- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗАПИС НА ЗАПОВЕД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
ЗАПИС НА ЗАПОВЕД
Може ли да бъде издаден ЗАПИС НА ЗАПОВЕД в Милано Италия а плащането извършено в България?
- miltenov
- Нов потребител
Re: ЗАПИС НА ЗАПОВЕД
miltenov написа:Може ли да бъде издаден ЗАПИС НА ЗАПОВЕД в Милано Италия а плащането извършено в България?
Може, разбира се, но издателят трябва да има свой представител в България Затова по-добрия вариант в случая е менителницата.
- advokat__nikolov
advokat__nikolov написа:miltenov написа:Може ли да бъде издаден ЗАПИС НА ЗАПОВЕД в Милано Италия а плащането извършено в България?
Може, разбира се, но издателят трябва да има свой представител в България Затова по-добрия вариант в случая е менителницата.
Бихте ли обяснили защо е нужно да има свой представител в България? Това откъде следва?
Менителницата в никакъв случай не е по-добрия вариант и именно затова същата не се използва отдавна в практиката.
miltenov, мисля, че приложимото право в случая е Женевската конвенция от 1930г., но за съжаление никъде не я намирам.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Това с представителя не е задължително, но се прави с цел, за да улесни най-вече издателя, а от там и поемателя. Абе как да не е удобна менителницата в случая. Вместо представител в България, издателят ще прасне менителница по пасивна делегация на задължаване чрез създаване на каузални отношения /разбира се, които не са предмет на менителницата, и които не се създават задължително/ между него и акцепта, за да се защити интереса на последния при евентуално приемане и плащане от негова страна. Освен това с менителницата издателят може да улесни не само себе си, но и поемателя като прасне домицилирана менителница по пасивна делегация на задължаване.
Нещо такова беше или май съм се увлякъл малко повече по Френското и Германското право
Нещо такова беше или май съм се увлякъл малко повече по Френското и Германското право
- advokat__nikolov
Аз лично никога не съм виждал менителница. Чувал съм, че някои хора били виждали, преди много години, но това са градски легенди. Мисля, че всички знаем причините да не се използва в практиката.
Всъщност по-горе съм подвел miltenov. Женевеската конвенция не е ратифицирана от България, затова приложимото право се определя съобразно правилата на чл. 565 ТЗ - задължението на платеца по менителницата и на издателя на записа на заповед се определя от закона на мястото на плащането.
Има и Конвенция на ООН от 1988г. относно международните менителници и запис на заповед, но нея също не я намирам на български език, което ме кара да мисля, че тя също не е ратифицирана от България.
Римската конвенция на ЕИО от 1980г. за определяне на приложимия закон по отношение на договорните задължения (Рим I) (чл. 1, б. "с") и Регламент (ЕО) № 864/2007г. относно приложимото право към извъндоговорни задължения („Рим II“) изрично изключват от обхвата си менителниците и записите на заповед (чл. 1, т. 2, б. "в").
Всъщност по-горе съм подвел miltenov. Женевеската конвенция не е ратифицирана от България, затова приложимото право се определя съобразно правилата на чл. 565 ТЗ - задължението на платеца по менителницата и на издателя на записа на заповед се определя от закона на мястото на плащането.
Има и Конвенция на ООН от 1988г. относно международните менителници и запис на заповед, но нея също не я намирам на български език, което ме кара да мисля, че тя също не е ратифицирана от България.
Римската конвенция на ЕИО от 1980г. за определяне на приложимия закон по отношение на договорните задължения (Рим I) (чл. 1, б. "с") и Регламент (ЕО) № 864/2007г. относно приложимото право към извъндоговорни задължения („Рим II“) изрично изключват от обхвата си менителниците и записите на заповед (чл. 1, т. 2, б. "в").
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden написа:Аз лично никога не съм виждал менителница. Чувал съм, че някои хора били виждали, преди много години, но това са градски легенди. Мисля, че всички знаем причините да не се използва в практиката.
Ааа няма да обиждаш менителничката Това да не се използва се дължи на нашия сравнително примитивен търговски обмен Тук не може да се говори за недостатъци.
От гледна точка на международното частно право, особено значение има Хагската конференция за унификация на менителничното право, организирана по инициатива на Холандското правителство през 1910 г. Но най-голямо значение има "Комисията на четиримата експерти" свикана по инициатива на Обществето на народите през 1927 г. : един американец, един англичанин, един австриец и един францизин. Тези експерти е трябвало да изготвят доклади относно различието на отделните системи, а оттам да изготвят проекти за уеднаквяване. Именно тези проекти са предмет на Женевската конференция. Тази конференция завършва с три пректоконвенции.
По-важни резултати :
Способността за задължаване с менителница на чужденците се определя според закона на държавата, на която те принадлежат. Относно формата важи законът на страната, където се сключва менителницата. Особенно е важен е принцъпът : locus regit actum, т.е. действията, които се извършват по менителницата в чужбина, се възприема законът на мястото, където се извършват.
И трите резултата са възприети от тогавашния Български търговски закон и пренесени върху действащия в момента Български търговски закон
- advokat__nikolov
advokat__nikolov написа:Това да не се използва се дължи на нашия сравнително примитивен търговски обмен
Точно обратното е, днес има много по-модерни платежни инструменти и затова менителницата вече е "демоде"
-
hidden написа:advokat__nikolov написа:Това да не се използва се дължи на нашия сравнително примитивен търговски обмен
Точно обратното е, днес има много по-модерни платежни инструменти и затова менителницата вече е "демоде"
Абе това да не ти е Fashion TV Я дай пример за "модерен" платежен инструмент лято 2011
Тук не става дума за мода, а за удобство и най-вече за удобство в международните отношения.
И друго да те питам, на мода ли е Търговската асигнация
- advokat__nikolov
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|