Здравейте!
Преди около месец един съсед с 2 малки деца реши, че трябва в квартала да има детска площадка. Направи подписка, в която включително и аз съм се разписала, защото съм ЗА идеята, а когато се разписах бях уверена от съседа, че по никакъв начин няма да бъда обезпокоявана нито аз, нито семейството ми. Е да ама не! Отиде в общината отпуснаха му 5000 лв и къде реши да направи площадката - на паркинга пред блока ни. В квартала има 2 блока с по 2 входа, а пред тях огромна площадка използвана като паркинг. Блокът, в който аз живея е тухлен и е на 3 етажа, във всеки вход има по 5 апартамента. Въпросният съсед живее точно срещу нашата врата. От както дойдоха от общината и изляха бетон за площадката ( до момента си е само на бетон) Той и 4-5 други семейства с малки деца решиха, че трябва да заградят входа на паркинга, който е от страната на нашия блок (има и друг вход, но е от страната на панелния блок, който е много по-голям и разбираемо на площадката пред него си спират хората живущи в него) и ни налагат да заобикаляме, за да паркираме. Не стига това, ами и отиде в Горското и подаде молба, че от дърветата падали разни неща на децата върху главите и били опасни, надигали блока и не знам още какви други измишльотини. В квартала има много Брези, а специално пред нашия блок имаШЕ 6 Брези. На площадката - паркинг ги окастриха, а на горното ниво, тъй като за да се стигне до блока се изкачват 5-6 стълби, отрязаха 5 от 6те Брези, 6тата не е отрязана тъй като ние не желаем да поместим семейната си кола, за да я спасим. При контакт с някои съседи пред мен и родителите ни те ни подкрепят, но когато стане въпрос за по-сериозни мерки всеки се покрива. Въпросният съсед заплаши семейството ми и още един съсед, че ще ни нареже с резачката, подадохме жалба - само бе предупреден. Сега те подадоха жалба, че не местим колата си. От полицията още не са ни потърсили, но били казали, че ще ни напишат Акт за възпрепятстване на длъжностно лице. И за капак на всичко това започнаха да ни налагат и психически тормоз, най-вече на баща ми. Излиза човека до магазина, съседа казва "Вижте го пък този ходи пеша" и от там последва кикот от кварталните клюкари без работа, които по цял ден седят с децата си на ръчно изработени столове и пейки от нарязаните Брези. Друг случай излиза отново баща ми на работа, вратата на съседа е отворена а той започва да крещи на детето си "Прибирай се, че този убиец ще те убие", а толкова кротък човек като баща ми е рядкост. Въпросните съседи седят по цял ден включително от 14 до 16 часа, а родителите ми работят на смени и не могат дори тогава да отпочинат, да не говорим да отворят прозорец да проветрят, защото те са точно отдолу. При всяко наше излизане сме гледани злобно, обсъждани, обиждани и т.н. което си е системен тормоз ... като заложници сме.
Тъй като съм студентка по право и знам колко трудно се доказва тормоз, особено когато те са толкова много, а за нас никой няма да посмее да се застъпи. Пък да не кажа, че може и по-лошо да стане ако изгубим делото.
А колкото до тази детска площадка мисля да ходя да проверя в общината паркинга с каква регулация е дали наистина е паркинг, площадка, поляна какво се води и да предприема действия. Също така четох, че площадката ще си бъде оградена с ограда, ако се огради само там където е излят бетона, това означава, че ще мога да преминаваме с колите си (не само аз ами десетките живущи в квартала, защото всички са свикнали да преминават от там), а те незаконно заграждат с камъни.
1. Моля за съвет има ли смисъл да предприемам мерки за тормоза или ще са само пари на вятъра.
2. Има ли наредба или закон, който урежда колко е живота на растенията в урбанизирани територии, защото от горското ни казаха, че брезите се режели на 15години. Ако има начин бих искала да спасим това дърво, най-малкото за да попречим на съседа, който така властнически се разпорежда.
3. Според вас ще заградят само площадката или и пространство около нея, с предлог, да не минават коли покрай децата, а това е невъзможно, защото там е паркинг, ако не минат от тази страна ще минат от другата .... Има ли смисъл да подавам жалба, за завземане на територия?
Като цяло, какво е вашето мнение по въпроса.
Благодаря за отделеното време!
- Дата и час: 04 Дек 2024, 19:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблемни съседи !!!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблемни съседи !!!
"Има ли смисъл да подавам жалба, за завземане на територия?" Това със завземането на територия е повсеместна практика, но едва ли някой предприема действия с/у това, доколкото следя този форум. И ако е предприел такива, колко ли време ще му/й струва, парите и нервите отделно. В правова държава като нашата завземането на територия се счита за престиж!!! Особено в етажните собствености. Колкото и банално да звучи на студентка по право. Дали знаят в тези блокове и входове, че има ЗУЕС? Споменават ли го? Защото при нас минаха 5 години, за да се спомене за пръв път...Благодарности все пак от името на останалите форумци, следящи проблемите на ЕС за повдигнатия въпрос. Ще ми се да видя какво е и тяхното мнение.
- lakavitsa
- Потребител
Благодаря за мнението! Относно това за завземането на площ имах в предвид за площадката пред блока, която заградиха с камъни. А иначе отделно мисля да си го съдя за това че целият вход е пълен с негови вещи (прозорци, маси и т.н.). Един път вече сме го съдили по същия повод, че завзема таванското помещение, което е общо.
Интересно ми е също и да чуя съвет по повод психическия тормоз.
Интересно ми е също и да чуя съвет по повод психическия тормоз.
- pavlova1
- Нов потребител
площадката пред блока също може да е към общите части на етажната собственост, може да проверите.
- lakavitsa
- Потребител
pavlova1 написа:Интересно ми е също и да чуя съвет по повод психическия тормоз.
Съвет: Наблегнете сериозно на обученито по "право" и по-специално на наказателния кодекс и процесуалния такъв.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
eurolinker написа:pavlova1 написа:Интересно ми е също и да чуя съвет по повод психическия тормоз.
Съвет: Наблегнете сериозно на обученито по "право" и по-специално на наказателния кодекс и процесуалния такъв.
Благодаря за препоръката. Смятам, че обучението ми е моя отговорност. До момента съм запозната, смея да твърдя отлично с наказателния кодекс, всеки дори и да не е юрист знае за обида и клевета. Питам най-човешки за съвет.
Благодаря и на Хората, отговорили ми по същество на въпроса!
- pavlova1
- Нов потребител
Не знам ... чудя се какъв стана българинът ... никак не е добре ...
Ня някой му крива на съседа крушата - иска съвет как да я среже, ама законно. Друг му тежи, че някой е по-добре в нещо, и дайте съвет как да го прецакаме, ама законно. Путьо маринкин жена му го за*бала, а той търси още по-***тьовски номера, че някак си да й го върне, ама ... нек'си да е със съд ..., че да й е по-зле, а агитката "пре*би съпругата" се включва охолно с акъл.
Не разбирам.
Наоколо ходи добитък някакъв, прегражда ми пътя, пречи ми нарочно, тормози близките ми, заплашва ме, прави разни просташки изпълнения - накратко прави когато каквото си поиска, а аз да му се свивам, и да търся, някой, от някакъв форум, да ми каже как да му свия сърмите?!?! Ееееееееееей! И пет метра няма да заобикалям, а ще му изтърся камъните в хола, да си прави алпинеум, а ма дОма си!
Честно - не Ви разбирам!!! Какво искате да стане? Някой от тук да се дигне и да го насмете сО сЕ детските му площадки, и да го завре където му е мястото ли?
След написаното в темата до днес ... "съветвам":
1.
+
2.
3. В случай, че не харесате горните предложения, има и по-просто:
... само че, ще се оцапате ...
("Съветът", го разбирайте ако щете в прекия, ако щете в преносния смисъл)
Но!
Има и точка 4. - едно минимално, но абсолютно необходимо условие!
Ня някой му крива на съседа крушата - иска съвет как да я среже, ама законно. Друг му тежи, че някой е по-добре в нещо, и дайте съвет как да го прецакаме, ама законно. Путьо маринкин жена му го за*бала, а той търси още по-***тьовски номера, че някак си да й го върне, ама ... нек'си да е със съд ..., че да й е по-зле, а агитката "пре*би съпругата" се включва охолно с акъл.
Не разбирам.
Наоколо ходи добитък някакъв, прегражда ми пътя, пречи ми нарочно, тормози близките ми, заплашва ме, прави разни просташки изпълнения - накратко прави когато каквото си поиска, а аз да му се свивам, и да търся, някой, от някакъв форум, да ми каже как да му свия сърмите?!?! Ееееееееееей! И пет метра няма да заобикалям, а ще му изтърся камъните в хола, да си прави алпинеум, а ма дОма си!
Честно - не Ви разбирам!!! Какво искате да стане? Някой от тук да се дигне и да го насмете сО сЕ детските му площадки, и да го завре където му е мястото ли?
pavlova1 написа:Въпросният съсед заплаши семейството ми и още един съсед, че ще ни нареже с резачката
pavlova1 написа:... Питам най-човешки за съвет.
След написаното в темата до днес ... "съветвам":
1.
+
2.
3. В случай, че не харесате горните предложения, има и по-просто:
... само че, ще се оцапате ...
("Съветът", го разбирайте ако щете в прекия, ако щете в преносния смисъл)
Но!
Има и точка 4. - едно минимално, но абсолютно необходимо условие!
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Нека получите все пак и един сериозен съвет, от юрист, със съчувствие. За да спасите дървото единственото което би имало смисъл е да призовете на помощ природозащитници, вярвам че се намират и искрени активисти, не само платени агитки. Иначе и да ровите нормативни актове, регламенти, законът и да е на ваша страна като всички са срещу вас.. Ако дойде наистина държавен орган (а може и е идвал?) да изиска да си преместите колата направете го, това което ще направят в края на краищата трябва да тежи на тяхната съвест, всеки си плаща рано или късно. След заплахата хубаво сте подали жалба, ама - до полицията. А като навлезете в практиката като бъдещ колега (ако се насочите към наказателното право) с изненада ще научите че българската полиция (като този хубостник над мен) има повсеместна практика да игнорира жалбите за закани. Е разбира се, ако подателят не е политик, магистрат, бизнесмен и пр. "тежко лице". Като дори те ползват услугите на адвокати, нещо което вие 100 на 100 не сте направили. Да се изтърсиш в полицията ей така да подадеш жалба - само ако инспектора ви е роднина или близък приятел, като дори и тогава няма гаранция по-късно с гузна усмивка да се извини че нищо не може да направи. Така че е трябвало да подадете жалбата в прокуратурата и да не чакате на благоволението на прокурора (което обикновено също липсва) а да наемете адвокат, който да напъне производството и да вкарате противника си в овреме в съда.
Понятие "тормоз" не ми е известно да фигурира в никой правен отрасъл. Няма смисъл да водите гражданско дело и дори ида го осъдехте да ви плати 500-1000 лв не виждам какво ви компенсира ако след това всички ще продължават да ви гледат на кръв и да ви правят мизерии.
Съветвам ви да не се поддавате на провокации и да избягвате да общувате с хора, които очевидно са злонамерени към вас.
За паркинга - да, вероятно ще оградят повече от отпуснатото, при положение че нямате подкрепа преценете си струва ли си да си очерняте живота заради кефа да не обикаляте.
Това е от мен, всичко добро ви желая.
Док, одеялото все пак за какво е?
Понятие "тормоз" не ми е известно да фигурира в никой правен отрасъл. Няма смисъл да водите гражданско дело и дори ида го осъдехте да ви плати 500-1000 лв не виждам какво ви компенсира ако след това всички ще продължават да ви гледат на кръв и да ви правят мизерии.
Съветвам ви да не се поддавате на провокации и да избягвате да общувате с хора, които очевидно са злонамерени към вас.
За паркинга - да, вероятно ще оградят повече от отпуснатото, при положение че нямате подкрепа преценете си струва ли си да си очерняте живота заради кефа да не обикаляте.
Това е от мен, всичко добро ви желая.
Док, одеялото все пак за какво е?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|