начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Срок за издаване на прокурорско разпореждане

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за издаване на прокурорско разпореждане

Мнениеот nhadjinikolov » 23 Сеп 2014, 18:53

Здравейте,

Преди 2 месеца ( на 01.08 ) закарах мотоциклет за пререгистрация на мое име в КАТ-В.Търново (родния ми град).
След обичайната проверка се оказа, че той се издирва в Шенгенската Информационна Система(ШИС) от Гърция от далечната 2002-ра година. Остават 7 дни до края на законовия срок от 60 дни, като отговор от византийците няма. Не се и очаква, да има.
Чл. 86. (1) Полицейските органи могат да изземват временно вещ, за която има сигнал за издирване в ШИС и/или в Интерпол. Издирваната вещ се предава доброволно или се изземва от лицето, в което е открита, за срок до 60 дни.

Според следователя водещ случая, като изтекат тези 60 дни, прокурора тепърва ще се произнася.
Тъй като изчетох доста закони и нормативни уредби, но не успях да намеря отговор на двата ми въпроса, Ви моля за отговори :)

1. Какъв е срока в който след получаване на документите от следователя, прокурора трябва да се произнесе?

2. В закона кратко, точно и ясно пише "ДО 60 ДНИ". Не "около", не "над", а "до". Не означава ли, че абсолютно всички действия от страна на органите, трябва да са извършени преди края на тези 60 дни и ако никой(Гърция) не изяви претенции за законно закупения от мен мотор, да ми бъде върнат на 61-вия ден?
Ако се хванем за думата, трябва да е на 60тия, тъй като думата "до" не го обхваща, но хайде ;)

Благодаря предварително!
nhadjinikolov
Нов потребител

Re: Срок за издаване на прокурорско разпореждане

Мнениеот nhadjinikolov » 04 Яну 2015, 00:39

Оказа се по други членове, че срока на запитване е 60 дни и след това в 5 дневен срок се издава разпореждането.
Взех си мотора, но от прокуратурата изоставиха случая. За тях всичко е приключило, но аз не мога да го продам, не мога да го пререгистрирам, не мога да излизам от Бъглария с него. Мога само тук да го карам и то с документа в джоба. В регистрите все още свети при проверка.
Чрез ДМОС(Интерпол) направих запитване към република Гърция, за валидността и възможността за сваляне на сигнала за издирване и след още едномесечно чакане - те не отговориха.......
Бях посъветван от ДМОС, да се обърна към гръцкото посолство и преди коледа се разходих, за да поразпитам към кого да си адресирам молбата, как да я оформя и бях посрещнат изключително агресивно и без каквото и желание за съдействие. Бях наясно, че няма да стане нищо, но поне малко информация да ми бяха дали... Както и да е.
Сега ме вълнува дали има начин да получа черно на бяло(да, за документ имам предвид) историята на мотоциклета. Т.е. вълнува ме кога той е станал български. Внесен е от Германия - това се вижда и от номера на рамата, обаче кога е най-важния въпрос. Искам да съм 100% сигурен, преди да адресирам официално запитване към посолството. Все документ... няма как току-така да ме игнорират отново. Надявам се...
Благодаря предварително!
nhadjinikolov
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ