Здравейте,
Въпросът ми е в коя нормативна уредба да ровя за да намеря информация, кой има право да изработва (печата) и продава билети за културни мероприятия (за концерти, постановки и пр.).
Това което аз откривам е в Закона за ДДС (чл. 42, за освободена доставка при някои институции) и Наредба № Н-18 от 13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговски обекти чрез фискални устройства (където става ясно, че ако билетите са издадени от НАП, няма нужда от касов бон).
Въпросът е свързан с това дали всяка организация притежаваща касов апарат, може да издава и продава билети за такива прояви или има някакви по-специални регламенти / изисквания?
Благодаря предварително за насоката в коя нормативна уредба да търся.
п.п. не на мерих подобна тема във форума, дано не пропускам нещо
- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Печат и продажба на билети за културни мероприятия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Печат и продажба на билети за културни мероприятия
Здравейте,
вижте и НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПЕЧАТВАНЕ И КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЕННИ КНИЖА, в случай че билетите, за които говорите отговарят на изискванията по чл. 2, ал. 2 от цитираната Наредба.
вижте и НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПЕЧАТВАНЕ И КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЕННИ КНИЖА, в случай че билетите, за които говорите отговарят на изискванията по чл. 2, ал. 2 от цитираната Наредба.
- nmitova
- Потребител
Благодаря за насоката,
Ако правилно разбирам чл.2 ал.2, щом билетите нямат "два защитни елемента върху хартията" те не са ценна книга и могат свободно да се печатат. Е стига да няма някаква друга наредба която да казва друго
Но поне за сега не откривам нищо друго.
Ако правилно разбирам чл.2 ал.2, щом билетите нямат "два защитни елемента върху хартията" те не са ценна книга и могат свободно да се печатат. Е стига да няма някаква друга наредба която да казва друго
Но поне за сега не откривам нищо друго.
- Manawyddan
- Младши потребител
От къде го измислихте този извод?Manawyddan написа:Благодаря за насоката,
Ако правилно разбирам чл.2 ал.2, щом билетите нямат "два защитни елемента върху хартията" те не са ценна книга и могат свободно да се печатат. ...
По вашата логика, ако искам мога ей-сега да си напечатам една пачка билети за "Sofia Rocks" - щото не били ценна книга.
НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПЕЧАТВАНЕ И КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЕННИ КНИЖА се отнася за държавни ценни книжа и билети от лотарии, както и за талони и билети от държавно регулираните хазартни игри. Билети за концерт и театър не са подчинени на този режим.
Билетите са ценна книга и за целите на данъчното облагане, издаването и продажбите им подлежат на контрол.
Попитайте в НАП (преди време знам, че от тях можеха да се купят кочани с билетчета - номерирани с уникален номер и на специална хартия). От там ще ви дадат най-точна информация.
Пускам и нещо от друг форум, което може да ви свърши работа:
Автор: b0bb0
Дата: 04-03-10 21:05
От НАП се купуват, дават ги на пакети по 50 кочана. Един кочан е 0.75 лв независимо от номинала. Попълва се едно заявление с данните на фирмата и лицето, колко пакета с какъв номинал се искат, от кой до кой номер са билетите, дава се платежното и готово. Ценни книги са и трябва да се водят счетоводно, че не се знае кога ще решат да проверят. Заместват касовите бележки.
Поне у наше село купуването е само в един ден на седмицата, ако не се лъжа.
Друг вариант е да се поръча отпечатване на билети, ако искаш да е с картинки и шарении, но отпечатването е от някакви лецензни печатници.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Ами съгласно Наредба Н-8 на НАП (ако не бъркам) за фискалните устройства, ако билетите не са от типа "ценна книга" т.е. печатани от МФ и взети от НАП, тогава се прикрепя касов бон. И затова стигнах до извода че има такива които са ценна книга и такива, които не са. Въпросът вече е за печата, дали тези които могат да го правят подлежат на лицензиране. ... но както се казва "ще ми се да е така"
Иначе това с НАП, май наистина е най-чистия вариант, само го бях чувала и за това подробностите от другия форум наистина ми бяха полезни. Звучи най-сигурно. Неудобството е наистина че и при наше село Варна само в един ден НАП дава билети (беше или вторник или четвъртък).
Сърдечни благодарности и на двете ви за помощта
Иначе това с НАП, май наистина е най-чистия вариант, само го бях чувала и за това подробностите от другия форум наистина ми бяха полезни. Звучи най-сигурно. Неудобството е наистина че и при наше село Варна само в един ден НАП дава билети (беше или вторник или четвъртък).
Сърдечни благодарности и на двете ви за помощта
- Manawyddan
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|