начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Продажба на фирма и смяна на работниците

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на фирма и смяна на работниците

Мнениеот bundy_rs » 11 Юли 2014, 16:45

Здравейте,имам следния въпрос и ще съм много благодарен ако някой ме насочи.

Работодателя ми поради финансови причини решава да продаде бизнеса си (заведение) на 3-ти лица,като при смяната персоналът,който е назначен в момента,ще бъде сменен. Работодателя не ни известява по никакъв начин за намеренията му и за продажбата и оставането ни без работа.Нямаме предизвестия,не сме ползвали отпуски,не сме подписвали ведомства за получена заплата от 10 месеца поне....

Въпроса ми е можем ли да накараме работодателя да ни изплати заплатите по ведомства за тези стари месеци,обезпечение за неспазено предизвестие и отпуските ? От 1 година работим при него и сме на постоянни ТД от 6 месеца насам.

Да уточня,че не сме се подписвали нито на ведомства,нито на тетрадки,нито фишове получаваме..Нищо..
bundy_rs
Младши потребител

Re: Продажба на фирма и смяна на работниците

Мнениеот kdkrastev1234 » 11 Юли 2014, 17:53

ЕТ или ООД ти е работодателя? И какво разбираш под 'продаде', нова фирма или нов собственик?
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот bundy_rs » 11 Юли 2014, 18:41

ЕООД е и не знам все още дали е нова фирма или нов собственик и старата фирма,почти убеден съм,че ще е нова фирма понеже има много глоби и няма да може да си вършат нормално работата със старото име,ще имат много рестрикции.
bundy_rs
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Юли 2014, 19:40

Зависи, може да плати и като е с ограничена отговорност. Важното е дълг да има, събирането все някак ще стане.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 11 Юли 2014, 21:13

Решението е дело срещу работодателя. Преди това е добре да му се проучи на имущественото състояние и да се наложи някакво обезпечение, тъй като от ООД често не може да се съберат пари.
Може да пробваш и с жалба до инспекцията по труда. Това е безплатен, но слабо ефективен вариант. Ще го извикат, ще му поискат обяснения и ако се стресне ще плати. Лошото е, че ако не се стресне, ще ти дадат някоя безсмислена препоръка от типа 'оправяй се в съда', а ще си загубил ценно време.
Ако ще водиш дело не уведомявай другите си колеги. Ще сте конкуренция за събирането на присъдените суми, а е много вероятно парите да стигнат само за първите.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот bundy_rs » 14 Юли 2014, 12:36

той нали ще вземи едни пари от продажбата,с тях ще може да изплати дължимото
bundy_rs
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 14 Юли 2014, 12:55

Дори и да му платят едва ли ще тръгне да си погасява задълженията с готовите пари. А и вероятно или ще вземе парите на ръка или ООД-то няма да е страна по сделката.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот bundy_rs » 14 Юли 2014, 17:10

точно от това се притеснявам да не стане да обяви фалит на фирмата (между другото фирмата представа да работи от 01.08.2014 и още нямаме предизвестия за освобождаване) и да вземе парите на ръка...тогава не знам как да процедираме за да си съберем дължимото
И пще нещо ако обяви фалит,какви обещетения трябва да получим? (неспазено предизвестие,отпуски и 1 месец ако не си назначен на друга работа след прекратяването на ТД)
bundy_rs
Младши потребител

Назад към Трудово право