начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Банки и пълномощни

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Банки и пълномощни

Мнениеот nk7702n » 17 Мар 2012, 22:40

bennito написа:
nk7702n написа:Здравейте! Вижте, Интернет - банкирането създава много възможности за злоупотреби с депозираните в сметката суми, така че е оправдано да се изисква изрично упълномощаване. Затова и съм твърдо на това мнение.

Отново ще Ви попитам - Как точно ще злоупотребя с правата дадени ми от титуляра на сметката ? Аргументирайте се... защото ми се струва, че четете през редовете.

Оф, въобще не ми се спори в момента. Аргументите се съдържат в някои наказателни производства срещу лица, които извършват подобни деяния. Приятна вечер!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bennito » 17 Мар 2012, 22:53

nk7702n написа:
bennito написа:
nk7702n написа:Здравейте! Вижте, Интернет - банкирането създава много възможности за злоупотреби с депозираните в сметката суми, така че е оправдано да се изисква изрично упълномощаване. Затова и съм твърдо на това мнение.

Отново ще Ви попитам - Как точно ще злоупотребя с правата дадени ми от титуляра на сметката ? Аргументирайте се... защото ми се струва, че четете през редовете.

Оф въобще не ми се спори в момента. Аргументите се съдържат в някои наказателни производства срещу лица, които извършват подобни деяния. Приятна вечер!

Здравейте,

Не искам да спорите, а да се аргументирате. Не смятам, че "офф" е аргумент. Ако не искате да се включите в темата, просто не пишете. Аз моля само да се получи дискусия.

Ако започна да тълкува това, което вие казвате в момента излиза, че поставяте всеки един субект хипотетично, като възможен престъпник с потенциал да злоупотреби с дадените му права, за което следва да му се откажат или отнемат преди още да ги е получил.

Правилно казахте "наказателни производства"...... надявам се ме разбирате, че "невинен до доказване на противното" е все още валидно за нашата държава.
bennito
Младши потребител

Мнениеот bennito » 17 Мар 2012, 23:00

ivan_lawyer написа:Пълномощното е редовно, доколкото е по ЗЗД, за други ограничения не се сещам.

Има формализъм при тези действия при Банките.

Напълно съгласен с факта, че става въпрос за формализъм. Дали е законен обаче ?
bennito
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Мар 2012, 23:02

При интернет банкиране( мисля, че терминът не е точен- наричат го електронно банкиране) банките имат резерви, защото крие повече несигурност от самия личен контакт. Освен това, на мен (не знам другите банки), ми искаха и УЕП ( вие може и да имате, ама той трябва да е на името на упълномощителя). Всяка грешка, ако не се лъжа в безбройните клаузи на договора, изрично се съгласявам, че е за моя сметка и прочее ангажименти.

Не споменавам за високия риск от кражба на информация в реално време, докато се подписват разни платежни.

Обаче се замислих- ако упълномощителя сключи договор за уеб банкиране, то за какво сте му вие? :idea:
Може да нарежда плащания от всяка точка :roll: , ерго- пълномощника е излишна брънка в тази плетеница. :)

п.п. Нямам идея защо ви отказват, само си гадая. Вероятно, защото относно компютърните престъпления у нас няма кой знае колко специалисти, а си е високо рискова операцията.

Не, вие искате дискусия, която да демонстрира слабите страни на цялата тази работа, от правна страна.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Мар 2012, 23:06

bennito написа:
ivan_lawyer написа:Пълномощното е редовно, доколкото е по ЗЗД, за други ограничения не се сещам.

Не съм съгласна с подхода Ви на всяка цена да получите отговора, който Ви устройва. Никой не е длъжен да го прави, нито да се аргументира по начина, по който Вие изисквате. Нито съм Ви поставила в графа" престъпник", нито някой Ви намеква подобно нещо. При изготвянето на пълномощно и представянето му в банката трябва максимално добре да е предпазен, защитен интересът на титуляра, това беше смисълът на думите ми. Няма нищо незаконно в поставянето на такова изискване от страна на банките.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bennito » 17 Мар 2012, 23:31

nk7702n написа:
bennito написа:

Не съм съгласна с подхода Ви на всяка цена да получите отговора, който Ви устройва. Никой не е длъжен да го прави, нито да се аргументира по начина, по който Вие изисквате. Нито съм Ви поставила в графа" престъпник", нито някой Ви намеква подобно нещо. При изготвянето на пълномощно и представянето му в банката трябва максимално добре да е предпазен, защитен интересът на титуляра, това беше смисълът на думите ми. Няма нищо незаконно в поставянето на такова изискване от страна на банките.

Така е! Съгласих се с Вас, че не сте длъжна да се аргументирате. Но никой и не Ви кара на сила да участва в тази дискусия. Но начина, по който реагирате "оф не ми се спори" говори, че липсват аргументи и че някой насила ви прави съпричастна към темата, която съм отворил. А на мен ми трябват такива, за да се убедя в правотата ви. Още в самото начало на темата, казах, че ще се радвам да се получи дискусия.

poli_g написа:Не, вие искате дискусия, която да демонстрира слабите страни на цялата тази работа, от правна страна.

Лично аз смятам, че правата ми трябва да бъдат толкова признати пред едни, колкото и пред други. Това не може и не бива да се решава от вътрешна практика, процедура на която и да е институция. Със същото пълномощно мога да получа правата, които иначе друга банка ми отказва. Това е което смятам, че е редно да се дискутира. Не, дали има възможност да се злоупотребява, а дали има възможност след като закона е един за всички, едни да го признават, а други не.
bennito
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Мар 2012, 23:50

Вижте, разбирам недоволството Ви, че не можете да използвате пълномощното по предназначение в съответната банка, но в крайна сметка, имат и други основания за изискването на изрично упълномощаване - уговарянето на детайли относно извършваното електронно банкиране. Погледнете условията за осъществяване на този вид услуга от различните банки, качени на сайтовете им, и ще се убедите, че е необходимо да са уточнени в детайли доста неща относно съгласието на титуляра при извършването на услугата, както и кои точно опции, вид достъп и др. ще бъдат осъществявани. Това е важен аргумент относно поставеното от тях изискване за текста на пълномощното.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Мар 2012, 23:54

Вие четете ли ме изобщо?
В пълномощното ви няма изрично упълномощаване за такъв договор ( мен ако питат, не че питат, то за всяко действие си трябва изрично упълномощаване, че толкоз рев отпосле им идва на хората- кърпи не смогвам да купувам), респективно ползване на тази услуга.
Не може по тълкувателен път да се извежда волята на упълномощителя. Банката няма право да мисли какво е вложил последния, когато е писал/подписвал текста. Дори няма клауза да се тълкува изцяло в полза на пълномощника.

Както вече ви написах някъде по-горе:
poli_g написа:Опитайте ( допълвам- визирах съдебен иск). След време се върнете да споделите.

Лошото е, че нямате право на иск, но... ако ви упълномощят и за това- ок.

п.п. В една от работите, които ежемесечно изпълнявам, често ми представят пълномощни. Тея общи формулировки не ги признавам- искам си изрично овластяване за всичките действия, които ще се извършват пред структурата. На повечето предлагам 1. да се върнат с упълномощителя лично, 2.да извадят ново пълномощно, или 3. да си завеждат иск.
В дело, от такова естество, още не съм се видяла.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bennito » 18 Мар 2012, 00:17

poli_g написа:Вие четете ли ме изобщо?
В пълномощното ви няма изрично упълномощаване за такъв договор ( мен ако питат, не че питат, то за всяко действие си трябва изрично упълномощаване, че толкоз рев отпосле им идва на хората- кърпи не смогвам да купувам), респективно ползване на тази услуга.
Не може по тълкувателен път да се извежда волята на упълномощителя. Банката няма право да мисли какво е вложил последния, когато е писал/подписвал текста. Дори няма клауза да се тълкува изцяло в полза на пълномощника.

Както вече ви написах някъде по-горе:
poli_g написа:Опитайте ( допълвам- визирах съдебен иск). След време се върнете да споделите.

Лошото е, че нямате право на иск, но... ако ви упълномощят и за това- ок.

п.п. В една от работите, които ежемесечно изпълнявам, често ми представят пълномощни. Тея общи формулировки не ги признавам- искам си изрично овластяване за всичките действия, които ще се извършват пред структурата. На повечето предлагам 1. да се върнат с упълномощителя лично, 2.да извадят ново пълномощно, или 3. да си завеждат иск.
В дело, от такова естество, още не съм се видяла.

Значи....твърдите следното "Да подписва всякакви видове договори за услуги, предлагани от ............... АД" се нуждае от тълкуване ? Ако е така, вие как го тълкувате ?
bennito
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Мар 2012, 01:03

poli_g написа:Вие четете ли ме изобщо? :?:
.......Тея общи формулировки не ги признавам.....

Комуникацията се осъществява на български език- къде останах неразбрана?

Първата срещната банка из нета с тази услуга:
http://www.alphabank.bg/_private/Appendix01_bg.pdf
къде в пълномощното ви пише, че имате право от нейно име да декларирате, че тя, в качеството си на управител на ЕООД, е запозната с обвързващи я обстоятелства, валидни към дата на сключване на договора, вкл. да получите достъп до системата на банката, чрез получаване на всичките кодове и цифри?
И съвсем малко по-долу- нещо за упълномощаване да пише? Ама дали е след текста, или е просто на А4, подписано пред незнаен служител от нечия конкулска служба( където, от опит, рядко нещо истинско да излезе).
Което ми напомни, че Италия е само на час път със самолет ( това не е важно от правна страна).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bennito » 18 Мар 2012, 13:45

Хахах :lol: :) И все пак, може би е редно да се спрете на една от вашите тези и да я защитавате докрай. Защото съгласете се, че като мотив за отказа ми да получа интернет банкиране, първо започнахме с факта, че услугата била несигурна
poli_g написа:При интернет банкиране( мисля, че терминът не е точен- наричат го електронно банкиране) банките имат резерви, защото крие повече несигурност от самия личен контакт.

После решихме, че е необходимо тълкувание на 5-та точка,
poli_g написа:Не може по тълкувателен път да се извежда волята на упълномощителя.

bennito написа:Значи....твърдите следното "Да подписва всякакви видове договори за услуги, предлагани от ............... АД" се нуждае от тълкуване ? Ако е така, вие как го тълкувате ?

Сега пък
poli_g написа:къде в пълномощното ви пише, че имате право от нейно име да декларирате, че тя, в качеството си на управител на ЕООД, е запозната с обвързващи я обстоятелства

Утре сигурно ще ме питате къде пишело, дали по време на подписа не й е влезнало муха в лявото око ... ?

Poly има едни две неща, които явно пропускате и може би, следващия път, когато се чудите дали Ви чета ще можете да си отговорите сама.

1. Интернет банкирането ще го ползвам аз, а не тя - управителят на дружеството. Не я обвързвам с този договор, обвързвам юридическото лице, което представлявам пред банката в качеството си на пълномощник. Не се подписвам на договора от нейно име и не я обвързвам с произлизащите от това обстоятелства. Правата не са по различни от тези, които имам като такъв при стандартното банкиране на гише. С това ви отговарям предполагам и на въпроса
poli_g написа:Обаче се замислих- ако упълномощителят сключи договор за уеб банкиране, то за какво сте му вие?

Еми не, той не може да сключи договор за интернет банкиране, защото трябва да дойде лично в България. Защото няма начин друг да получи неговите УЕП-ове. Те са за него и той носи персонална отговорност като физическо лице за тях. И не на последно място, защото наша велика банка, не си е превела интернет банкирането на английски.

2. Май забравихте, че това пълномощно ми го предостави банката по образец, с който те работят. Смешно е, банката да твърди, че не може да тълкува 5-та точка, при положение, че тя самата е писала тази 5-та точка. Явно след като ми е предоставила 5-та точка, разбира напълно и без двусмислие нейното значение. И тъй като е много лесно, когато нещо на някой не му допада да почне да се измъква с това, че не е редно да се тълкува, защото виждате ли може да има нещо друго предвид - давам възможност и на Вас, на явен експерт по право във форума :wink: с над 15 000 поста да ми дадете личното ви тълкувание на 5-та точка.

3. Банката, която в момента ми отказва да получа интернет банкиране под предлога, че не е изписано конкретно услугата обаче, странно за мен, ми дава право да издам дебитни карти от името на фирмата. Странно, в пълномощното ако се върнете по-горе ще видите, че не е цитирано точно "Да издава дебитни карти". Започвам да се чудя.... формалности ли са това или просто своеволие. Да ви споменавам ли, че с банковата карта, аз мога да извършвам интернет разплащания толкова колкото и чрез интернет банкирането ?
bennito
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Мар 2012, 14:07

Иронията ви е неуместна, ама след като я ползвате явно сте си самодостатъчен в темата.
Интернет банкирането ще го ползвам аз, а не тя - управителят на дружеството. Не я обвързвам с този договор, обвързвам юридическото лице, което представлявам пред банката в качеството си на пълномощник.

Това е невярно - банкирането ще го ползва тя( той) в качеството си на управляващ и представляващ това дружество, но чрез вас.

До тук мненията са разнополюсни, а вие сондирате мнения, ерго- не си помагате с иронията. А е факт, че банката няма да сключи договор с вас, ако и да размахвате тоя лист.
Когато си извадите мухата от ушите, пишете. Или просто се съдете ( това пък за трети път го пиша).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bennito » 18 Мар 2012, 14:24

poli_g написа:Иронията ви е неуместна, ама след като я ползвате явно сте си самодостатъчен в темата.
Интернет банкирането ще го ползвам аз, а не тя - управителят на дружеството. Не я обвързвам с този договор, обвързвам юридическото лице, което представлявам пред банката в качеството си на пълномощник.

Това е невярно - банкирането ще го ползва тя( той) в качеството си на управляващ и представляващ това дружество, но чрез вас.

До тук мненията са разнополюсни, а вие сондирате мнения, ерго- не си помагате с иронията. А е факт, че банката няма да сключи договор с вас, ако и да размахвате тоя лист.
Когато си извадите мухата от ушите, пишете. Или просто се съдете ( това пък за трети път го пиша).

Да, съгласих се, но дори и така, това не променя нещата.

Както и да е :) Пожелавам Ви успех. Благодаря Ви, че изтълкувахте :) 5-та точка.
И между другото, ако сте юрист и практикувате, кажете как да ви посетя, да ми направите едно пълномощно :) за банката. Трябва ли да си нося аз листата за да ги опишете дословно всички услуги или наблизо има книжарница ?

Шегичка :) Успех!
bennito
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 19 Мар 2012, 21:18

Иронията наистина е неуместна. Още повече, че авторът на темата иска помощ и обяснение.

Вярно е че банките си имат вътрешни правила понякога граничещи с параноя. Но не е зле и ние да имаме малко параноя свързана с интернет банкирането. Самоличност в нета се краде сравнително лесно, сертификати и пароли - още по-лесно.
Преди години в една банка ми отказаха да ми дадат извлечения по сметка, понеже в пълномощното пишело "всякакви сметки в банки в РБ" , а не била спомената точно тази сметка в тази банка. След дълги караници и споменавания на възходящи роднини от женски пол ми признаха, че такива са им нарежданията и те ще имат проблеми, ако признаят пълномощното.
SashkoS
Потребител

Мнениеот daksus » 19 Мар 2012, 22:39

Интернет банкирането е платежна услуга по смисъла на чл.4, т7 от ЗПУПС. Във връзка с него виж НАРЕДБА № 3 ОТ 16 ЮЛИ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАТЕЖНИ ОПЕРАЦИИ И ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЛАТЕЖНИ ИНСТРУМЕНТИ и по-точно чл.5, ал.1, т.4. Мисля, че това дава отговор на твоите въпроси.
daksus
Младши потребител

Мнениеот narina » 26 Мар 2012, 17:55

bennito написа:Здравейте,
..........Не ми се признава правото да подпиша Договор за интернет банкиране, защото не е цитирано в пълномощното точно "Интернет банкиране", а е написано Да подписва всякакви видове договори за банкови услуги предлагани от ..........АД

Здравейте,
Ще изложа своето становище, като предварително Ви предупреждавам, независимо че ще подкрепя позицията Ви в случая, аз също твърдо съм "за" по отношение вманиачаването в подробностите на пълномощните - особено тези, с които се предоставя голям обем права, свързани с разпореждане.
Моето мнение е, че имате основание за недоволство от отказа на банката по следните причини - ще изложа последователно защо смятам така:
Банката е трябвало да съобрази пълномощното - както казвате, съдържанието е предоставено от нея и предполагам предварително сте ги запознали и с това си изискване - за "интернет банкиране".
В едни разяснения относно прилагане на ЗПУПС, Наредба 3, Директива 2007/64/ЕО и др., БНБ взема становище, че
"Извън изискванията към предварителната информация, съдържащи се в чл. 41 и 42 от ЗПУПС, които са задължителни за доставчика на платежни услуги, начинът на оформяне и евентуално дефиниране на съществуващи банкови термини зависи от преценката на съответната банка."
При тълкуване на чл. 4 (23) от Директива 2007/64/ЕО, дадено в “Payment Services Directive 2007/64/EC Questions and Answers” интернет банкирането представлява платежен инструмент.
БНБ се присъединява към това становище, като допълва, че следва да се вземат предвид и дефинициите на платежен инструмент (§ 1, т. 16 от допълнителните разпоредби на ЗПУПС) и на платежно нареждане (§ 1, т. 19 от допълнителните разпоредби на ЗПУПС) /ще съкратя писането че нямам много време/
Във връзка с гореспоменатите дефиниции се стига до Наредба № 3 от 2009 г. и по-точно пар.1,т.2,ДР
Виртуално терминално устройство ПОС (Virtual POS Terminal)“ е логически дефинирано терминално устройство ПОС, чрез което се извършват преводи по платежни сметки или плащане на стоки и услуги чрез Интернет, терминални устройства АТМ или цифрови телефони при използване на платежна карта
в режим он-лайн"

Независимо как наричат договора, за "интернет банкиране", "предоставяне на платежен инструмент" или "виртуален ПОС", според мен би трябвало да е еднакво валидно. И в тази връзка, във Вашето пълномощно е предоставено точно такова правомощие т.5 ".... вкл. виртуален ПОС".
Приемете, че това е просто мое становище и не изключвайте възможността да не съм права.
Аватар
narina
Потребител

Предишна

Назад към Търговско право