начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Предварителен договор за покупко-продажба на МПС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предварителен договор за покупко-продажба на МПС

Мнениеот tzetzo_m » 21 Ное 2011, 21:03

Привет от един новорегистриран потребител, който ако се съди по посещенията тук, далеч не е нов. В крайна сметка реших да се регистрирам, тъй като смятам, че тук ще срещам едни от най-компетентните мнения и идеи. Та започвам с едно казусче (поне за мен е) и ще съм благодарен на всеки, който се отзове с идея.

Продавам една кола. От моя страна като документация всичко е изрядно (застраховки, данъци, регистрации). Кандидат-купувачът обаче не желае да я прехвърлим на негово име сега, тъй като води някакви дела с Топлофикация, които очаква началото на следващата година да приключат и иска тогава да направим договора за покупко-продажба. Иначе искаше още тази вечер да ми плати цялата сума и аз да му дам пълномощно и документите. Да, ама аз като, че ли не съм съгласен така. Човекът изглежда коректен, не все пак не го познавам, а не ми се иска да рискувам да не мога да я отпиша от общината никога и сега се колебая. Дайте идеи какви са опциите, хем човекът да я вземе да си върши работа, хем аз да имам някакво спокойствие

1. Ако сключим договор за предварителна покупко-продажба на МПС със срок примерно 6 или 12 месеца, в които уж ще ми изплаща на вноски колата, то тя си остава на мое име и я прехвърляме чак при сключването на окончателния договор, нали така? След изтичането на този срок кой кого трябва да търси (аз него или той мен)? И какво става ако той откаже да сключим такъв? От общината я отписвам след окончателния договор?

2. Друго, което искам да питам, 14-годишно лице може ли да придобие собственост върху МПС, защото въпросният е сам родител/настойник на 14-годишно момче и се чудя дали няма опция да я прехвърлим на негово име.

3. Опция ли е да му направя едно пълномощно със срок 1 година, с нотариална заверка. През това време ако нещо направи с колата, снима го камера и т.н., аз нося ли някаква отговорност и какво се случва ако не успея да го намеря след изтичане срока на пълномощното.

4. Дайте други идеи ако се сещате. Много ще съм ви благодарен, тъй като ми е спешно - човекът му трябва спешно кола, като тази, която продавам, че му трябва за бизнеса.
tzetzo_m
Нов потребител

Re: Предварителен договор за покупко-продажба на МПС

Мнениеот tzetzo_m » 22 Ное 2011, 13:20

Благодаря, че сте ми преместили темата и се извинявам, че съм я публикувал на неправилно място!

Поизясних си някои неща и сега въпросите ми се ограничават до:

1. Може ли да я продам на 14-годишния му син (има ли право да я придобие) и ще са необходими ли някои по-специални документи (баща му е единствен родител и настойник)?

2. Сложна ли е и колко време отнема процедурата по обявяване на предварителния договор като окончателен (съответно вземането на съдебното решение, с което да я отрегистрирам в общината) и евентуално такси приблизителни ако знаете (при сключване на предварителен и съответно преминаването му в окончателен договор)?
tzetzo_m
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба