начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Държавен служител и бизнес отношения

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Държавен служител и бизнес отношения

Мнениеот burokrat4e » 09 Мар 2012, 19:35

От доста години чета този форум и ми е помогнал много за моето образоване.
Вълнуват ме отговорите на следните въпроси:
Предистория Аз съм държавен служител и като такъв не мога да съм собственик и управител на фирма.
Съседа ми има голям гараж в който нерегламентирано поправяше автомобили. Аз също с удоволствие му помагах, правех си и моите коли и на клиенти и вземах по някой лев. През 2007 г. обаче коккуренцията го издъни на данъчните и отнесе здрав акт. Понеже и аз бях работил там с него му помогнах за регистрация на ЕТ, вложих и много пари за план, ремонт, и оборудване на гаража, тъй като той нямаше никакви средства. Работата му потръгна, купихме подемници, сега ще прави нова сграда. Аз винаги съм му помагал и с пари и с труд. Към този момент моя дял е оценен м/у нас на 200 000 лв., а неговия на 300 000 лв
Въпрос: Какъв договор мога да сключа, така че да имам гаранция, че утре няма да ми бие дузпата?
От една страна съм дал пари, тези пари са вложени правилно, и вече имаме голяма база, освен това влагам и личен труд през всяко свободно време.

Съветвах се многократно с юристи, но не от наше село, че е малко. Не съм получил отговор, който да ме устройва. Не ми се напуска работата, има сигурност, сладки командировки и добра заплата в това кризисно време. Мама и тате са също държавни служители.Не мога да направя съпругата ми съсобственик във фирмата, че веднага ще ми бие шута, аз за нея съм оня ........... с мръсните ръце. Нямам близки хора.

Какво бихте ме посъветвали?

П.П Все още не съм сигурен дали това е правилния раздел, ако не то моля отговорния мод да премести темата. :D

А ако има вече тема с отговори на моите въпроси ще Ви помоля да ми дадете линкове, че не се справих с търсачката задоволително. :D
burokrat4e
Младши потребител

Re: Държавен служител и бизнес отношения

Мнениеот DEKAH » 09 Мар 2012, 22:53

Накарай го да регистрирате ООД, като съдружник в него ще е твой човек - жена, брат, роднина....

После нека ООД-то да изкупи ЕТ-то и си готов.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Мар 2012, 10:21

Само да допълня , че според мен към момента ДСлуж. може да бъде съдружник в Командитно дружество(като командитист) , в ООД , ЕСК на ЕООД , акционер в АД или КДА.

2. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация;
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот guero » 10 Мар 2012, 18:53

Можеш да работиш на граждански договор извън работно време на воля burokrat4e и да почерпиш!
burokrat4e написа:От доста години чета този форум и ми е помогнал много за моето образоване.
Вълнуват ме отговорите на следните въпроси:
Предистория Аз съм държавен служител и като такъв не мога да съм собственик и управител на фирма.
Съседа ми има голям гараж в който нерегламентирано поправяше автомобили. Аз също с удоволствие му помагах, правех си и моите коли и на клиенти и вземах по някой лев. През 2007 г. обаче коккуренцията го издъни на данъчните и отнесе здрав акт. Понеже и аз бях работил там с него му помогнах за регистрация на ЕТ, вложих и много пари за план, ремонт, и оборудване на гаража, тъй като той нямаше никакви средства. Работата му потръгна, купихме подемници, сега ще прави нова сграда. Аз винаги съм му помагал и с пари и с труд. Към този момент моя дял е оценен м/у нас на 200 000 лв., а неговия на 300 000 лв
Въпрос: Какъв договор мога да сключа, така че да имам гаранция, че утре няма да ми бие дузпата?
От една страна съм дал пари, тези пари са вложени правилно, и вече имаме голяма база, освен това влагам и личен труд през всяко свободно време.

Съветвах се многократно с юристи, но не от наше село, че е малко. Не съм получил отговор, който да ме устройва. Не ми се напуска работата, има сигурност, сладки командировки и добра заплата в това кризисно време. Мама и тате са също държавни служители.Не мога да направя съпругата ми съсобственик във фирмата, че веднага ще ми бие шута, аз за нея съм оня ........... с мръсните ръце. Нямам близки хора.

Какво бихте ме посъветвали?

П.П Все още не съм сигурен дали това е правилния раздел, ако не то моля отговорния мод да премести темата. :D

А ако има вече тема с отговори на моите въпроси ще Ви помоля да ми дадете линкове, че не се справих с търсачката задоволително. :D
guero
Младши потребител

Мнениеот burokrat4e » 12 Мар 2012, 10:06

DEKAH написа:Накарай го да регистрирате ООД, като съдружник в него ще е твой човек - жена, брат, роднина....

После нека ООД-то да изкупи ЕТ-то и си готов.

Да това ми беше една от идеите, но както вече писах, съпругата ми само като се види съсобственик и ще ми бие дузпата без време. Братя, сестри и приятели на които да разчитам нямам. Човека на когото най-много разчитам е този комуто помогнах да направи бизнес и си стъпи на краката.

А при нас е лов на вещици, колега си изгуби работата само защото в неработно време ходи реже дърва, има си резачка, съпругата му има регистрирано ЕООД с такава дейност, но до сега не се е прежалила да стъпи в гората с високите си токчета и дърво не е пипала, че ще си развали маникюра. Издухаха го без време, при нас всеки преди да е започвал работа си е подписал молбата за напускане без дата.

Адвокат ме посъветва съпругата ми да стане съдружник в ЕООД, и ние да подпишем брачен договор, че в момента на нашата раздяла ще ми дължи 200 000 лв, само че това ще отразява едно статично положение което е било към 01.01.2012 г., а ние със съдружника си смятаме да се развиваме. Кризата докара при нас много собственици на закупени преди 4-5г. нови автомобили с изтекла вече гаранция, които до сега са ползвали фирмените сервизи в големите градове, но вече не могат да си позволят.
А Жена ми най-вероятно няма да подпише договор с такова задължение.

Друг ме посъветва също да направя договор, но със съдружника си и го заверя нотариално, който е подобен на учредителния договор на ООД в който да договорим реално нашите взаимоотношения. Ако с някой от нас нещо се случи каква сила би имал този договор в съда?
burokrat4e
Младши потребител

Назад към Търговско право