Здравейте,
преди броени дни си открих фирма в която аз съм управител и собственик.До скоро бях в чужбина и си бях прекратил осигуровките в България,защото се осигурявах в Гърция.Искам да попитам има ли нещо по специфично в този случей,трябва ли да се осигурявам и тук след като ще извършвам дейност и т.н. всякаква информация ще ми е от полза ,защото се сблъсквам за първи път с извършване на търговска дейност.
Благодаря.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЕООД и собственик с прекратени здравни осигуровки
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ЕООД и собственик с прекратени здравни осигуровки
В най-общия случай, щом осъществявате дейност в БГ ще трябва да се осигурявате, но има специфични моменти. Необходима ви е консултация със счетоводител.
- vaskovasko
- Потребител
Благодаря! Aко някой има да добави нещо,моля да сподели.
- seanjohn
- Нов потребител
Подава се декларация ОКД-5 в ТД на НАП по регистрация на фирмата. Декларацията често служи като доказателство, че дейността е започнала, отделно към нея се подава и Искане за издаване на осигурителна книжка. Декларацията ОКД-5 се подава от 1 до 7-мо число в ТД на НАП, няма значение месеца след тези дати не приемат декларацията. С тази декларация шега не бива после актовете са много големи.
Не пестете от консултации със счетоводител, след време се плаща много повече.
Не пестете от консултации със счетоводител, след време се плаща много повече.
- nevena_sf
- Нов потребител
nevena_sf написа:....Декларацията ОКД-5 се подава от 1 до 7-мо число в ТД на НАП, няма значение месеца след тези дати не приемат декларацията...
Определено ме изненадахте ))) Странно защо, но НООСЛБГРЧ в чл.1 ал.2 говори за друг срок, който случайно може да съвпадне с посоченият от вас, но случайно. Но ако не съвпадне, заради ал.3 може човечеца да го лишите от правото му на осигуряване за риска временна неработоспособност, бременност и майчинство. А ако самоосигуряващият се е някоя бъдеща БГ Мама никак няма да ви се зарадва
Особено ме стресна втората потъмнена част от изречението ви, най-вече като гледам чл.99 ал.5 от ДОПК
Или казвате, че за удобство започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващото се лице, трябва да става между 25-то и 31-во число на предходният месец? Не че не се прави, ама..
- prnedev
- Активен потребител
здравейте! подадохте ли декларацията?
- anuto
- Нов потребител
Здравейте , да подадох декларацията за самоосигуряващо се лице.
- seanjohn
- Нов потребител
Здравейте, писах си въпроса в друга тема, но видях, че тази е по - подходяща
Та на кратко историята :
Направих си фирма преди 2 години с основна дейност селско стопанство, но не е имало движение по нея( в смисъл не е работеща, но си подавам ГДД и т.н), прехвърлих си я нормално на друго лице, но новото лице - управител до сега не си е плащало соц. осигуровки само здравните. Та въпросът ми е трябва ли да започне да ги плаща и ако да как ще станат нещата?!
Благодаря предварително за отговора.
Та на кратко историята :
Направих си фирма преди 2 години с основна дейност селско стопанство, но не е имало движение по нея( в смисъл не е работеща, но си подавам ГДД и т.н), прехвърлих си я нормално на друго лице, но новото лице - управител до сега не си е плащало соц. осигуровки само здравните. Та въпросът ми е трябва ли да започне да ги плаща и ако да как ще станат нещата?!
Благодаря предварително за отговора.
- dimitrova123
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|