Здравейте!
Ще се радвам на мненията Ви по следния казус:
През м. 09/11 г. сключвам договор за стоков кредит с БНП Париба в размер на 380 лв. Става въпрос за 12 равни месечни вноски с някакво лудо оскъпяване /трябва да върна 557.52 лв/. Днес имам възможност да погася цялата главница и се обърнах към служителите в офиса за преизчисляване на кредита. Според тях им дължа 557.52 /цялата сума, както е уговорена с лихвите/, тъй като според Закона за потребителския кредит кредити до 400 лв не се преизчисляват. Доколкото разбрах аз от Закона, той просто не засяга кредити до 400 лв /чл. 3, ал.3/. В договора е уговорено, че дължа 0.5 % обезщетение за предсрочно погасяване, щом кредитът ми приключва до 1 година. Подадох жалба в КЗП, тъй като по мое мнение от БНП Париба не са прави и според мен щом не важат разпоредбите на ЗПК, то би следвало да важи уговореното в договора. Някъде прочетох, че за подобен случай КЗП отказали да се намесят, тъй като кредити под 400 лв не са в тяхната компетенция, затова се обръщам към юристите- как да търся правата си, ако съм права?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 04 Дек 2024, 19:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Джет кредит и предсрочно погасяване
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Джет кредит и предсрочно погасяване
Jet Credit ни отказаха и на нас предсрочно погасяване, въпреки че сумата беше 5 000 лв. Няма ли кой да им забрани да звънят от скрит номер за събиране на закъснели вноски?
- irina
- Младши потребител
Ирина, при вас какъв им беше мотивът?
- svoboda_
- Нов потребител
дори не се мотивираха, искат си вноските и това е...полу- на шега вече ги наричам Рекетьорите.
- irina
- Младши потребител
О, аз не смятам да оставя нещата така. Може би именно на това разчитат- че хората се примиряват. А не бива! Ще си наема адвокат, ако КЗП не ми помогне. Въпросът не е толкова в парите, а в принципа. Не могат да лъжат така безочливо, просто няма да им позволя!
- svoboda_
- Нов потребител
Проблемът е малко по-различен. Дружеството не отказва предсрочно погасяване, а просто не преизчислява цената на ползвания паричен ресурс с цел намаляване на общото задължение. Уредили са си нещата на фаза договор за кредитиране. Там рядко присъства лихвен процент, а се говори за брой вноски с определена стойност - това е нещото, което се дължи. Дали ще ги платиш 12 на веднъж или 12 месеца по една за тях е все тая. Преди години съм им бил клиент за кратко и правиха някакви абсолютно символични отстъпки. За звъненето от скрит номер... измъкват се по много тънка лайстна, но като цяло е най-малкото неморално и никой освен финансовите институции не го прави. Изобщо съществуването на такива дружества (за мен) е на ръба на закона, обаче балансират добре да му се невиди...
- whiskey
- Потребител
В моя случай си има лихвен процент, който е, забележете- 76.59%. Яко
- svoboda_
- Нов потребител
въпреки че е минало доста време..., ако заведете дело ще отменят договорката за този процент като нищожна, така че ще дължите само главницата, без нищо друго. ще ви се присъдят и разноски. независимо дали е уговорена лихва или нещо наречено по друг начин, считам уговорката за нищожна, щом е такъв процент.
- ntguilty
- Младши потребител
Здравейте,
имам следният въпрос. При изтеглен кредит от "Кредихелп" ООД, на стойност 400лв. при неуказан лихвен процент, а само ГПР - 49,23% , имат ли право да удържат 50лв неустойка за предсрочно погасяване на сумата (разбирайте на следващият ден от подписването на договора) И имам ли право да прекратя договора в този 14 дневен срок с подаване на молба в офиса на фирмата?
Реално сумата която искат обратно за погасяване е на стойност 624,80лв. Тоест ако го смятам нормално лихвеният процент излиза на 56%!??!?!
имам следният въпрос. При изтеглен кредит от "Кредихелп" ООД, на стойност 400лв. при неуказан лихвен процент, а само ГПР - 49,23% , имат ли право да удържат 50лв неустойка за предсрочно погасяване на сумата (разбирайте на следващият ден от подписването на договора) И имам ли право да прекратя договора в този 14 дневен срок с подаване на молба в офиса на фирмата?
Реално сумата която искат обратно за погасяване е на стойност 624,80лв. Тоест ако го смятам нормално лихвеният процент излиза на 56%!??!?!
- uzkata
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|