начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Срок на договор

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Срок на договор

Мнениеот ffloyd » 05 Окт 2014, 22:50

Не ме обижда вашето мнение - напротив благодарен съм на всеки който е изразил становище.
Аз чета и други форуми - в моята професионална област - и знам че те са много полезни.
Въпрос на ползвателя е да прецени кои мнения са полезни за него и кои не.

Но тук ми светна една голяма червена лампа !
Ако е вярно твърдението на иванов, че :
"...Не може да се води дело по ЗЗД. Има специален иск за неоснователно обогатяване, по ТЗ, с тригодишна давност. Според странните решения на ВКС ЗЗ не е разписка и хич не леж на тази кълка....... "

То - за какво по дяволите водим дело по 55 ЗЗД ?
Откъде да знам адвоката ми колко е компетентен - и дали познава въпросното решение на ВКС ?
Тогава такова дело е обречено в зародиш - а разноските ги плащам АЗ.
ffloyd
Потребител

Мнениеот neutralen » 05 Окт 2014, 23:26

Това са прекалено тънки сметки. Вероятността да се спечели едно дело винаги е 50 %, щото в процеса има две страни - едната печели, другата губи. Според мен "райската птичка" има право, тъй като едно е да гледаш документи и да решаваш какво дело може да се заведе, друго е да четеш разни хипотетични варианти на юзъри във Форума. Тука само си губиш времето и повече се объркваш. Но ти си знаеш.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот lavazza » 05 Окт 2014, 23:27

Във връзка с последното за червената лампа, съдът не е обвързан от правната квалификация на предявения иск, а самостоятелно преценява на кой закон се основава, така чее вижте какви обстоятелства са описани в исковата ви молба всъщност, та от тях зависи.
Съветът на Иванов_пи е добър, ноо след като вече е образувано дело е добре да изчакате отговора по чл 131 ГПК от ответника и тогава да оттегляте, може пък и да признае иска и да си имате изпълнителен лист . Освен това е добре да попитате адвокатът ви тече ли 5 годишния даввностен срок , след като вече е образувано дело та такам
lavazza
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Окт 2014, 23:56

Търсех едно мнение на "неутралното" (не сервилнича, всички тук са свидетели, че с него повече от често не сме единодушни, но в случая е прав):
neutralen написа:Някои юзъри в този форум пишат каквото им хрумне на момента, без да държат сметка, че объркват питащия. ......

:!:

По въпроса за правната квалификация вече са ви писали- споделям изцяло мнението на lavazza!

ffloyd написа:Ако е вярно твърдението на иванов, че :
"... Според странните решения на ВКС ЗЗ не е разписка и хич не леж на тази кълка....... "

Ми, това твърдение само по себе си е некоректно. Редовния ЗЗ не се конвертира в разписка и не доказва предаване на парична сума от поемателя на издателя. Редовния!
До тук разбирам, че по делото не сте изложили обстоятелства за наличие на договор за заем ( каузалното), поради което защо изобщо се коментира въпроса за предаване на сумата не ми е ясно( освен, че постигна ефекта на въртенето).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ffloyd » 06 Окт 2014, 07:41

Значи какво имам :
1. Договор за заем на парична сума.
Срок за връщане на парите - на 10 равни вноски - последната вноска изтича на 30.07.2010.
2. Запис на заповед за същата сума - с падеж 30.07.2010.
3. Нямам разписка за платена сума - в договора е записано че :
Връщането на заемната сума е обезпечено с подписване на Запис на заповед .
4. Завели сме Иск на 30.09.2014 по чл.55 ЗЗД - неоснователно обогатяване.
Прилагаме доказателство само ЗЗ и писмо покана към длъжника, което той отказва да получи.
5. Документите са редовни - по мнението на 2-3 адвокати, които са ги гледали.

Оттук разбирам че :
1. Няма значение какво основание сме писали в Иска - съдът служебно ще прецени основанието.

Въпрос :
При така изложените обстоятелства, какъв изход да очаквам аз от делото ?
1. Осъждане на ответника - присъждане на мен на дължимата сума.
2. Отхвърляне на иска - заплащане от мен на разноските по делото и хонорари на двама адвокати ?
ffloyd
Потребител

Мнениеот lavazza » 06 Окт 2014, 12:20

Какво да очаквате ще се разбере чак след изтичане на срока за отговор от ответника на исковата ви молба по чл. 131 ГПК като се запознаете с този отговор или липсата на такъв. Ако с исковата молба е поискано и неприсъствено решение по чл.238 ГПК може и да ви спести мисленето за доказване на всичко останало.
lavazza
Младши потребител

Предишна

Назад към Търговско право