Здравейте,
Изпаднал съм в много неприятна ситуация която се чудя до колко е законна и какво мога да предприема:
На 5.12.11 ми връчиха заповед за разтрогване на 6 месечен срочен договор с обяснението, че не са доволни от мен. Като всъщност просто започнах да си предявявам исканията за заплата навреме.
Първия месец дадоха уж някаква изравнителна заплата. След което втората уж се забави и в последствие я задържаха без да имат право описано в договора. Започнаха едни разправии и след като тъкмо щях да правя 3 месеца във фирмата дойдоха със заповедта. Като искаха даже да им разписвам ведомости за получена заплата, а аз категорично отказах! Исках си парите още в този момент, а те ми казаха, че до края на месеца ще ги получа. Края на месеца е в след 2-3 дни, а вече направих няколко разговора за получаване на дължимите две заплати и неплатен неизползван отпуск няколко пъти се променят датите и обещанията. Виждам, че явно няма да си получа парите до края на месеца, но въпроса е всъщност законно ли е това, което прави фирмата, да ми задържа заплата след като вече не съм им работник - по договор имат право да изплащат заплата до края на следващ месец? И какво евентуално мога да предприема или трябва да се обърна директно към адвокат, защото вече се замислям за съдебно разправяне по този казус?
Благодаря, приятно посрещане на новата година!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 17:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заплата след приключване на договор?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заплата след приключване на договор?
Няма различен режим за плащане на заплати при прекратяване на трудовия договор. Това, което описвате (по договор да се плаща в края на следващия месец), е законно. Нито ГИТ, нито съдът имаха възражения.
Ако съм разбрала правилно ситуацията, има забавена заплата (втората). Ако не ви я платят, можете да се оплачете.
Ако съм разбрала правилно ситуацията, има забавена заплата (втората). Ако не ви я платят, можете да се оплачете.
- fighter
- Потребител
Re: Заплата след приключване на договор?
Потърсете адвокат, като отидете с всички документи.
Смятам, че и прекратяването на договора не е извършено както трябва, но там не съм специалист.
Смятам, че и прекратяването на договора не е извършено както трябва, но там не съм специалист.
- SashkoS
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|