начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

За hidden : Менителница лято 2011 (:

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За hidden : Менителница лято 2011 (:

Мнениеот advokat__nikolov » 13 Юли 2011, 22:37

hidden написа:
advokat__nikolov написа:Това да не се използва се дължи на нашия сравнително примитивен търговски обмен :)

Точно обратното е, днес има много по-модерни платежни инструменти и затова менителницата вече е "демоде" :)

advokat__nikolov написа:]
Абе това да не ти е Fashion TV :) Я дай пример за "модерен" платежен инструмент лято 2011 :)

Тук не става дума за мода, а за удобство и най-вече за удобство в международните отношения.

И друго да те питам, на мода ли е Търговската асигнация :)

От темата : http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=46869

:D :D :D :D

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Всички ефекти по снимкте, включително и цветенцето на последната снимка, са собственост на PicSay® Pro HD for Android 3.0 Honeycomb /10.1 inch tablets/

Изображение
Последна промяна advokat__nikolov на 13 Юли 2011, 22:59, променена общо 1 път
advokat__nikolov

Re: За hidden : Менителница лято 2011 (:

Мнениеот doxa » 13 Юли 2011, 22:54

:lol:
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот lexy21 » 14 Юли 2011, 00:25

:P А в моята детска градина имахме гъбки, меченца, зайчета, кученца и т.н. по шкафчетата... ей това чудо акселерацията :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 14 Юли 2011, 00:27

lexy21 написа::P А в моята детска градина имахме гъбки, меченца, зайчета, кученца и т.н. по шкафчетата... ей това чудо акселерацията :wink:

:D :D :D

Изображение
advokat__nikolov

Мнениеот lexy21 » 14 Юли 2011, 00:49

Ееееееее, ама така на час по лъжичка ли ще ни ги пускаш...кинга първа, сънувай втора :(
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Юли 2011, 01:05

:mrgreen: Аз пък се чудех покрай тия умотворения за менителницата дали студентчетата ще стигнат до дебелите учебници...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 14 Юли 2011, 03:34

nk7702n написа::mrgreen: Аз пък се чудех покрай тия умотворения за менителницата дали студентчетата ще стигнат до дебелите учебници...

Еее ти пък, аз и Андреа промотираме менителницата, така че студентите ще тичат след учебниците да научат какво е менителница, най-вече заради Андреа Ди Абло :lol:

Ще стигнат до дебелите учебници, не се притеснявай, ето помагам й : :lol:

Е тва е истината : короната /долу вдясно/ :)

Изображение

Изображение
advokat__nikolov

Мнениеот hidden » 14 Юли 2011, 20:10

Николов, какво мислите за написаното в учебника на Кожухаров за делегацията, където е обяснено защо менителницата е практически доста неудобно платежно средство?
Сядайте да четете, че иначе в правния океан след дипломирането може да Ви се случи случка:
Изображение
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 14 Юли 2011, 21:57

hidden написа:Николов, какво мислите за написаното в учебника на Кожухаров за делегацията, където е обяснено защо менителницата е практически доста неудобно платежно средство?
Сядайте да четете, че иначе в правния океан след дипломирането може да Ви се случи случка:
Изображение

Не знам за Делегацията на Кожухаров, в която се цитират Ленин, Сталин, Маркс и Енгелс. Той човека не е виновен, нямал е избор. Но, когато говорим за чест е нужно да посочим Любен Ангелов Диков и Никола Георгиев Долапчиев и други. Майка му и баща му на Кожухаров са възпитани в духа на немската и съответно френската традиция, но такъв е бил случая : смърт или комунизъм :)

Ако ти прочетеш Кацаров, в която книга са предствени майката и бащата на Търговското право - Италия (обичая) и Германия (правната мисъл) ще разбереш, драги ми, аджеба, защо е възникнала менителницата, какви са недостатъците на записа на заповед, които са довели до появата на менителницата. Ако ти вникнеш в международния търговски обмен ще ти стане ясно защо е удобна менотелницата и ще ти стане ясно, че Съветските идиотели (Ленин и Маркс и дригите) са всичко друго, но не и научни кадри :)

Не искам да ми говориш за четене, защото мога да се обзаложа, че не можеш да се докоснеш до това, което аз съм се докоснал по най-разнообразни правни дисциплини. Ако искаш можем да си сравним библиотеките вкъщи. :D

Поздрави и по-малко четете комунистическа правна литература :) Доказано е, че не е полезна. Питай в Германия, Франция, Италия, Австрия, Швейцария :P

Професор доктор Константин Кацаров

Изображение
advokat__nikolov

Мнениеот hidden » 15 Юли 2011, 06:51

Николов, какво се случва, ако платецът по менителницата откаже да плати?
Слагането на картинки наляво и надясно показва инфантилност, от която е хубаво да се отървете, ако ще ставате юрист, а не палячо. А количеството закупена (или прочетена) литература, с която парадирате, в никакъв случай не е показател за правна грамотност, защото ако не се чете с разбиране, си остава напразно загубено време. Парадирането дразни и кара хората да не Ви приемат насериозно. А и с тези картинки....
Никой не използва менителници в днешно време, записите на заповед все още се използват, но и тяхното време отминава. Показателна в това отношение е промяната с новия ГПК по отношение на възможностите на кредитора да води изпълнително производство на извънсъдебно изпълнително основание, което силно беше стеснено.
Ако ми качите картинка (не държа да е шарена :) ) на менителница, ще призная, че сте прав и ще си посипя главата с пепел.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Юли 2011, 17:37

hidden написа:Николов, какво се случва, ако платецът по менителницата откаже да плати?
Слагането на картинки наляво и надясно показва инфантилност, от която е хубаво да се отървете, ако ще ставате юрист, а не палячо. А количеството закупена (или прочетена) литература, с която парадирате, в никакъв случай не е показател за правна грамотност, защото ако не се чете с разбиране, си остава напразно загубено време. Парадирането дразни и кара хората да не Ви приемат насериозно. А и с тези картинки....
Никой не използва менителници в днешно време, записите на заповед все още се използват, но и тяхното време отминава. Показателна в това отношение е промяната с новия ГПК по отношение на възможностите на кредитора да води изпълнително производство на извънсъдебно изпълнително основание, което силно беше стеснено.
Ако ми качите картинка (не държа да е шарена :) ) на менителница, ще призная, че сте прав и ще си посипя главата с пепел.

Въобще, пишейки във форума, нямам за цел да ме приемат на насериозно. Не използвам арената на Lex.bg да се доказвам, защото в реалния живот съм путьо, както правят други. Аз просто се забавлявам. Тези, които ме познават в реалния живот, са много добре запознати с възможностите ми. Да бе да знаеш, че чета и нищо неразбирам. :) С тия фрази не ме заблуждавай, известни са още от времето на Тодор Кулев и правя отлично разлика между "знание" и "съзнание". Точно на пеналист не споменавай подобни неща, защото ще ти се изсмее. Попитай Любен Корнезов, той ще ти обясни някои неща относно това колко много не разбирам :P

Един ден, гарантирам ти, ще съжаляваш и ще се срамуваш от написаното по отношение на мен. Защото не може да си правиш заключенията на база социални мрежи и интернет портали и за това, че някой просто се забавлява.

Поздрави.
advokat__nikolov

Мнениеот hidden » 15 Юли 2011, 19:26

advokat__nikolov написа:Един ден, гарантирам ти, ще съжаляваш и ще се срамуваш от написаното по отношение на мен. Защото не може да си правиш заключенията на база социални мрежи и интернет портали и за това, че някой просто се забавлява.

Няма нито да съжалявам, нито да се срамувам. Дълбоко се съмнявам в потенциала, който си мислите, че имате. Досега не съм прочел нищо смислено от Вас, което да е лично Ваше мнение - всичко е или някакви цитати и префърцунени хвалебствия по учебници на книжни професори, или пък пълни измишльотини.
Заключенията си ги правя на базата на наличните данни - а не разполагам с други, освен собствените Ви писания. Ако Ви е забавно да се правите на шут - ок, всеки луд с номера си, не ми пречите.
Още си чакам картинката с менителницата, но се съмнявам да я дочакам.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Юли 2011, 20:27

hidden написа:
advokat__nikolov написа:Един ден, гарантирам ти, ще съжаляваш и ще се срамуваш от написаното по отношение на мен. Защото не може да си правиш заключенията на база социални мрежи и интернет портали и за това, че някой просто се забавлява.

Няма нито да съжалявам, нито да се срамувам. Дълбоко се съмнявам в потенциала, който си мислите, че имате. Досега не съм прочел нищо смислено от Вас, което да е лично Ваше мнение - всичко е или някакви цитати и префърцунени хвалебствия по учебници на книжни професори, или пък пълни измишльотини.
Заключенията си ги правя на базата на наличните данни - а не разполагам с други, освен собствените Ви писания. Ако Ви е забавно да се правите на шут - ок, всеки луд с номера си, не ми пречите.
Още си чакам картинката с менителницата, но се съмнявам да я дочакам.

Наричаш професор Кацаров книжен плъх, я се засрами :) Ти въобще запознат ли си кой е този човек ? Питай Gudio, той ще ти обясни. Видях те колко си подготвен по Женевската конвенция, като твърдеше, че нашия Търговски закон не я е възприел, добре че бях аз да ти обогатя правното съзнание за историята на менителницата. Видях те как защитаваше тезата, че свидетелските показания не могат да бъдат косвени доказателства. Правната Ви култура е строго ограничена. Айде да направим пряка видео конференция face to face пред целия Lex.bg за менителницата, за да се видиш колко струваш, съгласен ли си :)

Стой и се доказвай пред виртуалния свят.
Последна промяна advokat__nikolov на 15 Юли 2011, 20:37, променена общо 1 път
advokat__nikolov

Мнениеот hidden » 15 Юли 2011, 20:34

advokat__nikolov написа:Видях те колко си подготвен по Женевската конвенция, като твърдеше, че нашия Търговски закон не я е възприел, добре че бях аз да ти обогатя правното съзнание за историята на менителницата. Видях те как защитаваше тезата, че свидетелските показания не могат да бъдат косвени доказателства.

Не съм твърдял нито едното, нито другото. Жегата Ви се отразява.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Юли 2011, 20:43

hidden написа:Аз лично никога не съм виждал менителница. Чувал съм, че някои хора били виждали, преди много години, но това са градски легенди. Мисля, че всички знаем причините да не се използва в практиката.
Всъщност по-горе съм подвел miltenov. Женевеската конвенция не е ратифицирана от България, затова приложимото право се определя съобразно правилата на чл. 565 ТЗ - задължението на платеца по менителницата и на издателя на записа на заповед се определя от закона на мястото на плащането.
Има и Конвенция на ООН от 1988г. относно международните менителници и запис на заповед, но нея също не я намирам на български език, което ме кара да мисля, че тя също не е ратифицирана от България.
Римската конвенция на ЕИО от 1980г. за определяне на приложимия закон по отношение на договорните задължения (Рим I) (чл. 1, б. "с") и Регламент (ЕО) № 864/2007г. относно приложимото право към извъндоговорни задължения („Рим II“) изрично изключват от обхвата си менителниците и записите на заповед (чл. 1, т. 2, б. "в").

Чл. 565 е от Женевската Конвенция :)

Чакам те да ми кажеш, кога ще правим видео конференция пред Lex.bg за менителницата :)

Страхуваш ли се, ще те направя смешен, вярвай ми, пред целия портал :P
advokat__nikolov

Мнениеот hidden » 15 Юли 2011, 21:25

advokat__nikolov написа:
hidden написа:Аз лично никога не съм виждал менителница. Чувал съм, че някои хора били виждали, преди много години, но това са градски легенди. Мисля, че всички знаем причините да не се използва в практиката.
Всъщност по-горе съм подвел miltenov. Женевеската конвенция не е ратифицирана от България, затова приложимото право се определя съобразно правилата на чл. 565 ТЗ - задължението на платеца по менителницата и на издателя на записа на заповед се определя от закона на мястото на плащането.
Има и Конвенция на ООН от 1988г. относно международните менителници и запис на заповед, но нея също не я намирам на български език, което ме кара да мисля, че тя също не е ратифицирана от България.
Римската конвенция на ЕИО от 1980г. за определяне на приложимия закон по отношение на договорните задължения (Рим I) (чл. 1, б. "с") и Регламент (ЕО) № 864/2007г. относно приложимото право към извъндоговорни задължения („Рим II“) изрично изключват от обхвата си менителниците и записите на заповед (чл. 1, т. 2, б. "в").

Чл. 565 е от Женевската Конвенция :)

Чакам те да ми кажеш, кога ще правим видео конференция пред Lex.bg за менителницата :)

Страхуваш ли се, ще те направя смешен, вярвай ми, пред целия портал :P

Николов, Вие правите ли разлика между "ратификация" на Женевската конвенция и "инкорпорирането" й в ТЗ? Не ми отговаряйте, виждам отговора :)
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 16 Юли 2011, 00:29

Абе дразниш ме вече. Много ясно правя разликата. Идеше реч, че ти не знаеше, че тоя член е възприет от Женевската конвенция, даже въобще не подизираше. Ти даже не ти беше понятно какво е било предмет на обсъждане Женевската конференция. Говореше пълни глупости.
advokat__nikolov

Назад към Търговско право