начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ДРУЖЕСТВЕН ДЯЛ!!!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ДРУЖЕСТВЕН ДЯЛ!!!

Мнениеот hristov87 » 09 Юли 2011, 20:44

Здравейте, как да се процедира в следния казус:

ООД от 3-ма съдружници, които се скарват, но не могат да се разберат относно прехвърлянето на дружествените дялове. Някак си след дълги спорове единият от тях изкупува дяловете на другите двама. Сключват договор, в който е упоменато, че вноските са периодични(ежемесечни), но той изпада в затруднение и забавя няколко месеца с вноските. Другите двама моментално се възползват от ситуацията и се сдобиват с изпълнителен лист по чл. 417. от ЗЗД, делото стига до ЧСИ, но дни преди това, първият от тях тегли някак си заем и погасява всички периодични вноски даже и няколко от горе, след това си спазва задълженията по договора ежемесечно. ЧСИ прекратява образуваното производство и уведомява длъжника за това, но другите двама не са им достатъчни ежемесечните вноски, а искат цялата сума на куп и вкарват делото в зала, но тук има едно голямо "НО" в исковата молба до съда те не споменават никъде, че длъжника е погасил своето задължение, както и факта, че вече спазва уговорените срокове по договора.
Въпросът ми е как би се развило делото в съда???? Аз съм адвокат, но такъв казус ми е труден за решаване, защото въпросните двама "съдружници" вървят на пук на третия!!!
"Nulla tenaci invia est via"
Аватар
hristov87
Младши потребител

Re: ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ДРУЖЕСТВЕН ДЯЛ!!!

Мнениеот DEKAH » 10 Юли 2011, 18:55

Колега, без договора и разписките за платените суми НИКОЙ не може да ви отговори.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Re: ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ДРУЖЕСТВЕН ДЯЛ!!!

Мнениеот hristov87 » 11 Юли 2011, 08:24

Въпросът е принципен при положение, че в договора изрично е казано, че вноските са ежемесечни и длъжника спазва това, може ли те да търсят цялата сума ???
"Nulla tenaci invia est via"
Аватар
hristov87
Младши потребител

Назад към Търговско право