начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Първа заповед "Не навреди..."

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Първа заповед "Не навреди..."

Мнениеот krem_karamel » 30 Ное 2011, 11:42

Здравейте колеги,

Пуснах питането и във форума само за юристи, но после съобразих, че тук може би е по-подходящо.

Водена от идеята, че и при нас, както и при лекарите, ако не можем да помогнем, то поне е задължително да не навредим, имам следното терзание:
Починал собственик на ЕООД. Наследник - сестра му, други няма.
По молба от НАП с правно основание чл.11 ДОПК с аргумента, че дружеството няма законен представител, РС назначава адвокат (от вписаните в БПП) за временен представител на дружеството "до вписване в ТР на законен представител на дружеството" с цел извършването на насрещни проверки (дружеството на покойния се явява "предходен доставчик").
Та, питането ми е: След като този адвокат, назначен за временен представител, няма никаква възможност да установи каквото и да било, няма никакъв достъп до каквито и да било книжа и пр. не е ли опасно да приема само актовете на НАП, ведно със последиците от това и реално какво помага след като няма как по никакъв начин да е полезен на дружеството. Само НАП ще отчита, че си върши работата, а отговорността на този адвокат си остава и тя е сериозна.

Моля, дайте мнение !
krem_karamel
Потребител

Re: Първа заповед "Не навреди..."

Мнениеот nk7702n » 30 Ное 2011, 12:16

Интересен случай, колега. Ами, аз лично бих се свързала с останалия наследник - сестрата, от която да получа необходимата информация и документи с оглед възможността да бъда полезна като назначен защитник или друг вариант, при желание от нейна страна да упълномощи назначения защитник срещу заплащане да извърши действия по вписване на съответния представител в ТР. И оттам нататък той да се занимава с проверките да поеме отговорността.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 30 Ное 2011, 15:28

Ще се повторя, че нещо се загуби поста, а казусът ме заинтригува- от кога се назначава особен представител на прекратено ЮЛ? :roll:
Друг е въпросът, че тези "искания" не са действия, които не търпят отлагате( защото сроковете за ревизия могат и да се продължават),обаче последиците по чл. 56 ДОПК, които след като е допуснато назначаване на особен, са повече от предвидимо сигурни. Формализъм някакъв, а тежестта на доказване изрядността на сделката ще падне после върху ревизираното лице.
Патова ситуация- как ще обясниш на НАП, че е извинително непредставянето на каквито и да е книжа от счетоводен характер на ЮЛ идея нямам.

Карамелче, ако не те затруднява, моля да пишеш за развитието на казуса.

След като този адвокат, назначен за временен представител, няма никаква възможност да установи каквото и да било, няма никакъв достъп до каквито и да било книжа и пр. не е ли опасно да приема само актовете на НАП, ведно със последиците от това и реално какво помага след като няма как по никакъв начин да е полезен на дружеството

Отговорността е на дружеството, не твоя. Ревизираното лице има право на иск отпосле ( при действащ търговец).
Не знам какво ще помогнеш, но и няма как да навредиш- дори не разбирам защо е допуснато особен да се назначи в този казус. Прилича на злоупотреба с процесуални права, ама знам ли.
Отделно, каквото има в системата на НАП( ежемесечни справки декларации, дневници за покупки и продажби- това е)- да си ги издирят представените на дружеството, но ако не е регистрирано по ДДС...

Наде, като как да се свърже с останалия жив наследник?
Идеи? как се взима уд. за родствени връзки, за наследници, за постоянен и настоящ адрес на починалия с когото нямаш роднинска връзка....Пък и работата на адвоката не е детективска, ако и да прилича.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот krem_karamel » 30 Ное 2011, 18:36

poli_g написа:....
Патова ситуация- как ще обясниш на НАП, че е извинително непредставянето на каквито и да е книжа от счетоводен характер на ЮЛ идея нямам.

...
Отговорността е на дружеството, не твоя. Ревизираното лице има право на иск отпосле ( при действащ търговец).
Не знам какво ще помогнеш, но и няма как да навредиш- дори не разбирам защо е допуснато особен да се назначи в този казус. Прилича на злоупотреба с процесуални права, ама знам ли.
Отделно, каквото има в системата на НАП( ежемесечни справки декларации, дневници за покупки и продажби- това е)- да си ги издирят представените на дружеството, но ако не е регистрирано по ДДС...

Много благодаря за включването. Ще ви държа в течение.
Значи намирате, че не може да се навреди на фирмата с непредставянето на документи, а писането, че е невъзможно снабдяването с такива е ясно.
Сестрата няма законово задължение нищо да събира и дори не е длъжна да си общува с адвоката ако не иска.
krem_karamel
Потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Ное 2011, 19:25

poli_g написа:Ще се повторя, че нещо се загуби поста, а казусът ме заинтригува- от кога се назначава особен представител на прекратено ЮЛ? :roll:
Друг е въпросът, че тези "искания" не са действия, които не търпят отлагате( защото сроковете за ревизия могат и да се продължават),обаче последиците по чл. 56 ДОПК, които след като е допуснато назначаване на особен, са повече от предвидимо сигурни. Формализъм някакъв, а тежестта на доказване изрядността на сделката ще падне после върху ревизираното лице.

След като този адвокат, назначен за временен представител, няма никаква възможност да установи каквото и да било, няма никакъв достъп до каквито и да било книжа и пр. не е ли опасно да приема само актовете на НАП, ведно със последиците от това и реално какво помага след като няма как по никакъв начин да е полезен на дружеството

Наде, като как да се свърже с останалия жив наследник?
Идеи? как се взима уд. за родствени връзки, за наследници, за постоянен и настоящ адрес на починалия с когото нямаш роднинска връзка....Пък и работата на адвоката не е детективска, ако и да прилича.

Поли,аз останах с впечатлението, че наследникът е известен на колегата, а не да използва детективски умения и да го издирва. И аз се учудих защо по този казус се назначава служебен, не съм попадала на такъв подобен. А пък, относно удостоверението, понякога общинските служители не искат доказване на родствена връзка, за да ти издадат УН.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 30 Ное 2011, 19:49

Карамелче,
товите казуси са уникааааааааални :lol: Като се видим другия път вземи го това култуво решение на РС, щото копнея да го прочета.
Някой уведомил ли е прокуратурата? Предполагам, че ЕСК е бил и управител и са минали повече от 3 месеца от смъртта му /най-малкото, щото се е развило и приключило вече производството пред РС/ - 155, т. 3 от ТЗ. Да не си останеш временен представител за вечни времена "до вписване в ТР на законен представител на дружеството", както е рекъл съдът :lol: Действай го към прекратяване и откриване на производство по ликвидация.
Иначе, истината е, че информацията за дейността на дружеството, която можеш да получиш е тази, която самотото то е подавало към държавните органи и то, от самите държавни органи :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 30 Ное 2011, 20:33

lexy21 написа:.... Предполагам, че ЕСК е бил и управител и са минали повече от 3 месеца от смъртта му /най-малкото, щото се е развило и приключило вече производството пред РС/ - 155, т. 3 от ТЗ. .....

Все забравям, че в столицата са друг губерния....

РС назначава адвокат (от вписаните в БПП) за временен представител на дружеството "до вписване в ТР на законен представител на дружеството" с цел извършването на насрещни проверки (дружеството на покойния се явява "предходен доставчик").

:roll: Този израз все не ми дава мира- назначен е особен представител на предходен доставчик на проверяван данъчен субект. Шах :roll: . Това е като да назначиш особен представител на трето неучастващо в съдебно производство лице :lol: :lol: , което ще (си)задължаваш да представи доказателства по дело под страх от парична глоба при неизпълнение.
Да няма някаква грешка във фактологията?

п.п. Интересно, ако фактите са такива, каквито ги излагаш, то това О си е наистина интересно четиво( не го открих).
Аз бих пуснала формално жалба срещу определението за назначаване на особен представител, въпреки нормата на ал.3 на чл. 11 и въпреки, че за това представителство никой да плати на особения, нито НАП( по обясними причини :lol: те не знаят термина ресто какво означава), нито съда, нито пък НБПП( не е предвидено по такива производства да се отпускат пари и за него, и без това се задъхва бюджетът им)- вярвай ми :) и защото особен представител се назначава на страна по делото, а тук и дело няма- развива се някъде данъчно производство, но е все още на фаза - административно.

А пък, относно удостоверението, понякога общинските служители не искат доказване на родствена връзка, за да ти издадат УН

:roll: Още една самостоятелна губерния. И как ги правите тея неща?- отива се на гишето и се казва- дайте ми удостоверение за наследници на Иван Драганов Петканов- мой съсед?
Без съдебно удостоверение, без родствена връзка?

:roll: направо съм шах.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот krem_karamel » 01 Дек 2011, 13:54

poli_g написа:Да няма някаква грешка във фактологията?

п.п. Интересно, ако фактите са такива, каквито ги излагаш, то това О си е наистина интересно четиво( не го открих).

Фактологията си е е точно такава, каквато я описвам.

Имам определение, с което е допуснато назначаването и второ - с което се назначава именно адвокат еди-коя-си. Не е определено никакво възнаграждение, ама ние за едната чест работим, ама ако ще е "за вечни времена" малко зловещо става :) Делото е образувано по молба на Инспектор по приходите - ТД на НАП София.

За Лекси-то определението веднагически ще бъде копирано и връчено и като сувенир.
krem_karamel
Потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Дек 2011, 14:08

Благодаря, мила, че вече имам поръчка да те помоля и за ЕИК-то, че на колегите им стана интересно да я следят драмата на това дружество, в която са те вкарали. Наистина трябва да помислиш за прекратяването му. Успех!
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Дек 2011, 14:24

Ако не е нескромно, ако може Крем - Карамелче лично или чрез Лекси да ме снамдиш и мен с това Определение!? Решила съм от известно време да си събирам "бисери", а пък виждам, че покрай теб се появяват доста често! :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 07 Дек 2011, 22:04

Искам да видя и аз, че ми е доооста интересно.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право