начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Прекратяване на ООД, като един от съдружниците е в чужбина

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ООД, като един от съдружниците е в чужбина

Мнениеот nevena_1234 » 04 Апр 2012, 09:11

Здравейте!
Имам следния казус: ООД с двама съдружници с дялово участие 50 на 50. От около 15 г. фирмата не извършва дейност. Пререгистрирана е в ТР. Единият от съдружниците е в чужина, като този, който е в България, няма абсолютно никакъв контакт с него, като обаче иска по някакъв начин да прекрати участието си в тази така или иначе неработеща фирма, или да прекрати самата фирма. При условие обаче че не знае нищо за другия съдружник, с изключение на това, че е извън страната, действията по прекратяване на фирмата значително се усложняват. Моля ви за мнение ако сте имали подобни случаи, как сте ги разрешили.
Вариантите, които са разглеждах, са няколко:
1)Изключване на отсъстващия съдружник - според мен неприложим вариант, т.к. първо трябва да се обоснове причината за изключването, и второ - трябва да му се връчи писмено предизвестие, като в някои от решенията, които четох, съдът приема, че връчването трябва да е лично - поради това в случая според мен това не може да стане;
2) Подаване на предизвестие за напускане от съдружника, който е в България - според мен също няма как да стане, защото няма кой да получи това предизвестие, а и дори и да се приеме по някакъв начин, че предизвестието е получено, няма кой да обяви настъпилата промяна в ТР;
3) Подаване на иск за прекратяване на дружеството пред Окръжния съд по седалището му, когато важни причини налагат това - за мен лично, при условие, че единият от съдружниците отсъства, няма никакъв контакт с него, този вариант ми се струва най-логичния, макар че трябва да се помисли как точно ще се докаже това в съда. Но идва другия проблем - нямам представа какви ще са разноските в едно такова производство, и също така дали ако в случай, че искът бъде уважен и се премине към ликвидация, съдът ще назначи някакво външно лице за ликвидатор, на което ще трябва да се плаща възнаграждение, а не примерно съдружникът, който си е в България.

Моля ви за мнение по казуса, ако сте срещали такъв случай.
Предварително благодаря!
nevena_1234
Нов потребител

Re: Прекратяване на ООД, като един от съдружниците е в чужби

Мнениеот neutralen » 04 Апр 2012, 10:26

Иск по чл.155 т.1 от ТЗ, прилагат се фин.отчети като доказателство, че друж. не развива дейност, както и доказ. за отсъствието на съдружника и се прави искане за ликвидатор да бъде назначен управителя/съдружника, който е в страната.
neutralen
Активен потребител

Re: Прекратяване на ООД, като един от съдружниците е в чужби

Мнениеот rourke » 04 Апр 2012, 10:32

neutralen написа:Иск по чл.155 т.1 от ТЗ, прилагат се фин.отчети като доказателство, че друж. не развива дейност, както и доказ. за отсъствието на съдружника и се прави искане за ликвидатор да бъде назначен управителя/съдружника, който е в страната.

+1
rourke
Потребител

Назад към Търговско право