начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Срок на договор

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Срок на договор

Мнениеот Melly » 04 Окт 2014, 11:28

ffloyd написа:Нали ходих при адвокат - написал ми е една страничка искова молба по чл.55 ЗЗД - неоснователно обогатяване.
Прилагаме записа на заповед който е с изтекъл 3-годишен срок.
Прилагаме и една покана към длъжника - препоръчано писмо с резолюция отказал да го получи.

За сега не прилагаме договора за заем - явно защото няма разписка за сумата - а както разбрах тук ЗЗ не можел да служи за разписка ? А в договора си пише че вземането се обезпечава със ЗЗ.

Това е всичко - та реших да получа различни мнения - едва ли аз съм първия с такъв казус .

Считам за недопустимо обсъждане защитната теза на колега, който е поел вашия случай, още повече да поставим на преценка кои доказателства са необходими, относими и допустими в един предстоящ исков процес.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Окт 2014, 12:05

Е тя защитата ясна, като на римляните при Кана.

Така и така си капо по делото, ами почвай да спасяваш имущество, защото както предположих, някой от селска съборетина ще се нанесе в градски апартамент.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ffloyd » 04 Окт 2014, 13:26

И кво да правя аз сега - да си изтеглям исковата молба - още не съм платил таксата ?
ffloyd
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Окт 2014, 14:16

Може да спечелиш само при така нар. неприсъствено решение, ако другата страна не се яви и не отговори на молбата. При оспорване ще изгубиш и ще те осъдят за разноски. Казах ти лесния и евтин начин - пускаш заявление по 417 ГПК с 2% ДТ. Вадиш ИЛ и отиваш при ЧСИ, образуваш тънко дело, образуване, покана и НАП. Повечето ЧСИ си знаят работата и шансът да има възражение и минимален. Разликата е, че при гражданско дело длъжникът ще получи молба със сигурност, ще му я връчи някой от общината. Ще я прочете и даже за лаик ще стане ясно, че с адвоката сте се оплели като патета в кълчища обяснявайки как неплатеното е платено, пънейки се да доказвате обогатяване спрямо обедняване. При образувано ИД длъжникът ще получи (най-вероятно) писмо с обратна разписка от ЧСИ, дето я отиде да го търси в пощата, я не, а срокът ще тече. Дори да го получи така ще се облещи, че няма да се сети да възразява, както обикновено става.
Ако възрази минавате на специалния иск по 534 ТЗ, който касае точно ЗЗ с изтекла давност и там не доказвате обогатяване/обедняване, той е много по-лесен от този по 59 от ЗЗД. Наистина ще загубиш 100 лв. за изпълнителното и заповедното, но рискът е напълно оправдан. Може директно с дело по 534ТЗ, длъжникът пак ще си получи призовката и ще влезете в екшън за поне две години, през което ще изпокрие всичко.

Ако си платил вече на адвоката му кажи да не внася ДТ и пускайте заповедно.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lavazza » 04 Окт 2014, 15:08

за подаване на заявление по 417 е необходима нотариална заверка на договора, а пък въпросния е в обикновена писмена, предвид което остава възможността само за заявление по чл. 410 ГПК, ако ivanov_p не възразявате
lavazza
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Окт 2014, 15:38

Той няма договор, има запис на заповед.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ffloyd » 04 Окт 2014, 16:34

Значи Записът на заповед му е изтекъл 3-годишния срок .
Мога ли пак да искам издаване на изпълнителен лист по ЗЗ - съгласно чл.417 т.9 ГПК ?
ffloyd
Потребител

Мнениеот Melly » 04 Окт 2014, 17:12

ffloyd написа:Значи Записът на заповед му е изтекъл 3-годишния срок .
Мога ли пак да искам издаване на изпълнителен лист по ЗЗ - съгласно чл.417 т.9 ГПК ?

Всичко може. Въпросът е дали ще стане.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 04 Окт 2014, 17:16

ffloyd написа:Значи Записът на заповед му е изтекъл 3-годишния срок .

Всичко може. Въпросът е дали ще стане.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ffloyd » 04 Окт 2014, 17:22

Даже и да получа Изпълнителен лист - ако Длъжникът го оспори пред ЧСИ -
Трябва отново да водя дело по 534 от ТЗ.
Тогава какъв е смисълът на заявление за Изпълнителен лист по 417 ГПК ?

Ако почна направо с иск по 534 от ТЗ - пък казвате -
"Длъжникът ще получи призовка и ще влезете в екшън за поне 2 години, през което време ще изпокрие всичко"

Наистина не знам какво да правя ?
ffloyd
Потребител

Мнениеот Melly » 04 Окт 2014, 17:35

ffloyd написа:.......Наистина не знам какво да правя ?

Не разбрахте ли, че общуването ви тук все повече и повече ви обърква? Няма да намерите покой. Ей сега ivanov_p ще се включи отново и ще сътвори пореден "сценарий". Само изчакайте. Последното, в кръга на шегата.
Пожелавам ви успех в решение на проблема ви!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Окт 2014, 19:57

Тогава какъв е смисълът на заявление за Изпълнителен лист по 417 ГПК ?

Смисълът е, че ще мине! Ако е в провинцията ще извадиш ИЛ за една седмица, в София за 20-30 дни, ако не се закучи. После имаш още 25-30 дни при ЧСИ и си готов. Ако обжалва ще си загубил 100 лв., но може да си спестиш две години дела.
Твоят юнак знае, че преди 4 години е взел пари на заем и трябва да ги връща. Получава покана изпълнена с люти закани и попържни от бирник, дето от баба си знае, че е по-лош от градушка. Какво мислиш, че ще му е в момента? Сърцето му започва да думка, светът се срива, губи ориентация поне за няколко дни. Дали в този момент ще се напъне и с познанията си за жизнения цикъл на брюкселското зеле ще се сети, че ЗЗ е с три годишна давност след падежа и правилния иск е бил по еди кой си член от ТЗ във връзка с друг от ЗЗД?

Директен иск по 534 има само едно предимство, там си искаш и мораторната лихва, за която иначе трябва да водиш отделно дело.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ffloyd » 04 Окт 2014, 22:02

Така до тук разбрах следното :
1. Имам право да искам издаване на ИЛ, независимо че са минали 3 години от падежа /но не са минали още 3 години по смисъла на 534 ТЗ / ? - такова ли е основанието ?
2. Ако получа ИЛ и длъжника го обжалва пред ЧСИ - водя дело по 534 ТЗ - там какво трябва да доказвам, ако съда вече е издал ИЛ по ЗЗ - или длъжника трябва да доказва нещо против ЗЗ ?
3. На 30.09.2014 адвокатката внесе иск по чл.55 ЗЗД частично за сумата от ЗЗ - и платихме ДТ 50 лв. с идеята в хода на делото да завишава иска до размера на ЗЗ.
Мога ли да изтегля този иск - и да подам иск по 417 ГПК за издаване на ИЛ по ЗЗ ?
ffloyd
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 05 Окт 2014, 09:58

1. Не те интересува основанието, начинът е заповедно по 417 ГПК;

2. Длъжникът не го обжалва пред ЧСИ, а пуска възражение в съда. Това възражение обаче, както и ЗЗ, не се прилагат от ЧСИ към документите, за да не притесняват длъжника с много писменост и на практика той нито знае, че са изтекли 3 години, нито какво да прави. Да не говорим, че ако твоя човек е от Петрич ще ти препоръчам ЧСИ от Силистра.
Какво се прави по 534 ТЗ ще се сети адвокатът като го прочете, защото очевидно не знае за него. ще прочете и практиката и няма грижи. Проблемът тук ще дойде не от теорията или майсторството на адвоката, а от липсата на един подпис на гърба на ЗЗ;

3. Говори с адвоката, аз в такива каши не се забърквам и не знам. Писал съм тук колко е грешно адвокат да се прави на съд и да определя членовете по които да се води делото. Да си види исковата молба и дали от изложените обстоятелствата може да се премине в първо заседание в иск по 534 ТЗ. Дори и да може ще влезете в голям риск за изхода на делото. Вече сте представили неджиросан ЗЗ по каузално отношение без доказателства за възникването му. Това даже адвокат ще го събори, а ако другата страна има екземпляр от договора за заем няма да й трябва и адвокат.

Ако си тръгнал по пътя на лихварите, път неравен и осеян с пропасти, следващия път при подобна ситуация отиваш във фирма за събиране на дългове.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ffloyd » 05 Окт 2014, 13:34

Добре виждам че сте много компетентен по казуса.
Дайте координати за връзка да ви възложа делото.
ffloyd
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Окт 2014, 13:46

ffloyd написа:Добре виждам че сте много компетентен по казуса.
Дайте координати за връзка да ви възложа делото.

Като положите "липсващият подпис" на гърба на менителничния ефект да не се върнете отново тук и да роните сълзи. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ffloyd » 05 Окт 2014, 19:01

За какъв подпис говорим ?
ffloyd
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 05 Окт 2014, 21:05

За да спечелиш делото трябва да джиросаш ЗЗ. Това е задължително при проблем с доказването, както е в твоя случай. При джиросване издателят не може да противопоставя лични възражения на джиратаря, т.е. отпадат проблемите с договор, разписка и т.н. Мели има предвид, че като прехвърлиш ЗЗ след това може да те изработят. Това обаче не се прави от никой в бранша, 90% дори не знаят за какво става дума, те са телефонисти, а от останалите знаят единствено аз, но при мен грешки няма. Прехвърлят ми вземания за десетки хиляди за да ги събирам, че и ми плащат за да започна и няма как да си рискувам името с неточни сделки. Проблемът е, че имам много работа за да губя време с неплатежоспособни длъжници. Може да ми изпратиш ЗЗ на лични съобщения за да ти кажа подробно какво да направите с адвоката и дали въобще ще мине, ако има възражение, поне да знаеш какво може да похарчиш по случая. След четвъртък ще ти отговоря.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ffloyd » 05 Окт 2014, 22:15

Мога ли да си изтегля искавата молба по 55 ЗЗД - неоснователно обогатяване, която е подадена на 30.09.2014 в съда ?
ffloyd
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Окт 2014, 22:32

ffloyd написа:Мога ли да си изтегля искавата молба по 55 ЗЗД - неоснователно обогатяване, която е подадена на 30.09.2014 в съда ?

Можеш да си оттеглиш иска ( става с проста молба- оттегляне, не отказ!), а може и да не изпълниш указанията на съда за внасяне на ДТ- при двете резултатът все ще е прекратяване.

Обаче! Човеко, чета ти темата от известно време и ми се струваш доста нестабилен( без да се обиждаш)- за какво по ягодите питаш за неща, които не са ти ясни, след като си се доверил на адвокат след реална среща? Написал ти Иван ( без да е видял нито ред от книжата), че Петкан ( онзи, дето ги е чел) оплексал нещо и ти вече се въртиш като ветропоказател без посока. Това не е нормално. Разумно би било да посетиш още един колега, който да прочете всичко, което носиш като документи и тогава да решаваш бъдещето на това вземане.
В нета може да се прочетете всичко и въпреки това прочетеното да не е "твоята истина".
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право