начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ЕООД и декапитализация

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕООД и декапитализация

Мнениеот renkafenka81 » 30 Май 2012, 10:57

Моля Ви за помощ. Имаме ЕООД.Работи от 2008г и излиза постоянно на загуба/реална/.Към 31.12.2011г. в баланса данните са следните:
Активи=63х.лв.,
Пасиви/задължения към собственика/=75хил.лв,
Собствен капитал= (-12хил.лв.), в т.ч.Осн.регистриран капитал е 5хил.лв.
Какво следва от тези данни. Трябва ли да се подава заявление за несъстоятелност или нещо подобно...
renkafenka81
Нов потребител

Re: ЕООД и декапитализация

Мнениеот ykovachev » 30 Май 2012, 11:15

Ако задълженията са само към собственика (поне така излиза от поста Ви), според мен може да се избира от два варианта, в зависимост от преценката на собственика дали има смисъл да се продължава дейността. Ако да, може тези задължения (които са вземания на собственика) да се апортират (или част от тях), като по този начин се увеличи капиталът на дружеството, а задълженията (или част от тях) да отпаднат.
Ако не - ликвидация, при която ще се осребрят активите и като не се покрият всички вземания на собственика - за разликата ще пие една студена вода.
Производство по несъстоятелност, за вземанията на собственика от собственото му дружество... ау? За да си гарантира изплащане на собствените вземания? Ми той е собственик, какво повече, може да си реши какво прави с тях. Да се брани срещу други кредитори - кои, след като ги няма? А ако ги има, той ще си е последен на опашката, ако въобще нещо остане. Изобщо - нещо като да опечеш прасе, като си запалиш къщата :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот renkafenka81 » 30 Май 2012, 11:26

Много благодаря за бързината и отделеното време!!!!! Разбирам, че би било най-разумно да се увеличи записания капитал срещу част от вземанията на собственика. Последно да попитам:
1. Сега следва да подавам обявяване в АВ на ГФО за 2011. Придружаващия протокол как следва да бъде оформен при тази ситуация?/ по отношение съдбата на натрупаната загуба/
2.Кога следва да се случи това увеличаване на капитала и следва ли да се внася по някаква сметка част от него или просто следва да направя просто счетоводно компенсиране и да обявя в АВ увеличението на капитала?
3. Какво може да се случи ако не се предприемат никакви мерки по въпроса?
Благодаря предварително!
renkafenka81
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 30 Май 2012, 11:44

Първият въпрос е по-скоро в областта на данъчното право, но (с риск да се изложа, ако нашите специалисти тук се включат и съм сбъркал, ще ме коригират), има си цяла глава 11 в ЗКПО за пренасяне на данъчната загуба. А за обявяването на ГФО в ТР се изисква отчетът само да е приет, не да се решава как се разпределят дивиденти, загуби и т.н.
По втория въпрос: кога? Ами когато собственикът си реши. Няма счетоводни компенсирания (те ще бъдат последица от извършеното вписване на увеличението, а не причина за самото увеличение) и внасяне на суми. Прави се оценка на апорта от вещи лица, определени от ДЛР в Агенцията по вписванията и едва след оценката се подава заявление със съответните документи за увеличаване на капитала. Подробностите са доста, не им е тук мястото да се изброяват, обемът не позволява.
По третия въпрос: ами нищо, ако не се появят трети лица - кредитори, особено пък ако дружеството вземе, та тръгне да печели. Тогава собственикът би могъл да си получава плащания по вземанията и стъпките по втория въпрос да станат излишни. Обаче ако все се върви на загуба, аз лично, ако бях собственик, бих предпочел ликвидацията и да се "дига седенката" :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 30 Май 2012, 11:45

renkafenka81 написа:Много благодаря за бързината и отделеното време!!!!! Разбирам, че би било най-разумно да се увеличи записания капитал срещу част от вземанията на собственика. Последно да попитам:
1. Сега следва да подавам обявяване в АВ на ГФО за 2011. Придружаващия протокол как следва да бъде оформен при тази ситуация?/ по отношение съдбата на натрупаната загуба/
2.Кога следва да се случи това увеличаване на капитала и следва ли да се внася по някаква сметка част от него или просто следва да направя просто счетоводно компенсиране и да обявя в АВ увеличението на капитала?
3. Какво може да се случи ако не се предприемат никакви мерки по въпроса?
Благодаря предварително!

1."ГФО-то" за 2011 ще си бъде съвсем стандартно. Нима няма отчети, които да показват загуба за съответната година :) Протоколът също - приема отчета и готово /след като отразява вярно, че дружеството е инкасирало загуби .../

2.Когато си решите. Нищо не се внася никъде. Не става с просто счетоводно компенсиране. Процедурата е сложна. Наемете си адвокат, който да помага.

3.Нищо съществено /с уговорката, че задълженията са само към ЕСК/. Все пак има някаква вероятност от НАП да решат да направят посещение /дружество, което постоянно е на загуба ... съмнителна работа/. И най краен /почти фантастичен вариант/ - прокурор да иска прекратяване на дружеството, но не знам как ще обоснове противоречаща на закона дейност само заради перманентните загуби ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот renkafenka81 » 30 Май 2012, 11:54

Безкрайни благодарности на всички. Знам, че е тъпо да имаш фирма и тя 5-6 години да се влачи на загуба, но е факт. Имаха парици и направиха едно доста хубаво кафене на центъра на едно доста забутано селце. Досега не съм им водила счетоводството, но не могат наистина да си избият дори само амортизациите/ които са на минимални %/.
Задълженията са буквално единствено към ЕСК.Всичко се плаща на доставчиците в кеш. Така, че засеха ще си траем. Надявам се тази година вече да са на +, защото не ми се среща с нападжии.
Отново много Ви благодаря! Хубав и успешен ден!
renkafenka81
Нов потребител

Назад към Търговско право