начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наем на магазин

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наем на магазин

Мнениеот vibebulgaria » 15 Май 2014, 00:29

Здравей те ,моля за адекватна помощ в тази голяма каша.2010г наех магазин под наем за 2г.собственост на 153 апартамента,етажна собственост отдаващи помещения на партера.след сключване на договор от прецедателя и касиера и моята фирма.2011г влезе в сила закона за внасяне от наемателя 10% данък печалба на наемодателя.след многократни молби да ми дадат документи и сметка къде да ги внеса и шикалкавене от 8 м.ми заявиха че не били много легитимни и нямали да създават дружество защото не можали да се разберат с 153 апартамента.дадоха ми ми лист хартия на който пише:че се отказват от заетите длъжности.тс прецедател и касиер.и каво се получава аз имам договор,наема наяа на кой да плащам и никой не иска и никой няма право да го взима.след истичане на договора ми около 4м след поменатото аз напуснах махазина и започна пореднота блъсканиц.няма на кой да предам ключа,никой не го иска и никой няма право да го взима.единя ключ е в мен др е в прецедатела.след 2г запчнах да получавам покани,норариални покани да заплатя на някое си лице а.бонев сума 15000 лв и да му предам ключа,че ще ме осъди че до днешна дата требва да има плащам наем.въпросното лице е с адресна регистация в друг блок,кандидат да наем магазина безвъзмезно и обещание към живущите че ще оправи бакиите.изпраща ми нот.покана и приложение че е избран да представлява 100ч от блока не 153.как и каво да направя в тази ситуация,да отговарям ли на тази покана?той не е явно прецедател и на кой и как законово да дам ключа.той си е наел адвокат на който се обади и му казах,че те си имат ключ,и аз няма да плащам за нещо което не съм ползвала и то поради тяхна вина.той само ми каза ;еми и вие сте си права;ама да се разберем.какво законово рраво имат и как да постъпя?моля за съвет и бладария предварително.
vibebulgaria
Нов потребител

Re: Наем на магазин

Мнениеот kdkrastev1234 » 15 Май 2014, 05:24

Хванете си и вие адвокат, че при наличие на писмен договор, действително има сериозен риск да ви осъдят. С толкова много факти тук само ще гадаем кое може и кое не може да се докаже.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Май 2014, 07:19

Стой си в магазина и работи, наем естествено не плащай. Ако не ти върви работата и е безмислено да държиш магазина трябва да върнеш ключовете на който ти ги е дал. Бонев продал ли ти е нещо за да иска 15000 лв.? В поканата трябва да пише за какво са тези пари, защото може да са за всичко, но не и за наем.
От написаното не се разбра като си подписвал договора имало ли е избран председател на етажната собстсвеност, това може да провериш в общината, май там се регистрираха, това като срок още днес. Ако е нямало регистрирана етажна собственост към датата на подписване - шапка на тояга, ако е имало ще трябва да се прочете какво пише в поканите. Общо взето нямаш причини за притеснения, а ако магазинът върви си на пълен кяр.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 15 Май 2014, 08:07

ivanov_p написа:Стой си в магазина и работи, наем естествено не плащай. Ако не ти върви работата и е безмислено да държиш магазина трябва да върнеш ключовете на който ти ги е дал. Бонев продал ли ти е нещо за да иска 15000 лв.? В поканата трябва да пише за какво са тези пари, защото може да са за всичко, но не и за наем.
От написаното не се разбра като си подписвал договора имало ли е избран председател на етажната собстсвеност, това може да провериш в общината, май там се регистрираха, това като срок още днес. Ако е нямало регистрирана етажна собственост към датата на подписване - шапка на тояга, ако е имало ще трябва да се прочете какво пише в поканите. Общо взето нямаш причини за притеснения, а ако магазинът върви си на пълен кяр.

По-грешно нещо трудно можеше да бъде написано ...
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Май 2014, 10:46

Ако човекът има пари за трошене може и петима адвокати да обиколи, но аз мога да му кажа и сега каква ще го питат:
- И кой те съди, та се кахъриш?

Кой ще го съди? Някакви предположения? Да не говорим, че както е тръгнал да връща ключове на филанкишията ще се набута хем да не ползва магазина, хем да му плаща наем, това са два минуса. Всеки разумен човек би избрал да не плаща и ползва, което са два големи плюса.
Единственото място, където трябва да се ходи е общината за да провери кога е регистрирана етажната собственост.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот vibebulgaria » 15 Май 2014, 21:40

Благодаря Ви за бързите отговори и съвети,но магазина го освободих още преди 2г,той не вървеше и при тези документални техни каши реших да се откажа.но понеже нямаше на кой да предам ключа и да направиме протокол за предаване.Те сега имат претенции да заплатя за този период ОТ 2г дете е бил клча в мен .Ще проверя в общината и намерих един живущ там дя му дам на него ключа.Как да направя протокола с дата преди 2г или няма смисъл?Благодаря Ви пак
vibebulgaria
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Май 2014, 22:09

Единствения на който може да въргеш ключа е този, който ти го е дал. Като си направил всичко, което не е трябвало да правиш сега трябва да се помисли как да не платиш.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот vibebulgaria » 15 Май 2014, 22:20

стария прецедател и касиер се отказаха да изпълняват тези длъжности, дадоха ми документ,че няма управителен съвет.неприятно е ако се стига до дело ,но те имат мн нередности и може и да е по-добрия вариант.а новият се е написал като представител на блока,без събрание,без учредителен акт и тн
vibebulgaria
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Май 2014, 23:14

Щом няма управителен съвет магазина ти е даден от тези двамата на тях дължиш наеми и връщане на ключа, по точно на който те е въвел в помещението на него трябва да го върнеш. Отиди и питай някой нотариус дали призовкарят може да го занесе, но все пак това е доказателство, че до този момент ключът е бил в тебе. Иначе съсобствеността трябва да си търси каквото търси от наемодателите, а те от тебе.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот barakuda » 16 Май 2014, 14:28

Според мен с такъв правопис не трябва да си прави бизнес.
barakuda
Потребител

Мнениеот vibebulgaria » 16 Май 2014, 22:51

а според мен никой не се интересува от Вашето мнение, сиреч и от Вас.несериозно е и към сайта.Но има мн.други дето ще са Ви подходящи.
vibebulgaria
Нов потребител

Назад към Търговско право