начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Проблем с ЧЕЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с ЧЕЗ

Мнениеот nedka442212 » 29 Сеп 2011, 14:30

Здравейте,
напоследък за пореден път се обеждавам, че ЧЕЗ си надписват сметки. Имам магазин от 3 години и плащах по 900-1100лв сметки. Миналата годима махнах 2 големи витрини по два метра всяка и викам ще падне тока поне малко. Да ама не. Тока същия - показанията са така. И това лято - ЧУДО. Тока 400лв. Прекрасно викам, значи явно е имало грешка до сега и пускам електромера за изпитване. Четири месеца чаках/сметките през това време 400-500лв/ за да ми кажат, че не отчитат разлика. И сега пак 800лв. Това са едни и същи хладилници и едно и също потребление.
И това не е всичко. На другия магазин сметки 40-50лв, сменихме партидата на нашата фирма и скочиха на 300лв.
Посъветвайте ме къде да си търся правата и евентуално адвокат за да ги съдя.
Благодаря,
nedka442212
Нов потребител

Re: Проблем с ЧЕЗ

Мнениеот TheOldMan » 29 Сеп 2011, 15:11

А електромера Ви не може ли да му се виждат показанията? Запишете си всеки ден в продължение на един месец числата и вижте какво е реалното ви потребление. След това вижте какви уреди имате включени към този електромер и си направете груба сметка дали те могат да изразходват това количество ел.енергия. 2.5 пъти увеличение/намаление е сериозен скок при търговски обект, в който консумацията би трябвало да е равномерна.
После вижте "старо показание" и "ново показание" в бележката. Ако те съвпадат с показанията, които сте си записвали на листчето, не може да ви "надписват" сметката - или уреда е повреден или някой ви краде тока.

По същия начин може да проверите и показанията на "другия магазин" - вижте какви са били консумациите преди и след прехвърляне на партидата. Съмнявам се, че след като сте прехвърлили партидата някой от енергото ще дойде и ще подмени електромера с друг, отчитащ нередовни данни. Може да има разлика ако преди това партидата е била на частно лице а сега е на фирма - цените на енергията са различни за двата вида абонати.

Ако имате съмнения в достоверността на измерванията просто поискайте електромерът ви да бъде сменен. Купете си нов, от опаковката направо в ръката на монтиращия го техник и надзиравайте монтажа му. "Подбутването" на електромера да лъже (особено пък "нагоре") не може да стане за 2 минути без да забележите, така че е изключено техника да го направи при монтажа. Едва ли и от завода ще е излезнал "превъртян". В края на краищата един електромер е 100-тина лева - значително по-малко от хонорара на един адвокат :) .
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nedka442212 » 29 Сеп 2011, 15:30

Едва ли само аз съм карък - от два обекта два такива случая.
nedka442212
Нов потребител

Мнениеот nedka442212 » 29 Сеп 2011, 17:14

Кажете за подобни случаи
nedka442212
Нов потребител

Мнениеот amonev » 01 Окт 2011, 09:33

Нпаравете както ви посъветва колегата - отчетете каква консумирана електроенергия по данни на електромера имате за един ден /в KW/. Сумирайте максималната консумирана мощност на електрическите уреди /хладилници, осветление, отопление, вентилация и др./ в магазина и които са постоянно включени - тя се посочва в KW/h на всеки от уредите. Когато направите това, умножете резултата по 24 и сравнете с данните от електромера. Ако разликата за деня е повече от 5-10Kw /давам ги само за пример и като относителна грешка в изчисленията ви, и реалната консумация спрямо посочената върху уредите/, тогава значи имате проблем.
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Назад към Търговско право