начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

ЕООД и собственик с прекратени здравни осигуровки

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕООД и собственик с прекратени здравни осигуровки

Мнениеот seanjohn » 11 Юли 2012, 17:14

Здравейте,
преди броени дни си открих фирма в която аз съм управител и собственик.До скоро бях в чужбина и си бях прекратил осигуровките в България,защото се осигурявах в Гърция.Искам да попитам има ли нещо по специфично в този случей,трябва ли да се осигурявам и тук след като ще извършвам дейност и т.н. всякаква информация ще ми е от полза ,защото се сблъсквам за първи път с извършване на търговска дейност.

Благодаря.
seanjohn
Нов потребител

Re: ЕООД и собственик с прекратени здравни осигуровки

Мнениеот vaskovasko » 12 Юли 2012, 15:25

В най-общия случай, щом осъществявате дейност в БГ ще трябва да се осигурявате, но има специфични моменти. Необходима ви е консултация със счетоводител.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот seanjohn » 12 Юли 2012, 23:12

Благодаря! Aко някой има да добави нещо,моля да сподели. :)
seanjohn
Нов потребител

Мнениеот nevena_sf » 15 Юли 2012, 11:16

Подава се декларация ОКД-5 в ТД на НАП по регистрация на фирмата. Декларацията често служи като доказателство, че дейността е започнала, отделно към нея се подава и Искане за издаване на осигурителна книжка. Декларацията ОКД-5 се подава от 1 до 7-мо число в ТД на НАП, няма значение месеца след тези дати не приемат декларацията. С тази декларация шега не бива после актовете са много големи.
Не пестете от консултации със счетоводител, след време се плаща много повече.
nevena_sf
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 07 Авг 2012, 05:46

nevena_sf написа:....Декларацията ОКД-5 се подава от 1 до 7-мо число в ТД на НАП, няма значение месеца след тези дати не приемат декларацията...

Определено ме изненадахте :-)))) Странно защо, но НООСЛБГРЧ в чл.1 ал.2 говори за друг срок, който случайно може да съвпадне с посоченият от вас, но случайно. Но ако не съвпадне, заради ал.3 може човечеца да го лишите от правото му на осигуряване за риска временна неработоспособност, бременност и майчинство. А ако самоосигуряващият се е някоя бъдеща БГ Мама никак няма да ви се зарадва :lol:
Особено ме стресна втората потъмнена част от изречението ви, най-вече като гледам чл.99 ал.5 от ДОПК :P

Или казвате, че за удобство започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващото се лице, трябва да става между 25-то и 31-во число на предходният месец? :roll: Не че не се прави, ама.. :D
prnedev
Активен потребител

Мнениеот anuto » 21 Авг 2012, 10:51

здравейте! подадохте ли декларацията?
anuto
Нов потребител

Мнениеот seanjohn » 18 Сеп 2012, 13:51

Здравейте , да подадох декларацията за самоосигуряващо се лице.
seanjohn
Нов потребител

Мнениеот dimitrova123 » 05 Дек 2012, 17:13

Здравейте, писах си въпроса в друга тема, но видях, че тази е по - подходяща :)
Та на кратко историята :
Направих си фирма преди 2 години с основна дейност селско стопанство, но не е имало движение по нея( в смисъл не е работеща, но си подавам ГДД и т.н), прехвърлих си я нормално на друго лице, но новото лице - управител до сега не си е плащало соц. осигуровки само здравните. Та въпросът ми е трябва ли да започне да ги плаща и ако да как ще станат нещата?!
Благодаря предварително за отговора.
dimitrova123
Младши потребител

Назад към Търговско право