Здравейте,
Имам Спогодба по 417 - нотариално заверена.
Страните са Кредитор, Уговорител и Поемател. Последният встъпва, като солидарен длъжник по задължение на уговорителя.
Задължението е разсрочено на части, като е уговорено, че при забава на която и да е от погасителните вноски, то цялото задължение става предсрочно изискуемо.
Ще подавам заявление срещу солидарният длъжник, но къде точно в самото заявление да напиша претенцията за неустойка? В т. 9 "Размер и валута" ли да опиша размера на задължението Х лв , и Y - неустойка или другаде?
- Дата и час: 04 Дек 2024, 19:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос по заявление 417
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос по заявление 417
А длъжниците платжоспособни ли са?
- ivanov_p
- Активен потребител
да не забравите да ги поканите предварително и да представите доказателства за поканата към заявлението- че без това не се получава, след ТР за предсрочната изискуемост
- yullli
- Младши потребител
ivanov_p написа:А длъжниците платжоспособни ли са?
Поемателят /ф.л./ - да.
Има отделно изп.д. към Уговорителя /оод/ , който обаче е изцяло изпразнен от активи.
За това подписахме това споразумение, за да встъпи ф.л.., като солидарен длъжник.
Заявлението ще е само срещу ф.л.
yullli написа:да не забравите да ги поканите предварително и да представите доказателства за поканата към заявлението- че без това не се получава, след ТР за предсрочната изискуемост
Не разбрах за поканата, защо трябва да ги каня? Какви доказателства в заповедното? Не, че е проблем да ги поканим и да представим доказателства, но наистина ли е необходимо
Сега погледнах ТР, но там се има в предвид предсрочна изискуемост при договор за банков кредит
-
alexandar25 - Потребител
Защо не се обърнеш към адвокат? Така рискуваш да объркаш нещо, а в това производство не се допускат поправки. Щом длъжникът е палтежоспособен, ще ти бъде присъден и възстановен платения хонорар.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
kdkrastev1234 написа:Защо не се обърнеш към адвокат?
Защото е колега, по ягодите- макар юк. да не са адвокати, все пак са колеги и този форум е създаден именно, за да си подаваме ръка.
alexandar25 написа: В т. 9 "Размер и валута" ли да опиша размера на задължението Х лв , и Y - неустойка ...
Принципно, точно в т.9 на образеца е мястото на всяко вземане, но за акцесорните трябва да си осторожен ( това е твоето камъче, Сизифе - да установиш дали `га пИса споразумението си бил и далновиден за съществуване и изискуемост на санкционното вземане).
Чети си клаузите по споразумението, виж дали са налице обстоятелствата по чл. 418, ал.3 ГПК ( виновното неизпълнение надали ти е удостоверено в акта по 417) и какво казват от ВКС при идентични хипотези.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря ти за включването .
ВКС според мен нищо не казва, точно по моя казус.
Изчетох почти всичко и оставам с впечатление, че подобни на моя казуса са тези със страна банка.Там може и да се иска действие за обявяване на кредита за предсрочно изискуем, но считам, че при мен не е така.
Казуса е следният:
Шефовете ми са решили да изкупят вземане, което е присъденос Р, и за което има издаден и ИЛ.
Цедират ИЛ.Правим договор за продажба на вземане. Уведомление по 99 - редовно получено. Следва някаква плащане от страна на длъжника и после нищо.
Пак шефовете се разбират с ф.л. /управител на ю.л. длъжник/ да встъпи, като солидарен длъжник по задължението на ю.л., за което правим спогодбата.
Същата е тристранна и нотариално заверена : Нашето ООД, Уговорител /длъжника ООД/ и поемателя /ф.л./
В спогодбата е предвидено, че Ф.Л. се съгласява да встъпи в дълга на Уговорителя, като се задължава да изпълни задължението разсрочено и в определени срокове.
Ако, която и да е от погасителните вноски не бъде изпълнена в срок и размер описани в С, то цялото задължение става незабавно предсрочно изискуемо и се дължи неустойка в размер на 30 % от целя дълг.
Първата ми питанка е , дали задължението вече е предсрочно изискуемо и може да се претендира със заявлението / настъпил падеж на погасителна вноска, като няма плащане./
Второ: неустойката също ли може да си я потърсим в това производство.
Според мен, говорим за т.нар. "комисорна клауза", и ако страните са уговорили такава,"... то за настъпване на предсрочната изискуемост е достатъчно обективно неизпълнение на задължението изцяло или частично".Пак според СГС, "за да се преобразува една разсрочено задължение в предсрочно изискуемо е достатъчно да се появи един нов юридически факт, а именно: неплащането на която и да е от погасителните вноски".
ВКС според мен нищо не казва, точно по моя казус.
Изчетох почти всичко и оставам с впечатление, че подобни на моя казуса са тези със страна банка.Там може и да се иска действие за обявяване на кредита за предсрочно изискуем, но считам, че при мен не е така.
Казуса е следният:
Шефовете ми са решили да изкупят вземане, което е присъденос Р, и за което има издаден и ИЛ.
Цедират ИЛ.Правим договор за продажба на вземане. Уведомление по 99 - редовно получено. Следва някаква плащане от страна на длъжника и после нищо.
Пак шефовете се разбират с ф.л. /управител на ю.л. длъжник/ да встъпи, като солидарен длъжник по задължението на ю.л., за което правим спогодбата.
Същата е тристранна и нотариално заверена : Нашето ООД, Уговорител /длъжника ООД/ и поемателя /ф.л./
В спогодбата е предвидено, че Ф.Л. се съгласява да встъпи в дълга на Уговорителя, като се задължава да изпълни задължението разсрочено и в определени срокове.
Ако, която и да е от погасителните вноски не бъде изпълнена в срок и размер описани в С, то цялото задължение става незабавно предсрочно изискуемо и се дължи неустойка в размер на 30 % от целя дълг.
Първата ми питанка е , дали задължението вече е предсрочно изискуемо и може да се претендира със заявлението / настъпил падеж на погасителна вноска, като няма плащане./
Второ: неустойката също ли може да си я потърсим в това производство.
Според мен, говорим за т.нар. "комисорна клауза", и ако страните са уговорили такава,"... то за настъпване на предсрочната изискуемост е достатъчно обективно неизпълнение на задължението изцяло или частично".Пак според СГС, "за да се преобразува една разсрочено задължение в предсрочно изискуемо е достатъчно да се появи един нов юридически факт, а именно: неплащането на която и да е от погасителните вноски".
-
alexandar25 - Потребител
Н.В чл.9 ЗЗД - не виждам пречка да не ви ползва уговорката за предсрочна изискуемост щом волята на страните по С съвпада.
Успех!
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Абе твоите шефове защо не вземат да решат квадратурата на кръга? Ще залебят!
Как може да на някой да му хрумнат такива щуротии? На мене ми предлагат дългове на ф.л. на под 1–5% от вземането и пак се ослушвам, вие ще правите неща дето дори не си ги представяте как изглеждат, за да вземете някакъв дълг?!?
Като искате да сте в екшъна мога да ви продам дълг от около милион на един от нашите пишман милиардери за 30 хиляди. Всъщност няма да ви го продавам, защото не съм изкукал да го купя за повече от 200-300 лв., но срещу скромно възнаграждение ще ви дам правата си да го купите. Поне ще ви пишат вестниците, аз съм скромен човек и не обичам известността. Дето се вика за за 35 хил., с почерпката, ще сте във всички новини. Ако пуснете платена реклама за това време и в тези часови зони ще ви одрусат поне 100-150 бона.
Как може да на някой да му хрумнат такива щуротии? На мене ми предлагат дългове на ф.л. на под 1–5% от вземането и пак се ослушвам, вие ще правите неща дето дори не си ги представяте как изглеждат, за да вземете някакъв дълг?!?
Като искате да сте в екшъна мога да ви продам дълг от около милион на един от нашите пишман милиардери за 30 хиляди. Всъщност няма да ви го продавам, защото не съм изкукал да го купя за повече от 200-300 лв., но срещу скромно възнаграждение ще ви дам правата си да го купите. Поне ще ви пишат вестниците, аз съм скромен човек и не обичам известността. Дето се вика за за 35 хил., с почерпката, ще сте във всички новини. Ако пуснете платена реклама за това време и в тези часови зони ще ви одрусат поне 100-150 бона.
- ivanov_p
- Активен потребител
Всеки има някакъв талант. Твоят талант много ми допада. Харесвам професионалисти, независимо в коя област работят, стига да е в рамките на закона.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Всеки има някакъв талант. Твоят талант много ми допада. Харесвам професионалисти, независимо в коя област работят, стига да е в рамките на закона.
Да разбирам ли, че "общият знаменател - всеки" който поставяш се отнася и до мошениците. Щ`ото те пък притежават "гранде талант", и би трябвало къде къде "по-гранде" да те възхищават отколкото Иванов_П. ...
-
Melly - Старши потребител
Нали знаеш, че мошениците, като масоните са на степени. Сега не е известно дали Иванов е още чирак, или вече е калфа, но все още не е велик майстор, иначе нямаше да пише в този форум, където всички са от "мишок"
надолу, тоест шушумиги, мушмороци, шмекери и т.н.
надолу, тоест шушумиги, мушмороци, шмекери и т.н.
- neutralen
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|