- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
членство в ООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
членство в ООД
Колеги, ще съм ви благодарна, ако помогнете!Става въпрос за следното:Лицата X и Y, като физически лица са съдружници в ООД. Лицето X има фирма ЕТ, а лицето Y фирма ООД и желаят да бъдат приети като съдружници в същото ООД.Според вас възможно ли е това- в смисъл един път да са съдружници като ФЛ и втори път като търговци?
- aras
- Нов потребител
Re: членство в ООД
Не виждам какво би попречило на лицето У, което доколкото разбирам е управител на ООД (или едноличен собственик на ЕООД, уточнете). ООД-то управлявано от У е отделен субект на търговското право и е различно от ФЛ - управител.
За ЕТ-то - лицето А така или иначе ще е съдружник.
За ЕТ-то - лицето А така или иначе ще е съдружник.
- tanya_lazarova
- Нов потребител
Колега явно не съм поставила добре въпросите си....Това , което ме притеснява е че собственикът на ЕТ и управителя на ООД са вече съдружници в ООД, но като ФЛ-ца.Сега освен като ФЛ-ца искат да станат членове на Дружеството и с фирмите си.
- aras
- Нов потребител
aras написа:Колега явно не съм поставила добре въпросите си....Това , което ме притеснява е че собственикът на ЕТ и управителя на ООД са вече съдружници в ООД, но като ФЛ-ца.Сега освен като ФЛ-ца искат да станат членове на Дружеството и с фирмите си.
А я си отговорете на въпроса дали ЕТ е юридическо лице.
- sunrise
- Активен потребител
Не съм написала, че ЕТ е ЮЛ.Ако не желаете да отговаряте, Моля не го правете!
- aras
- Нов потребител
И като не е ЮЛ, като как ще участва "с фирмата си"? Един път като пешеходец и един път като шофьор ли? Щото аз като съм прост, все си мислех, че регистрацията на Пешо като ЕТ е разширяване правоспособността на ФЛ в насоката, че да извършва търговски сделки по занятие. А не шизофренирането му като два отделни правни субекта. Това шизофрениране е характерно за целите на данъчните, ма да оставим това и да си останем малко на цивилистичните релси
Та не се заяждайте със sunrise - въпросът е много резонен и в него се съдържа отговор. Вижте поста и на tanya_lazarova.
Та не се заяждайте със sunrise - въпросът е много резонен и в него се съдържа отговор. Вижте поста и на tanya_lazarova.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
За ЕТ-то колегите са обяснили вече как стоят нещата. Аз лично също не виждам как едновременно като ЕТ и като без това си качество едно и също физическо лице би било "два пъти" съдружник в ООД. Иначе няма пречка лицето да е съдружник в качеството си на търговец /с ЕТ-то си/.
За ООД-то /на другия съдружник/ - там пък какво има да питате? Ако в действителност сте колега, би следвало да сте наясно, че физическото лице и юридическото лице, в което първото е съдружник, са два съвсем отделни правни субекта и в този смисъл всеки от тях може да си прави каквото си реши /в рамките на закона/.
За ООД-то /на другия съдружник/ - там пък какво има да питате? Ако в действителност сте колега, би следвало да сте наясно, че физическото лице и юридическото лице, в което първото е съдружник, са два съвсем отделни правни субекта и в този смисъл всеки от тях може да си прави каквото си реши /в рамките на закона/.
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря за отговора
- aras
- Нов потребител
Аз и моя позната искаме да регистрираме ООД с предмет на дейност счетоводни, консултантски и преводачески услуги.
Тя е икономист и има необходимия трудов стаж за изготвяне и подписване на финансови отчети. Има и регистрирано ЕТ.
Аз пък съм преводач и съответно нямам отношение към счетоводната дейност на фирмата.
И тук идва казусът - може ли и двете заедно и поотделно да управляваме фирмата като ще се осъществява дейност по счетоводно обслужване на фирми? Бихме ли нарушили изискванията на Закона за счетоводството?
Автоматично ли и ЕТ-то става съдружник в ООД-то?
Тя е икономист и има необходимия трудов стаж за изготвяне и подписване на финансови отчети. Има и регистрирано ЕТ.
Аз пък съм преводач и съответно нямам отношение към счетоводната дейност на фирмата.
И тук идва казусът - може ли и двете заедно и поотделно да управляваме фирмата като ще се осъществява дейност по счетоводно обслужване на фирми? Бихме ли нарушили изискванията на Закона за счетоводството?
- panic
- Нов потребител
И тук идва казусът - може ли и двете заедно и поотделно да управляваме фирмата като ще се осъществява дейност по счетоводно обслужване на фирми?
Разбира се, че може, ако само ще управляваш, твоето участие ще се свежда до вземането на управленски решения. Финансовите отчети се подписват от съставител, който е физическо лице и има съответния ценз, а не от управителите на счетоводното предприятие..
- microfinance
- Потребител
Мисля, че лесно ще си отговориш на въпроса ако прочетеш внимателно постовете на колегите по-горе..
- microfinance
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|