- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Чл. 122 ТЗ и Агенцията по вписванията
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Чл. 122 ТЗ и Агенцията по вписванията
Колеги, я кажете, според Вас, когато се прехвърлят дялове на едноличния собственик в капитала на ЕООД на трето лице, трябва ли това лице да подава молба за приемане за съдружник и заявление, че ще спазва дружествения договор? А трябва ли старият собственик да взема изрично решение, че приема третото лице за едноличен собственик на капитала? Току що ми набиха отказ в Агенцията по вписванията, защото според длъжностното лице трябвало. Досега съм правил същите промени в стотици дружества, и за пръв път се сблъсквам с подобно изискване от ТР.
- dage
- Младши потребител
Re: Чл. 122 ТЗ и Агенцията по вписванията
Нали първо трябва да се придобият членствени права (тук е нужно изявление за встъпване в членство), за което е нужно решение на органа на управление на дружеството, след което третото лице вече да може да придобие дял от капитала на дружеството. Правната регламентация е в ТЗ. От чисто формална гл. точка считам, че е нужно, независимо, че става въпрос за ЕООД.
-
Melly - Старши потребител
Подавам аз гъската, за да си нямам разправии, но изцяло споделям мотивите тук
Най-любомо ми е: "При тази ясна фактическа и правна обстановка да се препоръчва на третото лице -приобретател да подава най- напред молба по чл.122 от ТЗ и да бъде приет за съдружник ,макар и „по неволя „ или поточно „ съдружник по волята на съда", извлечена от неправилно тълкуване на правна разпоредба - това наистина е лишено от здрав юридически разум."
Най-любомо ми е: "При тази ясна фактическа и правна обстановка да се препоръчва на третото лице -приобретател да подава най- напред молба по чл.122 от ТЗ и да бъде приет за съдружник ,макар и „по неволя „ или поточно „ съдружник по волята на съда", извлечена от неправилно тълкуване на правна разпоредба - това наистина е лишено от здрав юридически разум."
-
lexy21 - Активен потребител
dage написа:Досега съм правил същите промени в стотици дружества, и за пръв път се сблъсквам с подобно изискване от ТР.
Значи досега сте имали стотици незаконни вписвания /ако някой се сети да атакува ... /
Лекси, това решение на ПАС е неправилно според мен! Изричното приемане на новия ЕСК като съдружник не е формализъм, макар и да изглежда така на пръв поглед ... Моите извинения към съда, постановил това нещо, но не мога да се съглася с мотивите. Само ще вметна, че освен отношенията прехвърлител-приобретател, има и отношения между дружество и ЕСК /съдружник/, които няма как изначално /на първо време/ да бъдат регулирани с нещо по-различно от "формалното приемане" на новия ЕСК като съдружник. Както и да тълкуваме ТЗ, няма такова нещо като "автоматично придобиване на членство в съществуващо дружество", каквото на практика ПАС казва, че се е случило ... И ако волята /решението/ на стария ЕСК да прехвърли дела си може да се извлече от договора за продажба, то този договор не може по никакъв начин да замести "формалното" възникване на членственото правоотношение между дружеството и новия ЕСК.
Не ангажирам никой с мнението си!
- inspectora
- Активен потребител
Като оставим на страна това и всички други съдебни решения в този смисъл /посоченото не е изолирано, ама хич/, както и другите в обратен смисъл /сигурна съм, че има такива/, аз разбирам твоята логика от една страна, но от друга, като я следвам - не намирам логика в решение на прехвърлителя по чл. 147, ал. 2 вр. чл. 137, ал. 1, т. 2, пр. първо вр. чл. 122 - влиза в противоречие с чл. 127. Освен това, решението по пр. първо, което "иска" чл. 122, за разлика от това по пр. трето, е последващо ДППДД и във вътрешните отношения между дружеството и прехвърлителя, последният вече не е ЕСК му.
Аз също не ангажирам никого с мението си!
Аз също не ангажирам никого с мението си!
-
lexy21 - Активен потребител
Повдигам темата, защото считам, че донякъде изложените от ВКС мотиви (при различна фактическа обстановка, но като краен резултат сходна) дават отговор на развилата се дискусия, и по-точно дават отговор на въпроса: от кой момент нататък настъпват правните последици от продажбата на дружествени дялове, за да може да се впише в ТР това обстоятелство.
Транслантивният ефект на прехвърлянето ще настъпи след решение на ОС на дружеството за приемане за съдружник, което се извършва с подаване на молба до дружеството, в която приобритателят на дялове трябва да заяви, че приема условията на дружествения договор (чл.122 ТЗ), т.е. ефекта на прехвърлителната сделка е отложен до приемане на решение от ОС на дружеството за приемане на третото лице за съдружник в дружеството (чл.137, т.2 ТЗ).
-
Хем клоня към едното, хем към другото В смисъл, че аз съм пробутвал успешно в ТР документи, в които няма молба на новия едноличен собственик до стария за приемане; но си има протоколи, от които недвусмислено става ясно, че старият едноличен собственик решава си "назначи", образно казано, нов собственик и да излезе от дружеството. Това, впрочем, "угажда" в основни линии на мотивите на цитираното от Мели определение, защото имаме решение за третото лице.
Защо не съм "фен" на молбата за приемане? Ами защото новият собственик почти винаги променя поне адреса на управление с първия си протокол за взети решения. И си приема променен учредителен акт. Е, тогава каква молба за приемане условията на дружествения договор (така де, учредителния акт в случая), като фактически не се приемат? Сутринта "кандидатът" обещал едно, пък след обеда, като купил дяловете, прави друго? Или старият едноличен собственик има право да взема решение да си "косне" дружеството, само ако бъде писмено сезиран от купувач с подобни голи обещания? Не мисля.
И аз не ангажирам радио Ереван с мнението си.
Защо не съм "фен" на молбата за приемане? Ами защото новият собственик почти винаги променя поне адреса на управление с първия си протокол за взети решения. И си приема променен учредителен акт. Е, тогава каква молба за приемане условията на дружествения договор (така де, учредителния акт в случая), като фактически не се приемат? Сутринта "кандидатът" обещал едно, пък след обеда, като купил дяловете, прави друго? Или старият едноличен собственик има право да взема решение да си "косне" дружеството, само ако бъде писмено сезиран от купувач с подобни голи обещания? Не мисля.
И аз не ангажирам радио Ереван с мнението си.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Ковачев, гони златната среда, както е казЪл народът.
-
Един въпрос, който най-вероятно е елементарен за Вас, дано не ме заклеймите..
При прехвърляне на 100% от капитала в ЕООД на трето лице, кой е заявител на вписването на промените в ТР - стария или новия едноличен собственик...
Благодаря!
При прехвърляне на 100% от капитала в ЕООД на трето лице, кой е заявител на вписването на промените в ТР - стария или новия едноличен собственик...
Благодаря!
- penelope
- Младши потребител
Заявител е управителят, а не едноличният собственик. То иначе все едно общото събрание на съдружниците да подава заявление. Ако не е сменен управителят, ясно кой е. Ако новият едноличен собственик е сменил управителя - новият. Ако управителят е едноличният собственик на капитала, той подава заявлението не в качеството си на едноличен собственик, а на управител.
Е, видяхте ли, не Ви заклеймих
Е, видяхте ли, не Ви заклеймих
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Благодаря!!!
- penelope
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|