсбук?
Благодаря
- lyudmil_s
- Нов потребител
https://www.facebook.com/groups/1516402248589199/- ето линка за интересуващите се!
- todorst
- Потребител
Здравейте,todorst, тъй като дадения линк във фейсбук не работи, може ли да споделите малко подробности.
За 10 лв. дело явно е по закона за отговорността на държавата, но пред коя инстанция на съда?
Ще ми е полезен всякакъв опит, а на въпросните адвокати сайта също не работи да прочета повече.
Благодаря!
За 10 лв. дело явно е по закона за отговорността на държавата, но пред коя инстанция на съда?
Ще ми е полезен всякакъв опит, а на въпросните адвокати сайта също не работи да прочета повече.
Благодаря!
- rsuselova
- Нов потребител
Няма как да ви се обясни цялата процедура /по която между другото не можете да вървите/. Мога ли да попитам колко ви са вредите?
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
Здравейте, kdkrastev1234.
Не разбрах само какво имате предвид, че не мога да вървя по тази процедура?
Изминаха ЧЕТИРИ месеца на неадекватни действия от страна на всички - Квестори, БНБ, Одитори, Държава.
Всеки от нас има пропуснати ползи и доста натрупан стрес от създадената ситуация.
Вече е ясно, че твърдия тон на Е.С не важи за въпросните, които само си измиват ръцете.
Примерно за това време, не успях да отида на море тази година, или да запиша едно обучение, отделно имах желание да участвам в публична продан на имот,с доста изгодна цена в момента, като щях да допълня сумата, до която нямам достъп с потребителски заем.
А стреса, тревожността, ранното събуждане, проблемите със сърце и кръвно, както и усещането, че живеем в безнадежност на абсурда, което ще документирам медицински не знам как да измеря в материално изражение.
Чакам си официално НЕ на поканата ми за изплащане на гарантиран депозит от фонда за гарантиране, където се позовавам на предписанията от Европейската комисия, Европейски банков орган и директива 94/19/ЕО , която удобно не сме приели, макар да сме го имали като ангажимент.
Това достатъчно ли е, макар сумата ми да е е в пъти по-малко от "гарантираните", както на повечето предполагам?
Не разбрах само какво имате предвид, че не мога да вървя по тази процедура?
Изминаха ЧЕТИРИ месеца на неадекватни действия от страна на всички - Квестори, БНБ, Одитори, Държава.
Всеки от нас има пропуснати ползи и доста натрупан стрес от създадената ситуация.
Вече е ясно, че твърдия тон на Е.С не важи за въпросните, които само си измиват ръцете.
Примерно за това време, не успях да отида на море тази година, или да запиша едно обучение, отделно имах желание да участвам в публична продан на имот,с доста изгодна цена в момента, като щях да допълня сумата, до която нямам достъп с потребителски заем.
А стреса, тревожността, ранното събуждане, проблемите със сърце и кръвно, както и усещането, че живеем в безнадежност на абсурда, което ще документирам медицински не знам как да измеря в материално изражение.
Чакам си официално НЕ на поканата ми за изплащане на гарантиран депозит от фонда за гарантиране, където се позовавам на предписанията от Европейската комисия, Европейски банков орган и директива 94/19/ЕО , която удобно не сме приели, макар да сме го имали като ангажимент.
Това достатъчно ли е, макар сумата ми да е е в пъти по-малко от "гарантираните", както на повечето предполагам?
- rsuselova
- Нов потребител
Не се съмнявам в моралната ви правота и личното ми мнение е, че тази банка в никакъв случай не следваше да бъде затваряна. За да ви бъде присъдено обезщетение, обаче следва да докажете вредите си по основание и размер. Ако приемем, че има ще се намери основание в европейското законодателства, което би следвало да е с приоритет пред националното, как ще докажете размера? Затова питам колко смятате, че са вредите ви по размер? Защото трудно ще ви бъде присъдено обезщетение, за това че няколко месеца не сте могли да харчите парите си.
advokat.k.krastev@gmail.com
- kdkrastev1234
- Потребител
Това ми е основното съображение, иска да ми е размера на депозита например.
Може би трябва опитен юрист, който знае как се доказват пропуснати ползи и нанесени вреди.
Щом поръчкови журналисти се съдят и печелят дело за клевата за по 20,30 хиляди лева, ние защо да не можем?
Другото което е как да се тръгне от по-висока инстанция за да се стигне по-бъзро Страсбург.
Според Вас оспорване на акта на БНБ за удължаване на надзора пред ВАС, основание ли е да се подаде жалба след решението на ВАС пред съда по правата на човека?
Може би трябва опитен юрист, който знае как се доказват пропуснати ползи и нанесени вреди.
Щом поръчкови журналисти се съдят и печелят дело за клевата за по 20,30 хиляди лева, ние защо да не можем?
Другото което е как да се тръгне от по-висока инстанция за да се стигне по-бъзро Страсбург.
Според Вас оспорване на акта на БНБ за удължаване на надзора пред ВАС, основание ли е да се подаде жалба след решението на ВАС пред съда по правата на човека?
- rsuselova
- Нов потребител
Ако парите ви са до 100 хил. евро и са защитени може да искате единствено лихва за забава след определения от закона ден за изплащане. ако са над тази сума за горницата може да съдите банката. По принцип банката е добре обезпечена и със сигурнаст ще си приберете горницата, лихвите и разноските. Осигурация!
- ivanov_p
- Активен потребител
Към Банката претенции нямам, парите са доста под гарантираните, депозирани с несъстоятелна както се оказва гаранция на бутафорен фонд.
В този ред на мисли ми са претенциите - към Държавата, БНБ, Фонда за гарантиране.
Ако бяхме изпълнили ангажимените си по синхронизиране на законодателството ни с европейското такова, сега гарантираните пари щяха да бъдат получени и казуса нямаше да го има!
И искате да ми кажете, че никой не може да си търси правата по тази линия?
В този ред на мисли ми са претенциите - към Държавата, БНБ, Фонда за гарантиране.
Ако бяхме изпълнили ангажимените си по синхронизиране на законодателството ни с европейското такова, сега гарантираните пари щяха да бъдат получени и казуса нямаше да го има!
И искате да ми кажете, че никой не може да си търси правата по тази линия?
- rsuselova
- Нов потребител
rsuselova написа:...с несъстоятелна както се оказва гаранция на бутафорен фонд.
Дали е бутафорен или не, тепърва предстои да се разбере. На теория не е бутафорен, защото е предвиден в закон, а и институтът е взаимстван от държави с по-голям опит от РБ в банковата несъстоятелност.
Повече от законната лихва можете да претендирате ако сте в състояние да обосновете обедняване или пропуснати ползи,както и да докажете някои други предпоставки. Въпрос на доказване, във всеки конкретен случай.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
БНБ не се е "самосезирала"! КТБ е поискала намесата на БНБ, в резултат на което депозитите са "без достъп" ! .Така, че считам нормално -иск срещу КТБ. Не за депозита, а за лихви, пропуснати ползи и т.н. за един месец, за 1000 лв. Частичен иск! И приоритетен вписан запор върху имущество. Процедура. Опис на имущество, но законово!!Бъзикане!
- todorst
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|