начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

отказ от наследство от малолетен

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ от наследство от малолетен

Мнениеот kolegka » 23 Апр 2013, 10:44

Колеги, възможно ли е отказ от наследство да се извърши чрез законния представител на малолетния. Наследството включва само дългове и е изцяло в интерес на малолетния.
Благодаря за всяко мнение предварително.
kolegka
Младши потребител

Re: отказ от наследство от малолетен

Мнениеот n6391 » 23 Апр 2013, 11:13

Защо отказ? Интересите на малолетния за защитени, защото той задължително приема наследството по опис.
n6391
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Апр 2013, 11:15

Как да игнорирате нормата на чл. 130, ал.4 от СК? Под страх от нищожност на този отказ мисля, че ще се наложи да приемате наследството по опис- чл. 61, ал.2 ЗН.

п.п. ако решите да искате от съда разрешение по реда на чл. 130, ал.3 от СК да ви обърна внимание, че молбата ще е недопустима( в този смисъл Определение № 302 от 11.06.2010 година по ч.гр.дело № 310/2010 година на ВКС; Определение № 615 от 1.11.2011 г. на ВКС по ч. гр. д. № 584/2011 година, IV г. о., ГК)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Апр 2013, 11:27

Аз също смятам, че доколкото в случая се касае за имущество на малолетен, не могат да бъдат извършвани разпоредителни действия с него от представителя му.При разрешение за извършване на такива действия от Районния съд, трябва да се докаже ,че това е в интерес на малолетното лице.Как ще бъде доказан в случая? А ако впоследствие се окаже, че има друго имущество, което не е било известно на съда?
Аз не виждам какво Ви притеснява в приемането по опис? Освен едно- да се обогати наследник от следващ ред, което няма как да стане, ако се приеме по опис.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Апр 2013, 11:36

sunrise,
разрешение се иска за изчерпателно изброените в ал.3 на 130 СК разпореждания, или изключенията по ал.4 обезпечаване на чужди задължения чрез залог или ипотека. Отказът от права, както вече написах, ВКС се произнесе, не е сред тях, респективно искане в тази насока е процесуално недопустимо, а доказване на интерес- неотносимо.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Апр 2013, 11:43

Абсолютно съм съгласна! Идеята ми беше по-скоро да насоча питащия към това, че практически е невъзможно да се докаже това , което цели пред съда. Съгласна съм,че давайки разрешението за разпореждане , законът е изброил хипотезите и никакво разширително тълкуване в този смисъл е невъзможно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kolegka » 23 Апр 2013, 12:06

колеги, смятате ли, че ще ми откажат вписване на отказа, ако го направим чрез майката?
kolegka
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Апр 2013, 12:12

Колега, Вие прочетохте ли изобщо писаното от колегите Ви?
Не отговорихте на въпроса ми , защо не ползвате приемането по опис?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 23 Апр 2013, 12:19

И чрез вицепрезидента да го направите, все тая. Ама наистина не четете :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот kolegka » 25 Апр 2013, 12:16

само за Ваша информация - все пак успях ))) но Ви благодаря за мненията ))
kolegka
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Апр 2013, 12:47

kolegka написа:само за Ваша информация - все пак успях ))) но Ви благодаря за мненията ))

Отказът от наследство се вписва чрез РС- искате да кажете, че отказът на непълнолетното е вписан и ви е издадено съответното удостоверение аз това?

п.п. Всъщност, ако е вписано ( направо съм впечатлена до къде може да се стигне в днешни дни)- дали сте 25лв. на вятъра. Само така мога да си обясня вписването- съда е прибрал таксата, издал е съответния документ за посочените обстоятелства, но действието на вписването е предвидимо. Нищожността, според мен, няма как да бъде преодоляна. В този смисъл донякъде мога да си обясня вписването- няма да има посоченото в закона действие, а последиците от това са предвидими. Може и аз да греша, може и ВКС да са написали нещо по въпроса, но да не съм го прочела. Въпреки това наистина съм впечатлена от "развитието на правото" :lol: .
Последна промяна bird_of_paradise на 25 Апр 2013, 12:56, променена общо 1 път
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 25 Апр 2013, 12:54

bird_of_paradise написа:Отказът от наследство се вписва чрез РС- искате да кажете, че отказът на непълнолетното е вписан и ви е издадено съответното удостоверение аз това?

Ми то вече всеки си праи, квот иска - да ти напомня ли оня параграф от ЗТР ? :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Апр 2013, 13:01

Знам, помня...
Допълних се, само ме прочети. Изобщо не мога да си представя как се е случило това, но както казах- може аз да съм чела малко. А, като се замисля- май изобщо не трябва и да чета, защото каква полза...

п.п. като спомена за ЗТР се сетих за онази тема- имам развитие, след ЧЖ получих О: " да се издаде ИЛ". Тези дни ще го взема и занеса на К, което ми напомня, че може една среща да организира групата. :)
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот n6391 » 25 Апр 2013, 14:51

В кой географски край на многострадалната ни Родина се сътвори тоз ПРЕЦЕДЕНТ :?: Или аз не съм чела достатъчно / то явно никога не е достатъчно /, или някой друг не е чел, а е левитирал из правната наука :roll:
n6391
Потребител

Мнениеот simonna_h » 26 Апр 2013, 09:50

Моето дете наследи само заеми. Приехме наследство по опис, отказ не ни разрешиха. В решението пише, че разрешават наследяване по опис на нищото.

Искам в тази връзка да попитам вярно е имало стар текст на закона, според който децата с анаследявали само активите. И ако е имало такъв някой може ли да ми каже къде да го потръся. От любопитство искам да го прочета.
simonna_h
Младши потребител

Мнениеот portokal » 26 Апр 2013, 10:27

Не е вярно, разбира се. Иначе какви врътки щеше да може да се правят... Например трима наследници, един от които под 18 години - двамата се отказват, третият - детето - получава само активите, и после делят. ;)
Този, който Ви го е казал, най-вероятно е объркал наследяването по опис с наследяване само на активите.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот simonna_h » 26 Апр 2013, 13:32

А тези застраховки за заем към банка пожелателни ли са? Понеже масово се отпускат заеми, които са без затсраховка. Няма ли закон, който да ги задължава тия застраховки, и особено на заеми.
simonna_h
Младши потребител

Мнениеот simonna_h » 26 Апр 2013, 13:34

А това наследяване на активите какво е? Може ли малко повече инфо? Нали когато се наследява по опис наследяваш и активите и пасивите и ако има кредити плащаш до размера на наследеното по опис.
simonna_h
Младши потребител

Мнениеот portokal » 26 Апр 2013, 16:40

Ами няма такова - никой наследник не може да придобие само активите без пасивите, поне у нас, но по всяка вероятност - и по целия свят.
Не са задължителни застраховките при кредит.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 26 Апр 2013, 17:24

Направо се чудя, какъв "юридически фолклор" битува из родината. Чак се чудя, дали да не направим една рубрика и за най-невероятните тълкувания на закона ,който хората правят така, както им е угодно.Преди малко, ме питаха ,дали относно недвижим имот могат да си подпишат "вътрешен договор", дето да си прехвърлят собствеността, ама така , само между тях си, дето да не ходят при нотариус. :lol:
sunrise
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ