Привет, здравейте!
Наумил съм си да отворя зеленчуково-плодово магазинче. Ще ми се и ядки и подправки и някакви др опаковани хранителни стоки да продавам -ориз, боб, леща и т.н. пакетирани от разни фирми. Каква фирма ще ми трябва за целта да отворя(най-изгодно)? Как става(какъв е реда за отваряне на фирмата) и колко време и пари ще ми струва Ако продавам само плодове и зеленчуци по-евтини данъци ли ще плащам пред държавата отколкото ако включа ядките, подравките и другите пакетирани стоки.. Става дума за малко помещение около 10-15 квадрата(мога да го измеря, то е на една приятелка) Дайте ми и някакви съвети как да направя и каквода избера за да плащам по-малки данъци Какви са законовите изисквания за такова магазинче? Знам за касов апарат и кантар по БДС. Ще ми трябва ли да наемам счетоводител или може да се мине без този разход(и акода как)? Ако сложа машина за правеене на фрешове ще ми оскъпи ли месечните данъци пред държавата? Какви ще са долу-горе месечните ми данъци към държавата? Помещението има тоалетна. Прощавайте за неграмотното запитване, но не знам нищо общо взето за отварянето на такова магазинче, моля да ме извините за което и помогнете
/Ааа освен всичко забравих да кажа, че съм записан на борсата да ми плащат за безработица, понеже наскоро напуснах работа. Това дали може да ми донесе някакво облекчение за фирмата, данъците и т.н.? /
Поздрави и успешна седмица
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Искам да отворя зеленчуково магазинче, каква фирма трябва?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Искам да отворя зеленчуково магазинче, каква фирма трябв
Значи имам приятелка която притежава помещението(около 20квадрата е). Намира се в София, до Мадрид, /зад билата/ в една пресечна уличка на 100метра. Има 2 зъболекарски кабинета, мн паркирани коли, малко забутано но минават хора и абе има потенциал мисля да се превърне в кварталното магазинче
Такаче наем няма да плащам. Този разход ми е автоматично премахнат Тя има кола и ще ме зарежда от слатинската борса (която се явява и сравнително близо на всичкотото отгоре)
Мн от стоката мога сам да си произвеждам - имам наследствени земи(от баба и дядо) които не се използват. Примерно яко бадеми и орехи насаждения-които са скъпи ядки и издържат мн време:) ;праскови, домати, краставици, мога да си направя и найлонови оранжерии
А това за борсата попитах понеже знам ли ако мога да регистрирам по-евтино фирмата като безработен или нещо такова да се възползвам от ситуацията. Разполагам с капитал от 4000лв. Знам, че за кантар по БДС 500лв и касов апарат по БДС 500лв трябва да дам. И ,че в новото ХЕИ(как се казва междувпрочем новото му име?) ще има процедура малко повече от месец преди да го удобрят.. и знам ,че ще ми искат топла и студена вода да тече, а помещението ми има тоалетна.
все пак кое ми препоръчвате ЕТ или ЕООД?
Ако е денонощно или с по-удължено работно, време на две смени или една от 7 сутринта до до полунощ.. по-скъпи данъци ли ще плащам отколкото акое със нормално работно време?
Какви ще са ми преимуществата и минусите на ЕООД и ЕТ?
Разбрах, че ядки и плодове няма разлика и няма да ми се оскапи данъчно ако продавам ядки и подправки към зеленчуците и плодовете. Добре. Ама ако добавя брашна? Ако добавя ориз, грах, боб, леща, нахут прочие пакетирани стоки които НЕ СА с животински произход(яйца, млека, меса) ще ми се увеличат ли данъчните разходи?
Такаче наем няма да плащам. Този разход ми е автоматично премахнат Тя има кола и ще ме зарежда от слатинската борса (която се явява и сравнително близо на всичкотото отгоре)
Мн от стоката мога сам да си произвеждам - имам наследствени земи(от баба и дядо) които не се използват. Примерно яко бадеми и орехи насаждения-които са скъпи ядки и издържат мн време:) ;праскови, домати, краставици, мога да си направя и найлонови оранжерии
А това за борсата попитах понеже знам ли ако мога да регистрирам по-евтино фирмата като безработен или нещо такова да се възползвам от ситуацията. Разполагам с капитал от 4000лв. Знам, че за кантар по БДС 500лв и касов апарат по БДС 500лв трябва да дам. И ,че в новото ХЕИ(как се казва междувпрочем новото му име?) ще има процедура малко повече от месец преди да го удобрят.. и знам ,че ще ми искат топла и студена вода да тече, а помещението ми има тоалетна.
все пак кое ми препоръчвате ЕТ или ЕООД?
Ако е денонощно или с по-удължено работно, време на две смени или една от 7 сутринта до до полунощ.. по-скъпи данъци ли ще плащам отколкото акое със нормално работно време?
Какви ще са ми преимуществата и минусите на ЕООД и ЕТ?
Разбрах, че ядки и плодове няма разлика и няма да ми се оскапи данъчно ако продавам ядки и подправки към зеленчуците и плодовете. Добре. Ама ако добавя брашна? Ако добавя ориз, грах, боб, леща, нахут прочие пакетирани стоки които НЕ СА с животински произход(яйца, млека, меса) ще ми се увеличат ли данъчните разходи?
- xnikolanx
- Младши потребител
Ами, да започнем от някъде. Нахвърлям най-общо, за да започне коментар по същество. Тук има доста юристи, архитекти , представители на контролни органи, предполагам, ще вземат отношение.
Предупреждавам Ви, дори да изглежда отчайващо на пръв поглед, не бързайте да се отказвате. Нещата не са толкова страшни, при правилно подреждане по значимост идеята Ви е осъществима. И хубава. Предварително Ви желая успех.
1. Помещението: Всички документи по отношение собствеността и предназначението. Договор за наем, или друг, регламентиращ присъствието Ви.
Помещението трябва да има статут на магазин (по Разрешение за ползване, Удостоверение за въвеждане в експлоатация, "Акт 16", последни одобрени проекти). Ако не - разходите по смяна на статута са около 3000 лева и отнема 3-6 месеца. Възможно е да се договорите за разсрочване на тези плащания, но част от тях (около 1000 лева) са такси, които - няма как. Тази цена включва и съгласуванията с пожарна, ХЕИ (сега РЦЗ) - нещо от порядъка на 200 лева).
Ако всичко е наред, по старите проекти Ви е необходим нов "технологичен проект", изготвен от технолог или архитект, който да се съгласува с ХЕИ, пожарна.
Прехвърлянето на партидите за ток, вода, евентуално ТЕЦ, ще Ви излязат от порядъка на 1000 лева, ако ги прехвърляте.
2. БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ - тел. 0700 122 99.
обадете им се тия дни, за да Ви обяснят какво Ви е необходимо.
3. Фирма: Няма голямо значение, но все пак, може би е по-разумно да е ЕООД. За регистрацията по-добре си ангажирайте адвокат, ще Ви излезе с всички разходи няколко стотин лева.
Предвид търговската дейност, счетоводител ще Ви е необходим, това са стотина лева месечно.
Предупреждавам Ви, дори да изглежда отчайващо на пръв поглед, не бързайте да се отказвате. Нещата не са толкова страшни, при правилно подреждане по значимост идеята Ви е осъществима. И хубава. Предварително Ви желая успех.
1. Помещението: Всички документи по отношение собствеността и предназначението. Договор за наем, или друг, регламентиращ присъствието Ви.
Помещението трябва да има статут на магазин (по Разрешение за ползване, Удостоверение за въвеждане в експлоатация, "Акт 16", последни одобрени проекти). Ако не - разходите по смяна на статута са около 3000 лева и отнема 3-6 месеца. Възможно е да се договорите за разсрочване на тези плащания, но част от тях (около 1000 лева) са такси, които - няма как. Тази цена включва и съгласуванията с пожарна, ХЕИ (сега РЦЗ) - нещо от порядъка на 200 лева).
Ако всичко е наред, по старите проекти Ви е необходим нов "технологичен проект", изготвен от технолог или архитект, който да се съгласува с ХЕИ, пожарна.
Прехвърлянето на партидите за ток, вода, евентуално ТЕЦ, ще Ви излязат от порядъка на 1000 лева, ако ги прехвърляте.
2. БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ - тел. 0700 122 99.
обадете им се тия дни, за да Ви обяснят какво Ви е необходимо.
3. Фирма: Няма голямо значение, но все пак, може би е по-разумно да е ЕООД. За регистрацията по-добре си ангажирайте адвокат, ще Ви излезе с всички разходи няколко стотин лева.
Предвид търговската дейност, счетоводител ще Ви е необходим, това са стотина лева месечно.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря мн за отговора! А знаете ли дали има закон забраняващ да продавам по-евтино? Примерно един пакет ориз килограм за 2 лв го купувам, мога ли за 2.30лв да го продавам, същия който другите магазини за 2.50 го продават. Закона забранява ли ?
- xnikolanx
- Младши потребител
Не, няма такава забрана.
Но може да Ви понабият.
Но може да Ви понабият.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Не, няма такава забрана.
Но може да Ви понабият.
А това в кой нормативен акт е регламентирано?
- nk7702n
- Старши потребител
Ааа, това е от народното творчество ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
A за да продавам на промоция от рода на 1 пакет ориз 2,50, но ако клиента вземе 2 общо му излизат 4.60(вместо5)трябва ли някакви документи да се направи при регситрацията на фирмата да се регламентират такъв вид промоции, или не?
Или промоция при отварянето: първите две седмици на ниски цени всички продукти.. както карфур като отваряха и продаваха на мн ниски цени. Трябва ли някак законово да се регламентира такава промоция?
Или промоция при отварянето: първите две седмици на ниски цени всички продукти.. както карфур като отваряха и продаваха на мн ниски цени. Трябва ли някак законово да се регламентира такава промоция?
- xnikolanx
- Младши потребител
Не. Това е въпрос на счетоводство. Няма такова ограничение относно регистрацията.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Прочетете Закона за защита на потребителите, чл. 63 и следващите ще ви ориентират за това как да правите намаленията без да нарушавате закона.
- nikol52100
- Потребител
По въпрса за "промоцията" от счетоводна гледна точка трябва много да внимаваш,понеже няма как 1 продукт на себестойност(покупна стойност) да речем 5 лева да го продадеш под себестойност - за 4 лева,понеже това противоречи на принципите на счетоводството,особенно ако дружеството ти е регистрирано по ДДС !Но това счетоводителя,който ще ангажираш ще го знае.Не са малко разходите,така че си прави сметката дали си заслужава да започваш такова начинание.
- REPLAY
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|