- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Починал съдружник
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Починал съдружник
Ковачев извинявай, не подценявам мнението ти, напротив!, но искам да събера повече мнение.
Починал съдружник, както вече уточних, свикано е ОС, като са поканени наследниците му. Като човек далечен на тея търговски тънкости, знам, че със смърта му участието в дружеството се прекратява и по тази причина ще искам заличаването му като съдружник в ТР.
Обаче идва проблема- наследниците не съдействат, не се явяват на ОС.
На това събрание се гласуваха и други Р, които водят до промяна в ДД.
И се питам- ако залича от ДД починалия съдружник, какво вписвам срещу името му при дружествените му дялове?
п.п. Извинения, че задавам навярно елементарен въпрос за знаещите, но наистина нямам отговор.
Починал съдружник, както вече уточних, свикано е ОС, като са поканени наследниците му. Като човек далечен на тея търговски тънкости, знам, че със смърта му участието в дружеството се прекратява и по тази причина ще искам заличаването му като съдружник в ТР.
Обаче идва проблема- наследниците не съдействат, не се явяват на ОС.
На това събрание се гласуваха и други Р, които водят до промяна в ДД.
И се питам- ако залича от ДД починалия съдружник, какво вписвам срещу името му при дружествените му дялове?
п.п. Извинения, че задавам навярно елементарен въпрос за знаещите, но наистина нямам отговор.
- Гост.
- Старши потребител
Re: Починал съдружник
И аз искам да събереш повече мнения, та да си сверим часовниците
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Само те моля да не падаш... но- останалите съдружници поеха освободените дялове и сега внасят в касата на дружеството едни пари. Това е пътят на най-малкото съпротивление, според мен( дано не греша, че ).
Ако след време някой от наследниците вземе, че реши да иска разни неща- ще го приемат за съдружник повтаряйки гимнастиката с нотариуса.
( леле, колко практика изчетох, не е истина- към ЗУТ прибавям и ТЗ ).
Има едно Р на ВКС по реда на чл. 290 което касае делба на дружествени дялове- интересна работа.
п.п. Нямах телефона на Деки, инак и той щеше да се смее на напъните ми.
Ако след време някой от наследниците вземе, че реши да иска разни неща- ще го приемат за съдружник повтаряйки гимнастиката с нотариуса.
( леле, колко практика изчетох, не е истина- към ЗУТ прибавям и ТЗ ).
Има едно Р на ВКС по реда на чл. 290 което касае делба на дружествени дялове- интересна работа.
п.п. Нямах телефона на Деки, инак и той щеше да се смее на напъните ми.
- Гост.
- Старши потребител
Не мога да падна, щото съм си в директорския стол
Най-малкото съпротивление е пътят за най-ефективното избягване на конфликти. То нали нещо подобно си говорихме като вариант
Най-малкото съпротивление е пътят за най-ефективното избягване на конфликти. То нали нещо подобно си говорихме като вариант
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Мдам.
Но защото и на теб казах какъв е проблема точно, та се питам- дори да го приемат отпосле като съдружник, това членство е ново за дружеството и няма общо с им. отношения на починалия. А те са камъчето, както знаеш, в обувката, още повече като им гледам неразпределената печалба от последните ... години.
Предричам едни искове, а давността на това вземане е пет годишна. Мъка.
По тази причина прегърнах радушно идеята ти за особеното записване, но пък оказа се, че ДД не можели да "висят" и това реши дилемата.
Но защото и на теб казах какъв е проблема точно, та се питам- дори да го приемат отпосле като съдружник, това членство е ново за дружеството и няма общо с им. отношения на починалия. А те са камъчето, както знаеш, в обувката, още повече като им гледам неразпределената печалба от последните ... години.
Предричам едни искове, а давността на това вземане е пет годишна. Мъка.
По тази причина прегърнах радушно идеята ти за особеното записване, но пък оказа се, че ДД не можели да "висят" и това реши дилемата.
- Гост.
- Старши потребител
Е, то камъчето се вади с преговори разни - или вкарват сичкото народ като съдружници, или който влиза, им осигурява някакво уреждане на отношенията с останалите наследници - всеки нещо да получи там и всички да са доволни. Може да се направи, дори да е необходима някаква система от договорчета и споразуменийца
Ако наследниците предявят направо искове, вместо да се пробват да се разберат с "оцелелите" съдружници, ще са или тъпи, или попаднали на айдукат, който обича да си тика хората в съда на всяка цена.
Ако наследниците предявят направо искове, вместо да се пробват да се разберат с "оцелелите" съдружници, ще са или тъпи, или попаднали на айдукат, който обича да си тика хората в съда на всяка цена.
- ykovachev
- Активен потребител
Струва ми се, че ДЛР-то ще иска задължително да има изразена някаква воля от наследниците-дали искат да встъпят или не ?
Ако просто се заличи починалия, дяловете наистина ще висят, а другите съдружници могат да ги поемат, само ако не желаят наследниците.
Това е моето скромно мнение.
Ако просто се заличи починалия, дяловете наистина ще висят, а другите съдружници могат да ги поемат, само ако не желаят наследниците.
- dobroslava_kerekova
- Младши потребител
dobroslava_kerekova написа:Струва ми се, че ДЛР-то ще иска задължително да има изразена някаква воля от наследниците-дали искат да встъпят или не ?
Съмнявам се. А дори да поиска, то няма да я получи и след постановяване на отказ, съответния съд ще го отмени със задължителни указания за вписване.
Ако нещо със сигурност разбрах след цяла нощ четене относно този детайл, то е, че наследниците не могат да сторят нищо и по отношение взетите Р на ОСС, защото искът им е недопустим.
Им. отношения нямат общо с членствените и ако наследниците наследяват им. права на наследодателят, то не така стои въпросът с правото им на участие в дружеството ( членството е лично и непрехвърлимо право...).
п.п. Поднасям извинение към колегите работещи приоритетно търговско право- респект и уважение към тях и техните знания. ТЗ се оказа необятен океан, а знанията ми песъчинка и по тази причина съм толкова некоректна в изложението.
- Гост.
- Старши потребител
Воля за "встъпване", т.е. за приемане на наследниците като съдружници (със съответните реквизити) би следвало да се иска, ако те наистина се приемат, а преживелите съдружници хич не са длъжни да приемат Ким Чен-ун на мястото на починалия Ким Ир Сен,защото това (слава Богу) не е КНДР, а ако съм по-сериозен - дружеството, макар и капиталово, има твърде много персонални елементи в членството и именно затова наследниците не стават съдружници просто така. Ако ставаше въпрос за акции, друго щеше да бъде.
- ykovachev
- Активен потребител
Виждам, че сте обсъдили темата. Аз само да добавя някои акценти.
Наследяването винаги е право с имуществен характер, тъй като личните и неимуществените права на наследодателя не преминават върху неговите наследници. При смърт на съдружник имуществените му права - дяловете на капитала се наследяват, но не и правото на членство.
Волята за встъпване на наследниците е ирелевантна по отношение на решенията на общото събрание. Общото събрание може да реши да не ги приема като съдружници и никой не може да оспори това решение. Не е нужно дори те да бъдат приканвани да участват в Общото събрание, тъй като не притежават членски права.
В хипотеза, че общото събрание реши да не приема наследниците за съдружници, то е важно да се отбележи, че в този случай притежаването на дялове по наследство обуславя единствено правото на наследника да получи равностойността на дяловете по реда на чл. 125, ал. 3 от ТЗ. Едва след изпълнението на тази разпоредба ще се счита, че починалият наследодател не е член на дружеството и ще може да се отразят промените по партидата на дружеството.
Наследяването винаги е право с имуществен характер, тъй като личните и неимуществените права на наследодателя не преминават върху неговите наследници. При смърт на съдружник имуществените му права - дяловете на капитала се наследяват, но не и правото на членство.
Волята за встъпване на наследниците е ирелевантна по отношение на решенията на общото събрание. Общото събрание може да реши да не ги приема като съдружници и никой не може да оспори това решение. Не е нужно дори те да бъдат приканвани да участват в Общото събрание, тъй като не притежават членски права.
В хипотеза, че общото събрание реши да не приема наследниците за съдружници, то е важно да се отбележи, че в този случай притежаването на дялове по наследство обуславя единствено правото на наследника да получи равностойността на дяловете по реда на чл. 125, ал. 3 от ТЗ. Едва след изпълнението на тази разпоредба ще се счита, че починалият наследодател не е член на дружеството и ще може да се отразят промените по партидата на дружеството.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
в този случай притежаването на дялове по наследство обуславя единствено правото на наследника да получи равностойността на дяловете по реда на чл. 125, ал. 3 от ТЗ. Едва след изпълнението на тази разпоредба ще се счита, че починалият наследодател не е член на дружеството и ще може да се отразят промените по партидата на дружеството.
Би ли ми го обяснил?
В смисъл- как това се отразява на ДД:
не го заличавам като съдружник
- не поемат дяловете му останалите съдружници
- няма промени в ДД докато не представя доказателства, че са си изчистили сметните отношения с наследниците?
п.п. съжалявам, вечеря, семейство, но ако си на линия после бих продължила.
- Гост.
- Старши потребител
DEKAH написа: Едва след изпълнението на тази разпоредба ще се счита, че починалият наследодател не е член на дружеството и ще може да се отразят промените по партидата на дружеството.
Тази теза има основания само при прекратяването по волята на съдружника.Не е възможно обаче да се аргументира тази теза по отношения на обективните прекратителни основания.(Според мен)!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Всъщност промени има. Просто трябва да има валидно взето решение на ОС по следните въпроси:
1. Решение, че ОС ОТКАЗВА да приеме наследниците на съдружника Х като съдружници в дружеството.
2. С оглед на решението по т.1 е нужно ОС да приеме решение, че ИЗКЛЮЧВА починалият съдружник на осн. чл.125, ал.1, т.1 от ТЗ, като следва да се определи как ще бъдат разпределени дяловете му /съобразно дяловете на оставащите съдружници/
2. Решение на осн. чл. 125, ал. 3 от ТЗ, с което да се уредят имуществените отношения, произлизащи от имуществените права, притежавани от наследниците съобразно дяловете на наследодателя. /въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването/
В такъв случай размерът на капитала не се променя.
След това се извършват промени по партидата. Правят се промени, касаещи САМО съдружниците и разпределението на техните дялове. ДД, следва да е актуализиран, съобразно взетите решения.
А правата на наследниците са друга тема. Ако не им хареса сумата, то винаги могат да се обърнат към съда.
1. Решение, че ОС ОТКАЗВА да приеме наследниците на съдружника Х като съдружници в дружеството.
2. С оглед на решението по т.1 е нужно ОС да приеме решение, че ИЗКЛЮЧВА починалият съдружник на осн. чл.125, ал.1, т.1 от ТЗ, като следва да се определи как ще бъдат разпределени дяловете му /съобразно дяловете на оставащите съдружници/
2. Решение на осн. чл. 125, ал. 3 от ТЗ, с което да се уредят имуществените отношения, произлизащи от имуществените права, притежавани от наследниците съобразно дяловете на наследодателя. /въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването/
След това се извършват промени по партидата. Правят се промени, касаещи САМО съдружниците и разпределението на техните дялове. ДД, следва да е актуализиран, съобразно взетите решения.
А правата на наследниците са друга тема. Ако не им хареса сумата, то винаги могат да се обърнат към съда.
-
DEKAH написа:Всъщност промени има. Просто трябва да има валидно взето решение на ОС по следните въпроси:
....
1. Нямам такова решение- нямам и молба за това, но не мисля, че е нужна по причина, че не са задължени да приемат никого в това дружество.
2. Нямам такова решение, защото няма как да "изключа" някой починал( изключваш някого по причина виновно поведение, но смъртта е юр. събитие, което не може да му се вмени във вина). Имам решение да бъде заличен като съдружник, както и за поемане съразмерно на всеки останал от съдружниците на освободените дялове- по номинална стойност( заради капитала, макар да не мога да обясня защо така реших).
Посоченото горе е отнесено коректно и в новия ДД.
3. Тук е болезнената тема, ако оставя онова " да се уредят съгласно сч. баланс", но пък и тук днес изникнаха доста интересни факти.
Може и да съм в грешка, но това е моето решение. Ако имам отказ- ще чета отново.
Благодаря ви, колеги, за мненията.
- Гост.
- Старши потребител
Аз съм се изразил неправилно. Починалият съдружник не се изключва, а се прекратява участието му в дружеството. Цитирал съм правилната норма, но съм сгрешил докато съм писал. /резонно, с оглед часа и времето/
Не разбирам идеята ти да се дават пари в касата на дружеството, при положение, че тези които поемат дяловете дължат на наследниците това, което е според баланса. т.е. дружеството ги дължи.
Отказ в ТР... може и да нямаш. По-скоро следва да те притеснява иска на наследниците. Там се мотат едни експертизи, баланси и т.н.
Колега имаше подобен случай преди време и аз предложих много елегантно решение на въпроса. Наследниците не бяха приети за съдружници, получиха определена сума пари и прехвърлиха дяловете си с нот. заверка на подписите /тъй като това е редът за прехвърляне на дялове/. Не зная как са се развили нещата, но колегата каза, че всичко е минало ОК. Трябва да го помоля да даде ЕИК, поне до края на годината, докато ще можем да имаме достъп до досиетата.
Не разбирам идеята ти да се дават пари в касата на дружеството, при положение, че тези които поемат дяловете дължат на наследниците това, което е според баланса. т.е. дружеството ги дължи.
Отказ в ТР... може и да нямаш. По-скоро следва да те притеснява иска на наследниците. Там се мотат едни експертизи, баланси и т.н.
Колега имаше подобен случай преди време и аз предложих много елегантно решение на въпроса. Наследниците не бяха приети за съдружници, получиха определена сума пари и прехвърлиха дяловете си с нот. заверка на подписите /тъй като това е редът за прехвърляне на дялове/. Не зная как са се развили нещата, но колегата каза, че всичко е минало ОК. Трябва да го помоля да даде ЕИК, поне до края на годината, докато ще можем да имаме достъп до досиетата.
-
Видях новата Наредба набързо, но като те чета- ще се задълбоча в това( мернах нещо за ел. подпис и достъп и приключих, че нещо изникна).
Наследниците не съдейства(ха), и вече имат щения. Знам, че най-лесно е да се разпоредят с дяловете по реда на 129, но не би... пълно щастие не винаги се постига и за това се стигна до тук.
А, така- дружеството ги дължи, не всеки от съдружниците, но последните си увеличиха дяловете, парите за тях, за да не правя намаляване и увеличаване на капитала, просто се внесоха по сметката на дружеството.
Наследниците не съдейства(ха), и вече имат щения. Знам, че най-лесно е да се разпоредят с дяловете по реда на 129, но не би... пълно щастие не винаги се постига и за това се стигна до тук.
А, така- дружеството ги дължи, не всеки от съдружниците, но последните си увеличиха дяловете, парите за тях, за да не правя намаляване и увеличаване на капитала, просто се внесоха по сметката на дружеството.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Видях новата Наредба набързо, но като те чета- ще се задълбоча в това( мернах нещо за ел. подпис и достъп и приключих, че нещо изникна).
Наследниците не съдейства(ха), и вече имат щения. Знам, че най-лесно е да се разпоредят с дяловете по реда на 129, но не би... пълно щастие не винаги се постига и за това се стигна до тук.Не разбирам идеята ти да се дават пари в касата на дружеството, при положение, че тези които поемат дяловете дължат на наследниците това, което е според баланса. т.е. дружеството ги дължи.
И аз четях това. Интересни неща има в тази наредба. Ще видим след Нова година какви ще ги къдрим.
Хич не го мисли - направила си каквото трябва. Само си се престарала с това внасяне на пари, но.... от имане глава не боли. По-добре така, отколкото изненади в последния момент.
-
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|