начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ПОМОЩ! Едно много известно АД се опитва да ме прецака

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОМОЩ! Едно много известно АД се опитва да ме прецака

Мнениеот kasiopa » 19 Дек 2011, 21:22

Здравейте на всички! Благодаря Ви предварително ако прочетете темата ми и се опитате да ми помогнете! Става въпрос за наследени акции на едно голямо АД със седалище в София. Акционерите в това дружество се опитват да ме накарат да си продам на тях акциите срещу определена сума(въпросът не е в парите, а в това, че не искам да ги продавам), защото не допринасям за работата на дружеството и явно са решили, че е дошло времето да ме "изхвърлят от играта". Акциите са наследени след смърт на собственика, с когото имам роднинска връзка. Въпросът ми е какво следва? Мога ли да продам акциите на други ФЛ или ЮЛ, независимо от това, че фирмата не е изкарана на БФБ? Мога ли да им "скрацна" със зъби и да кажа не? Моля някой да ми помогне
kasiopa
Нов потребител

Re: ПОМОЩ! Едно много известно АД се опитва да ме прецака

Мнениеот DEKAH » 19 Дек 2011, 21:30

kasiopa написа:Здравейте на всички! Благодаря Ви предварително ако прочетете темата ми и се опитате да ми помогнете! Става въпрос за наследени акции на едно голямо АД със седалище в София. Акционерите в това дружество се опитват да ме накарат да си продам на тях акциите срещу определена сума(въпросът не е в парите, а в това, че не искам да ги продавам), защото не допринасям за работата на дружеството и явно са решили, че е дошло времето да ме "изхвърлят от играта". Акциите са наследени след смърт на собственика, с когото имам роднинска връзка. Въпросът ми е какво следва? Мога ли да продам акциите на други ФЛ или ЮЛ, независимо от това, че фирмата не е изкарана на БФБ? Мога ли да им "скрацна" със зъби и да кажа не? Моля някой да ми помогне

Ще Ви е нужен адвокат.

1-во не се знае какви точно са акциите.
2-ро не знаем какво пише в устава на това АД
3-то щом въпросът не е в парите - то потърсете адекватна помощ. Писането по форуми и очакването на решение е меко казано безрезултатно.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот kasiopa » 19 Дек 2011, 21:40

Разбрах за това намерение на акционерите преди няколко часа-поради тази причина пиша във форума, за да имам някаква предварителна подготовка и информация преди да се посъветвам с адвокат по търговско право, защото знам от мой преподавател от университета, че тук има компетентни хора. Пиша поради тази причина, а не защото не мога да си наема специалист и да постъпя адекватно.Благодаря Ви за отговора
kasiopa
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Дек 2011, 21:59

АД не може да изключи акционер, тъй като е носител само на акции. Изобщо това е някакъв шантаж.

Единственият начин да Ви бламират е да увеличат капитала, така, че Вие да сте носител на по-малък процент акции.

Другото е от рода на сплашване. Явно става въпрос за някакви ключови акции, които определят гласуването.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kasiopa » 19 Дек 2011, 22:15

Благодаря Ви за отговора. Главното нещо, което ме интересува е дали мога да продам въпросните акции на друг човек или фирма, независимо от това, че въпросното АД не е на борсата?
kasiopa
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Дек 2011, 22:57

Да ако не са винкулирани - обвързани - първо трябва да ги предложите на съакционерите и след това на трети лица.

Ако са безналични се предлагат на борсата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Търговско право