Здравейте, искам да помоля за съвет и професионална помощ относно откриването на магазинче за мелене на брашно за домакински нужди. Също така и ще има литература и пр.
Какви са изискванията за подобна дейност? Ще имам и мелничка за зърно, но малка.
Мерси
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отваряне на магазин за брашно.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отваряне на магазин за брашно.
С много сложна и бумащинска работа се захващате. Ако не става въпрос за мелене на фуражи, за хранителни цели не мисля, че можете да отворите такова нещо.
Има 1 млн. изисквания за сградите и помещенията, в които могат да се произвеждат брашна и да се обработва зърно и подобна дейност "на дребно" се съмнявам да е допустима - не и за хранителни цели.
ХЕИ (сега РЗИ), Инспекцията по контрол на храните, Общината и още куп ведомства ще се опитат да ви убедят, че за малкия търговец да продава мляно и произвеждано незнайно от какво негово си брашно, няма как да стане. Изискванията са огромни.
В случая съм склонна да ги подкрепя.
Какво да разбираме под "ще има литература" - частни уроци по български и литература ли? Книжарница ли ще има в мелачното?
Има 1 млн. изисквания за сградите и помещенията, в които могат да се произвеждат брашна и да се обработва зърно и подобна дейност "на дребно" се съмнявам да е допустима - не и за хранителни цели.
ХЕИ (сега РЗИ), Инспекцията по контрол на храните, Общината и още куп ведомства ще се опитат да ви убедят, че за малкия търговец да продава мляно и произвеждано незнайно от какво негово си брашно, няма как да стане. Изискванията са огромни.
В случая съм склонна да ги подкрепя.
Какво да разбираме под "ще има литература" - частни уроци по български и литература ли? Книжарница ли ще има в мелачното?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Винаги съм си мислил, че житото се мели в мелница и от него се получава брашно.
Вие ще правите конкуренция на мелниците ли? Отговорете ми сериозно ли искате да
отворите магазин - мелница?
Вие ще правите конкуренция на мелниците ли? Отговорете ми сериозно ли искате да
отворите магазин - мелница?
- spectrum33
- Младши потребител
Аз не виждам някаква сериозна пречка за това начинание.
Ако помещението, което сте наели е с предназначение "за търговска дейност", няма да Ви е необходима процедура по промяна на предназначението по реда на ЗУТ.
Всичко това, което описвате, следва да се оформи като технологичен проект (технологиите се развиват всеки ден, така че сигурно има такава технология и съответно уреди за смилане на брашно на място в малки количества за директна продажба), който да се внесе за съгласуване от органите на Агенцията по храните (техен експертен съвет). Ако количеството на брашното е голямо, това ще доведе и до проблеми с пожарникарите, дано не е така. Ако за реализацията на тази технология е необходимо извършване на строително- монтажни работи, които излизат от понятието
ще е необходимо изготвяне на останалите инвестиционни проекти и получаване на разрешение за строеж от Общината. Същото се отнася и за случаите на помещение, което не е с предназначение "за търговска дейност".
Ако помещението, което сте наели е с предназначение "за търговска дейност", няма да Ви е необходима процедура по промяна на предназначението по реда на ЗУТ.
Всичко това, което описвате, следва да се оформи като технологичен проект (технологиите се развиват всеки ден, така че сигурно има такава технология и съответно уреди за смилане на брашно на място в малки количества за директна продажба), който да се внесе за съгласуване от органите на Агенцията по храните (техен експертен съвет). Ако количеството на брашното е голямо, това ще доведе и до проблеми с пожарникарите, дано не е така. Ако за реализацията на тази технология е необходимо извършване на строително- монтажни работи, които излизат от понятието
вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
ще е необходимо изготвяне на останалите инвестиционни проекти и получаване на разрешение за строеж от Общината. Същото се отнася и за случаите на помещение, което не е с предназначение "за търговска дейност".
- bgarch
- Потребител
Не е само строителната дейност, за да се съобрази може или не може да се ползва помещение. Според мен по-големия проблем ще са хигиенните оценки и разрешителните от РЗИ и Агенцията по храните. Все си мисля, че производството на брашна за хранителни цели за човешко употребление беше регулирано в специални наредби и не може в малки обекти да се прави. Има си мелници за целта.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Дайте параметри на "Мелничката за брашно". И, ако е фабрично изделие, паспортът и са описани доста неща.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
borovinka написа:Все си мисля, че производството на брашна за хранителни цели за човешко употребление беше регулирано в специални наредби и не може в малки обекти да се прави. Има си мелници за целта.
Регулирано е със Закона за храните и наредбите към него. Никъде няма ограничение в големината на обектите, които произвеждат или търгуват с храни.
Напоследът модата за екологично и здравословно хранене създава нагласи към производство и търговия в малки количества на храни, които са с доказан произход, включително и такива, които се приготвят пред погледа на клиента в малки обекти. Предполагам, че тук става въпрос точно за такъв обект. А и развитието на технологиите вече позволява това, със сигурност има производство на мелнички за брашно именно с такава цел. Не виждам никаква забрана за такова производство в действащото законодателство.
- bgarch
- Потребител
И доколкото е производство ... примерно кафемелечката, кафе-машината, микровълновата, бойлерът (произвежда топла вода) ...
Затова наблегнах на фабричното изделие.
Преди няколко месеца ми попадна случай, в който категоризираха строеж в първа категория, тъй като в него има двигател с вътрешно горене. А в цилиндрите се създава чудовищно (по ЗУТ) налягане съдове под налягане Първа категория ...
Затова наблегнах на фабричното изделие.
Преди няколко месеца ми попадна случай, в който категоризираха строеж в първа категория, тъй като в него има двигател с вътрешно горене. А в цилиндрите се създава чудовищно (по ЗУТ) налягане съдове под налягане Първа категория ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|