начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Наплащане на част от имот с потребителски кредит?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наплащане на част от имот с потребителски кредит?

Мнениеот despotium » 17 Юни 2014, 08:58

Здравейте!
Имаме част от имот, които е на наши роднини,водихме дело за делба, спечелихме го, трябва да им наплатим,за да получим тяхната част, но заради съдебното решение (начина, по който е написано) от 3 банки вече ни отказват да ни отпускат от ипотечен кредит. Предложиха ни част от семейството да изтегли няколко потребителски, да се наплати сумата и ние станем собственици и после да се изтегли един целеви кредит със залог имота, с който да се покрият потребителските. Това нормална практика ли е?
Нали за да ти отпуснат целеви трябва да нямаш никакви потребителски кредити, или целевия е точно за това, да се покриват потребителските? Потребителските ще се теглят от 3 различни банки, а целевия само от една, като се заложи като гарант имота, който не може да бъде изплатен с ипотека.
Ако някой може да сподели дали това е опция, ще съм много благодарен. Да не се окаже, че няма опция за целеви, и да се изплащат потребителските.
despotium
Нов потребител

Re: Наплащане на част от имот с потребителски кредит?

Мнениеот barakuda » 19 Юни 2014, 00:37

Опция винаги има.
Питам се защо ли този глагол "наплати" така много ме дразни, а даже изявени адвокати от форума често го ползват? На мен не ми звучи книжовно, простете ми и мисля, че образовани хора не би трябвало да го използват. Като съм започнал, да споделя, че същото се отнася и за "пазари" вместо "пазарува".
barakuda
Потребител

Мнениеот borovinka » 19 Юни 2014, 11:21

Чисто семантично "да (се) пазариш" и "да пазаруваш" са две различни неща, така че и двата глагола са със свой си смисъл.
"Напазарих си" е разговорна форма на "напазарувах си", считана в книжовния език до някъде и за диалектна.

Глаголът "наплатим" е архаизъм, останал от някои по-стари юридически документи, в които точно той се е използвал, за да се посочи, че купувачът се е изплатил изцяло с продавача на имота (обикновено при продажба с уговорени вноски). Използва се и в сегашния език с по-ограничена употреба и се възприема предимно като архаизъм.

По правното запитване - не ви съветвам да се обвързвате с толкова много банки и кредити. Финансирайте всичко от едно място, ако е възможно, защото за вас опциите с "много кредити и съответно множество обезпечения по всеки от тях" не са най-добрият вариант.
И само от житейска гледна точка има разделение между "целеви" и "потребителски" кредит. Сам по себе си всеки кредит е целеви, защото има някаква цел - закупуване на имот, финансиране на инвестиция, ремонт на жилище, оборотни средства и т.н. Кредитите се различават от гледна точка на обезпеченията, които кредиторът иска от длъжника, съответно това ги оскъпява откъм условия, документи, които трябва да се готвят, различни лихвени условия и т.н.
Потребителят е редно преди да се набърбальока с дадена банка, която му обещава звезди, да седне и да си направи сметка (ако не може лично - и с консултант!) и да прочете много внимателно какво точно стои зад предлагания от банката кредит.
Последна промяна borovinka на 19 Юни 2014, 12:02, променена общо 1 път
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот portokal » 19 Юни 2014, 11:52

Баракуда, гледай си работата. Да не заприличаш на някои силистренци, които обясняват, че "чушка" е диалектна дума, а културните хора казват "пиперка". ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Юни 2014, 14:02

portokal написа:...е "чушка" е диалектна дума, а културните хора казват "пиперка". ;)

Това разнообразие на диалекта може да бъде съществена бариера( говоря за пиперките)- още помня преди години, когато заживях там, където живея, какво се случи... ( искам 2кг. чушки, "ама за пълнене" допълвам, а жената отстреща ме гледа втрещено и посяга към лютите чушлета :lol: ...).
Вече съм "културна" провинциалистка :P ( ето признание за отявлените граждани) и пазарЯ :lol: пиперки. :lol:

Както и да е- глаголната форма "наплатя" може и да е архаизъм ( не е първия, не е и последния в юр. лексика), но между юристи се ползва често и значи точно определено действие.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 19 Юни 2014, 15:18

bird_of_paradise написа:Както и да е- глаголната форма "наплатя" може и да е архаизъм ( не е първия, не е и последния в юр. лексика), но между юристи се ползва често и значи точно определено действие.

Така де, ама тя Баракуда от къде да ги знае тези подробности? :wink: :mrgreen:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот portokal » 19 Юни 2014, 15:41

Аз лично също не я ползвам тази дума и не я харесвам, но никак не обичам разни хора да казват на другите как трябвало да говорят образованите хора, ръйш ли - задължително както говори казващият, без варианти.

А по основния въпрос от темата - той просто не е правен въпрос, а е въпрос на условия на банките. Забрана за ипотечен жилищен кредит при наличие на потребителски в закона няма.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба