начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем с внос от Китай

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с внос от Китай

Мнениеот nasko_76 » 18 Ное 2011, 01:58

Здравейте, аз съм търговец и преди два месеца заявих количество стока от Китай.Плащането направих по банков път към сметката на продавача.Пристигна само част от стоката, по - точно малко повече от половината.Бях заплатил цялото количество и направих опит да се свържа с китайците, но те не отговарят нито на мейлите ми, нито на обажданията ми.Интересуват ме шансовете ми да си получа обратно парите.Посъветваха ме да се обърна към адвокат, но искам да знам какви са шансовете преди да наема някого.Благодаря предварително.
nasko_76
Нов потребител

Re: Проблем с внос от Китай

Мнениеот nk7702n » 18 Ное 2011, 10:43

При преводите записвали ли сте точното основание? Имате ли писмени документи за направените уговорки - за срокове, количество, цена!?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nasko_76 » 18 Ное 2011, 11:12

nk7702n написа:При преводите записвали ли сте точното основание? Имате ли писмени документи за направените уговорки - за срокове, количество, цена!?

Да, записано е точното основание.За пръв път работех с този търговец.Договарянето стана по скайп и по имейл, имам разпечатки на имейли.Интересува ме просто имам ли шанс да си получа обратно парите или да приема, че съм пил една студена вода :(
nasko_76
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 18 Ное 2011, 15:13

Има възможност, ама всичко е въпрос на доказване в хода на съдебното дело.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nasko_76 » 18 Ное 2011, 18:27

Да предположим, че докажа несъответствието между заявените и получените стоки и успея да осъдя китаеца.После какво? Какви са шансовете ми да получа парите си от някой на другия край на света?Благодаря, че обърнахте внимание на проблема ми :)
nasko_76
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 20 Ное 2011, 02:33

nk7702n написа:Има възможност, ама всичко е въпрос на доказване в хода на съдебното дело.

И кой ще го води това дело? Адвокат Николов? На китайски език? Пред тридесетчленка на китайския ВКС? :mrgreen:

Освен ако не става въпрос за много голяма сума (а то явно не е така, щом са си джиткали по Скайп с някой Джан-Джун), похабените време и нерви ще са същите, като да тръгнеш да заобикаляш Великата китайска стена :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Ное 2011, 12:19

Виж сега, Teogeo,първо ако искаш адвокат Николов да го поеме това дело, отправи лично покана към него, не се обръщай към мен! :mrgreen: Освен това, помислих, че става дума за голяма сума, иначе е естествено да не си струва усилията! Предположих, че е така, иначе защо въобще да се жалва човекът!? А пък относно скайп- общуването, има всякакви доверчиви хора, като гледам как се съгласяват и предават в брой големи суми по автобусни спирки, само защото някой им е казал, че синът им е катастрофирал и ги търсели от полицията.. :mrgreen: Нищо чудно и такива договорки за големи суми да са станали по скайпа.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nasko_76 » 20 Ное 2011, 18:01

Сумата не е малка, но не и такава дето да не можа да се прежали.Повечето от търговците в alibaba.com изполват скайп като средство за комуникация.От години търгувам с Китай и никога не съм имал проблеми.Реших да попитам тук има ли възможност за съдебно дело и какви биха били възможностите да си получа парите? Това е, ако знаете кажете.
nasko_76
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 20 Ное 2011, 19:11

"има ли възможност за съдебно дело"- с доста условности да приемем, че имате такова право, то отговорът на втория въпрос е наистина неизвестно :arrow: "и какви биха били възможностите да си получа парите"- никой не може да даде смислен отговор, така щото не виждам като как ще се изпълни това СР.
Но, не пречи да питате- тук има достатъчно знаещи хора, може и да имат готов отговор.
Гост.
Старши потребител

Назад към Търговско право