Планирам да извършвам дейност, на принципа на свободните професии като сервизен техник на офис техника и компютри в малко ателие. Не смятам да наемам други лица на работа (на този етап). Мога ли да се регистрирам като самоусигуряващо се лице упражняващо свободна професия?
Видях в закона, че е написано:
"...други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване. ..."
От тук произлиза въпроса ми. Кога може дейнопстта ми да се тълкува като "предприятие"?
Условието, че правя подмяна на резервни части води ли се вече търговия? ТЗ: "1. покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид;".
Не съм юрист и малко се оплетох. От едно място подразбирам, че мога да изпълнявам дейност, от друга че не мога.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да е свободна професия "Техник на офис техника"?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Може ли да е свободна професия "Техник на офис техника"?
От чисто практическа гл. точка (не съм юрист) можете да се регистрирате като свободна професия - по принцип в Булстат иска "дукимент" - нещо на което да пише че имате такава квалификация.
За предприятието четете ТЗ, на мен не ми е в квалификацията. Покупката на резервни части за да ги вложите при извършването на услугата е търговия, но след като това не е основното занимание, не е проблем, стига стойността им да може да ги определи като консумативи. А и винаги можете да ги вземете с документ на името на клиента. Ако сте свободна професия, не отчитате реални разходи, а нормативно признати, така че тяхната стойност няма да се отчита.
За мен няма проблем да се регистрирате като свободна професия и да работите като такъв, при положение че спазвате съответните изисквания.
За предприятието четете ТЗ, на мен не ми е в квалификацията. Покупката на резервни части за да ги вложите при извършването на услугата е търговия, но след като това не е основното занимание, не е проблем, стига стойността им да може да ги определи като консумативи. А и винаги можете да ги вземете с документ на името на клиента. Ако сте свободна професия, не отчитате реални разходи, а нормативно признати, така че тяхната стойност няма да се отчита.
За мен няма проблем да се регистрирате като свободна професия и да работите като такъв, при положение че спазвате съответните изисквания.
- SashkoS
- Потребител
Т.е. за да се регистрирам трябва да имам кетап? Завършено образование "Компютърни системи и технологии" наример или просто диплома за някакво техническо образование?SashkoS написа:От чисто практическа гл. точка (не съм юрист) можете да се регистрирате като свободна професия - по принцип в Булстат иска "дукимент" - нещо на което да пише че имате такава квалификация.
- ivo_minchev
- Нов потребител
Пак повтарям, мнението ми е от практиката, не на базата на нормативни документи.
Може да имате завършено висше или средно образование със съответната квалификация. Може да е някакъв курс, сертификат и т.н.
Пробвайте, или ще ви регистрират или не. Но след това ползвайте счетоводител, че понякога излиза крива сметката.
Може да имате завършено висше или средно образование със съответната квалификация. Може да е някакъв курс, сертификат и т.н.
Пробвайте, или ще ви регистрират или не. Но след това ползвайте счетоводител, че понякога излиза крива сметката.
- SashkoS
- Потребител
3) За търговец се смята и всяко лице, образувало предприятие, което по предмет и обем изисква неговите дела да се водят по търговски начин даже ако дейността му не е посочена в ал. 1.
Под предприятие се разбира определена стопанска единица за извличане на печалба вкл.ателие,сами разбирате че Чл.1 ТЗ не ги изброява изчерпателно.И по мое мнение следва да се регистрирате като търговец.
Под предприятие се разбира определена стопанска единица за извличане на печалба вкл.ателие,сами разбирате че Чл.1 ТЗ не ги изброява изчерпателно.И по мое мнение следва да се регистрирате като търговец.
-
Pause - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|