начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Давност сметки за вода

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност сметки за вода

Мнениеот racer » 20 Юли 2011, 13:53

Здравейте!
Въпроса ми е следния:имаме необитаемо жилище,за което към 2003 г се дължаха няколкостотин лв за вода.оттогава е необитаемо.като ходих тогава,във ВИК,ми казаха:задължението е "фактурирано",няма да се трупат лихви.сега отивам,питам,и ми казват-до 2008 г са ми начислявали лихви,няколко десетки лв.след това са спрели.И ми стои цялото задължение-главница плюс лихви.Има ли погасяване по давност на въпросното задължение?Не сме получавали призовки за съд.А трябва да се смени водомер,та затова съм опрял до тях.
Благодаря.
racer
Младши потребител

Re: Давност сметки за вода

Мнениеот Melly » 20 Юли 2011, 14:16

racer написа:Здравейте!
Въпроса ми е следния:имаме необитаемо жилище,за което към 2003 г се дължаха няколкостотин лв за вода.оттогава е необитаемо.като ходих тогава,във ВИК,ми казаха:задължението е "фактурирано",няма да се трупат лихви.сега отивам,питам,и ми казват-до 2008 г са ми начислявали лихви,няколко десетки лв.след това са спрели.И ми стои цялото задължение-главница плюс лихви.Има ли погасяване по давност на въпросното задължение?Не сме получавали призовки за съд.А трябва да се смени водомер,та затова съм опрял до тях.
Благодаря.

ДА, но давността не се прилага служебно. За да се освободите от задължението си, следва пред съда да предявите иск. Ангажирайте си адвокат.
Самодейността е непрепоръчителна!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот racer » 20 Юли 2011, 14:33

Благодаря.
Все пак,задължението е малко(350 лв с лихвите).Колко ще ми струва(примерно)иска в съда?не мога ли да го предявя сам(без адвокат)?ще ми платят ли съдебните разноски от ВИК ако съда уважи иска?може да ми отговорите и на ЛС.
Благодаря.
racer
Младши потребител

Мнениеот Melly » 20 Юли 2011, 14:50

Всичко можете, ама всичко. Изборът е Ваш.
Получихте изчерпателен отговор и насока при това.
Виждам, че възникват допълнителни въпроси, на които считам за ненужно да отговарям.

В този форум се изявяват самодейци, та..., оставям възможността за изява те да Ви отговорят.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Юли 2011, 15:27

Не може без адвокат, защото няма да успеете да защитите правата си както трябва, ако спечелите делото ще ви бъдат присъдени разноските.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот racer » 30 Авг 2011, 22:35

Днес ми беше препоръчано да напиша писмо и да го заведа в деловодството на вик-то(с искане да ми отпадне задължението).
да,но как да го оформя?
предварително благодаря.
racer
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Авг 2011, 23:01

Много интересно... Защо ли да не започнем да си пишем писма с разните дружества за електроенергия, вода и др., с мобилните оператори също, вместо да водим дела и да доказваме разни неща. Де да можеше така да си решим всички проблеми... :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот racer » 30 Авг 2011, 23:07

не знам-за мен винаги се тръгва от простото към сложното.
нещо помощ за реквизити,формат или ще си чешем пръстите на клавиатурата?
racer
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2011, 00:26

Реквизити, форма...!? :roll: Писмата нямат правна стойност, нито реквизити по закон. Пишете си каквото ви е на душата, пък може и да Ви съжали някой...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот rts » 31 Авг 2011, 18:50

Не виждам връзка между погасяването на задължението и смяната на водомера (поне на пръв поглед).
За другото - можете да опитате с молба, но не се надявайте много на успех, вероятно ще ви се наложи да водите дело (където без адвокат надали ще се справите). Другият вариант е да заемете изчаквателна позиция - когато получите заповед за изпълнение, тогава да реагирате, но без адвокат може и да оплескате нещата.
За молбата, щом не можете сам - ползвайте адвокат - няма да е скъпо.
rts
Активен потребител

Назад към Търговско право