начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Действителен ли е такъв договор?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Действителен ли е такъв договор?

Мнениеот rainbo » 30 Мар 2013, 00:40

Въпросът ми е продиктуван от възникнал спор. Затова моля за Вашето мнение.
Действителен ли е договор, подписан от едноличния собственик на капитала в ЕООД, при положение, че същият не е управител?
rainbo
Нов потребител

Re: Действителен ли е такъв договор?

Мнениеот xaoc1973 » 30 Мар 2013, 00:57

Категорично (разбира се, предполагам, че имате предвид договор, касаещ това ЕООД)- НЕ!
Даже знам няколко случая, в които едноличният собственик на капитала на ЕООД е трябвало да води съдебни дела в качеството си на ФЛ срещу ЮЛ, чиито собственик на капитала е, но това ЮЛ се представлява от управителя, който е друго ФЛ.
Просто само управителят на ЕООД-то има тези права. Друг е въпросът, че на общо събрание на собствениците на ЕООД-то управителят може да бъде сменен, но извършените дотогава от него действия имат сила.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот rainbo » 30 Мар 2013, 01:18

Това е странно. Същото твърдеше и човекът, с който спорих. (Всъщност какво имате предвид под "договор, касаещ това ЕООД"?)
Тъй като аз съм едноличен собственик на капитала в ЕООД, но не съм управител. От години аз подписвам договорите с партньорите, както и трудовите договори. Означава ли това, че всички те са невалидни???
rainbo
Нов потребител

Мнениеот xaoc1973 » 30 Мар 2013, 01:49

Договор, който касае права или задължения на това ЕООД.
Имате право да сключвате договори като ФЛ, които не касаят това ЕООД или договори, които касаят друго ЕООД, на което сте управител. Например, можете да сключите договор за покупка на лично МПС.

Да, всичките тези договори са невалидни, но си има процедура за обявяването им за това. Дотогава имат сила на валидни. Можете да претърпите сериозни финансови загуби, затова спешно трябва управителят (като представляващ ЕООД) и съответните работници да ги преподпишат. Важно е и управителят и работниците да подпишат нотариално заверени декларации (или с двама свидетеля), че нямат претенции към Вас за тези Ви действия. Иначе може да Ви съдят. Може даже ЕООД-то да Ви осъди да му изплатите сериозни суми и да фалирате (абсурдно е, но е факт).
Трябва да правите разлика между ФЛ (каквото сте Вие) и ЮЛ (каквото е ЕООД-то, чиито собственик сте).

Впрочем, нима нямате юрист на ЕООД-то??? Или счетоводител? Той също би трябвало да подписва ТД!
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот rainbo » 30 Мар 2013, 20:23

Нямам назначен юрисконсулт на ЕООД-то. Ползвам услугите на адвокат за консултации и водене на дела, но той съответно не е на трудов договор (това ме подсеща, че в понеделник трябва да му се обадя във връзка с настоящия казус). Иначе счетоводителят е този, който съставя трудовите договори. Явно трябва да му обясня за разликата между ФЛ и ЮЛ :)
rainbo
Нов потребител

Назад към Търговско право