начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Проблем с Виваком - лична информация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с Виваком - лична информация

Мнениеот vertex1 » 07 Юли 2014, 22:43

Здравейте,
Днес исках да си прекратя договора за интернет, на който отдавна му е изтекал срока и в момента се води безсрочен, и отидох в офис на Виваком. Служителката ме помоли да се подпиша на устройство за електронен подпис и след малко ми донесе "допълнително споразумение към договор". Там пише, че "заявявам, че желая да прекратя договора за услугата". Но това което ме притеснява от цялата работа, е че по-надолу има включени много странни и плашещи ме клаузи, с които могат да ми събират лична информация от където си поискат. Ето го и текста:

Страните се съгласяват в отношенията им, обикновеният или усъвършенстван електронен подпис по смисъла на чл. 13 от ЗЕДЕП, да има силата на саморъчен подпис, включително, но не само, при сключване и изменение на договори за услуги чрез използване на устройства за запис при ръчно полагане на подпис и/или на парола и потребителско име за достъп до интернет сайтове на БТК ЕАД
С подписване на настоящото, абонатът - физическо лице се счита за информиран, че част от данните, които предоставя или е предоставил, са лични данни и попадат под специална защита по смисъла на ЗЗЛД. Абонатът се съгласява, че БТК ЕАД може да събира, обработва и предоставя неговите лични данни в съответствие с разпоредбите на действащото законодателство, във връзка с предоставянето на електронните съобщителни услуги, например за извършване на кредитна оценка на абоната, с цел оценка на възможността за ползване на отстъпки, предоставяне на крайни устройства на лизинг и др., както и за целите на събиране на дължимите от абоната суми към БТК ЕАД, Абонатът предоставя личните си данни доброволно и дава съгласие, за да бъдат реализирани правата и задълженията му по сключените с БТК ЕАД споразумения, БТК ЕАД да ги предоставя на компетентни държавни органи и институции в предвидените от закона случаи, както и да ги предоставя на трети лица, в това число банки, кредитни бюра, Националния осигурителен институт, ГД ГРАО, агенции за събиране на вземания, дистрибуторите на услуги на БТК ЕАД, включително партньорските дистрибуторски мрежи, когато това е необходимо за осигуряване на обслужването и реализиране на правата и интересите на абоната, както и когато това е необходимо за реализиране правата и интересите на БТК ЕАД, включително с цел извънсъдебно събиране на неизплатени задължения на абоната, както и за изчисляване броя на потребителите при телевизионни услуги. Абонатът дава съгласието си БТК ЕАД да получава справки за него от регистри на трети лица - администратори на лични данни, включително Националния осигурителен институт, ГД ГРАО и др., в това число данни за гражданското му състояние, данни за плащаните от абоната социални осигуровки, данни за трудовите му договори и социално-осигурителния му доход. БТК ЕАД не носи отговорност за точността и верността на информацията, предоставена от кредитни или други институции.
Абонатът заявява желанието си настоящото споразумение да влезе в сила незабавно
С прекратяването на споразумението се прекратяват и всички допълнителни споразумения към него, включително и тези за допълнителни услуги. В случай, че споразумението бъде прекратено преди изтичането на уговорения между страните срок по искане или по вина на абоната включително незаплащане на дължими суми, абонатът дължи на БТК ЕАД неустойка в размер на всички месечни абонаментни цени, включително за допълнителни услуги със срочен абонамент, без отстъпки, за периода от прекратяване до изтичане на уговорения минимален срок. Независимо от основанието за прекратяване на споразумението, когато това е преди изтичане на минималния му срок, абонатът следва да възстанови на БТК ЕАД стойността на предоставените безплатно устройства, бюджет и/или субсидии по това споразумение.
В случай, че при предоставяне на услугата БТК ЕАД е предоставило на абоната оборудване абонатът се задължава да върне така предоставения при активирането на услугата пълен пакет оборудване в срок до 30 дни, считано от датата на прекратяване на споразумението. Оборудването следва да се върне в магазин на БТК ЕАД, с подписване на приемо-предавателен протокол удостоверяващ състоянието на предоставеното оборудване към момента на връщането му. В случай на невръщане на оборудването в срока или в състоянието по настоящата точка, абонатът дължи заплащане на неустойка в размер на цената на последното, съгласно ценовата листа на БТК ЕАД

Мен това ме плаши. Какво могат да правят с тази информация, на кого ще я предоставят? Това е много лична информация от много източници. Има ли нужда да се притеснявам според вас? Голяма грешка направих като се подписах на това устройство без да знам какво всъщност подписвам. Ами ако е имало още 10 документа, за които не ми е казала и с този подпис автоматично да съм ги подписал.... Много ми е лошо в момента. Още утре отивам да прекратя договора на момента, защото си мисля, че това е едно просто допълнително споразумение, в което си завявам желание нещо да се случи, а дали ще ми го прекратят е друг въпрос. А след като се прекрати договора те не би трябвало да имат право да получават информация от дадените институции, нали така?
vertex1
Нов потребител

Re: Проблем с Виваком - лична информация

Мнениеот lakavitsa » 08 Юли 2014, 09:48

ако физическото или юридическото лице еадминистратор на личните Ви данни за какво трябва да се притеснявате. Администратори на данни са не само Виваком.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот vertex1 » 09 Юли 2014, 00:03

Ами притеснява ме това, че Виваком са некоректни и разпространяват лична информация на 3ти лица, а ако имат следната информацията от "администратори на лични данни, включително Националния осигурителен институт, ГД ГРАО и др., в това число данни за гражданското му състояние, данни за плащаните от абоната социални осигуровки, данни за трудовите му договори и социално-осигурителния му доход" то следователно и тази информация ще се разпространява и използва неправомерно, освен досега известните данни от лична карта.

Туку що намерих едно допълнително споразумение за прекратяване отново на интернет на мой близък от 2012 г. Там има почти същия текст с изключение на това:

Абонатът дава съгласието си БТК ЕАД да получава справки за него от регистри на трети лица - администратори на лични данни, включително Националния осигурителен институт, ГД ГРАО и др., в това число данни за гражданското му състояние, данни за плащаните от абоната социални осигуровки, данни за трудовите му договори и социално-осигурителния му доход.

Там това липсва и явно е нововъведение.
След като се прекрати договора, те ще имат ли още права да получават тази информация от институциите? Какво мислите?
vertex1
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 09 Юли 2014, 00:33

Добре де, хубу, що подписахте?
Дали сте им всички тези права и толкова.
Свирено.
Или трябва сега всички да гадаят какво ще се случи с безценните Ви лични данни и много личната информация, да се тюхкат, вайкат, и да се плашат заедно с Вас?
Не разбирам целта на темата.

Отивате при нотариус, с предварително написано в три екземпляра заявление за прекратяване на договора с Виваком, заверявате го, след това отивате с двама приятели и го депозирате в офис на оператора, а един екземпляр остава за Вас.
Толкова.
Всяко допълнително споразумение към договора си е договор!
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 09 Юли 2014, 10:15

По принцип това е нищожна неравноправна клауза по см. на ЗЗП. Контролът е възложен на КЗП, която би следвало да следи да няма такива. На практика в България няма контролен орган който да изпълнява функциите си. Така че ще чакаме някоя европейска директива, политическа или медийна атака, която да предизвика интерес към проблема.
Дотогава остава правото ви 'доброволно' да изберете дали да ползвате услугите на мобилен оператор или да си говорите от уличен автомат например.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 09 Юли 2014, 10:36

Правят го според мен, защото в случай, че вие или друг клиент има непогасени задължения и трябва да се събират по съдебен ред те искат да имат право да правят справки за имотното ви състояние (трудови доходи и тн.) за да могат да се насочат към него. Поне аз с такава цел бих искал да имам съгласието на някой от който може да се наложи да събирам принудително пари.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот votpuska » 05 Авг 2014, 18:13

Не само, създават бази данни за колкото могат по-голям процент от населението с колкото се може по-богата информация които впоследствие продават. Естествено на корпоративни, и по изключение на индивидуални ВИП клиенти.
От това в червеното имате пълно основание да се притеснявате. Изчетете ЗЗЛД и подайте сигнал/жалба до КЗЛД.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот iv2001 » 22 Юли 2016, 18:32

Тази нагла клауза пада! Считано от 6 юли т.г. до месец Виваком трябва да заличи този текст от ВСИЧКИ ДОГОВОРИ!
Виваком загуби битката за достъп до социално-икономическия и съдебен статус на обикновените граждани.
Гражданите спечелихме не заради помощта, а въпреки омбудсмана Пенчев, въпреки КЗП (директор Емилия Елчинова), според която това не е неравноправна клауза, въпреки принципала КРС (членката Ирина Романска, която уж неразбрала казуса).
Комисията за защита на личните данни поряза Виваком и след 2-годишно балтаене из институции и съдилища спечели с решение на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване.
http://offnews.bg/news/Temida_18762/Sad ... 32609.html
Последна промяна iv2001 на 22 Юли 2016, 18:45, променена общо 1 път
iv2001
Нов потребител

Мнениеот iv2001 » 22 Юли 2016, 18:41

bludniq_sin написа:Правят го според мен, защото в случай, че вие или друг клиент има непогасени задължения и трябва да се събират по съдебен ред те искат да имат право да правят справки за имотното ви състояние (трудови доходи и тн.) за да могат да се насочат към него. Поне аз с такава цел бих искал да имам съгласието на някой от който може да се наложи да събирам принудително пари.

Не съвсем. Възможностите на Виваком с този текст нарастват неимоверно повече. Но вече няма да им се получи с този текст, считано от 6.08.2016. Сега ще следим за поредната перфидна клауза, която ще създадат, за да властват над потребителите.
iv2001
Нов потребител

Мнениеот iv2001 » 22 Юли 2016, 18:44

kdkrastev1234 написа:По принцип това е нищожна неравноправна клауза по см. на ЗЗП. Контролът е възложен на КЗП, която би следвало да следи да няма такива. На практика в България няма контролен орган който да изпълнява функциите си. Така че ще чакаме някоя европейска директива, политическа или медийна атака, която да предизвика интерес към проблема.
Дотогава остава правото ви 'доброволно' да изберете дали да ползвате услугите на мобилен оператор или да си говорите от уличен автомат например.

Тц, не познахте, г-н Кръстев. Обикновен гражданин "без връзки" инициира тази работа и тушира "предприятието със значително въздействие на пазара" заедно с КЗЛД и ВАС. :D
iv2001
Нов потребител

Мнениеот iv2001 » 22 Юли 2016, 18:48

lakavitsa написа:ако физическото или юридическото лице еадминистратор на личните Ви данни за какво трябва да се притеснявате. Администратори на данни са не само Виваком.

Глупости! Целта на Виваком не е да си джурка буркан с лични данни. Текстът е противоконституционен.
iv2001
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ