Здравейте, имам един въпрос, на който не успях да намеря отговора. Надявам се някой от вас да може да ми помогне. Въпроса е следния:
1. Търговци според вписването си в търговския регистър са:
а) селскостопанските производители,
б) занаятчиите,
в) лицата, упражняващи свободна професия.
Благодаря предварително на отзовалите се.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 13:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос по Търговско право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос по Търговско право
А, не така ... Има го отговора. В ТЗ. Това въпросче от някой изпит ще да е
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
Точно така, въпросът е от примерен тест по Търговско право.
И аз мисля, че верния отговор е в чл.2 от ТЗ, но понеже съм студент по икономическа специалност и тълкуването ми е малко трудно. Затова попитах тук. Смятам, че вие можете да дадете по-компетентен отговор на въпроса ми, ако имате желание разбира се
Благодаря предварително.
И аз мисля, че верния отговор е в чл.2 от ТЗ, но понеже съм студент по икономическа специалност и тълкуването ми е малко трудно. Затова попитах тук. Смятам, че вие можете да дадете по-компетентен отговор на въпроса ми, ако имате желание разбира се
Благодаря предварително.
- prangoff
- Нов потребител
Прочетете само две разпоредби - чл. 1 и 2 от ТЗ и след това си отговорете на въпроса. Може да карате и по метода на изключването от трите отговора.
- nk7702n
- Старши потребител
prangoff написа:...Въпроса е следния:
а) селскостопанските производители, чл.2, ал.1 ТЗ
б) занаятчиите, чл.2, ал.2 ТЗ
в) лицата, упражняващи свободна професия. чл.2, ал.2 ТЗ
Чл. 2. Не се смятат за търговци:
1. физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност;
2. занаятчиите, лицата, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия, освен ако тяхната дейност може да се определи като предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3;
3. лицата, извършващи хотелиерски услуги чрез предоставяне на стаи в обитаваните от тях жилища.
Очевидно по смисъла на ТЗ всички възможности за отговор, изброени по-горе не са търговци.
А сега де? Между другото, въпросът никак не ми се струва коректно формулиран. Търговци според търговския регистър??? Ако тук се замисля...част от гореизброените лица се вписват в регистър Булстат, а не в ТР - свободните професии и занаятчиите /чл.3, т.9 от ЗРБ/. ф.л.занимаващи се със селскостопанска дейност, не са търговци по смисъла на ТЗ, но пък се регистрират в ТР, което ги превръща в "търговци".
Хм...Аз казвам верен отговор "а".
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
Въпросът е некоректен. Не може да му се отговори вярно /освен ако написалият го не обясни какво има предвид/.
- inspectora
- Активен потребител
Ако приемем, че чл.2 от ТЗ поставя някаква разграничителна линия между трите дейности поставяйки ги в различни точки, или по скоро едната за сметка на другите две- селскостопанска дейност в т.1 разграничена от занаятчиите и упражняващите свободна професия в т.2. То мжем да приемем за верен отговор или вариант а), или вариант кумулативно б)в), но тъй като критериите на задачата изискват един възможен отговор простата логика ни сочи отговор а) за верен. Занаятчиите и упражняващите свободна професия са поставени на една плоскост, съответно те не могат да се разграничат с оглед случая, затова пък селскостопанската дейност се разграничава, тя е поставена в страни спрямо трите дейности, съответно и тя ще бъде верен отговор. Подкрепям аргументацията на milletti, това от мен е проста логика съобразена с изискванията на задачата.
- contrario
- Младши потребител
Особеното във въпроса е "...според вписването си в ТР"
Макар, че също както инспектора мисля, че въпросът е некоректно зададен - за студенти.
Подкрепям, обаче, че правилен е отговор а), но по следните причини:
По начало ЗТР прогласява, че "всеки търговец е длъжен да поиска вписване". Дали обаче публичната функция на регистрацията е иманентна величина и конституира търговеца като такъв от момента на вписването?!?
За някои от търговците вписването е абсолютна предпоставка за придобиването на търговска правосубектност - ТД и кооперациите. Как стои въпросът с ФЛ обаче?! Самият цитиран по-горе израз допуска изключението едно лице да действа като търговец, без да е извършило регистрация, в допълнение - черпейки основание в чл.1,ал.3,ТЗ - търговец е и лице, което макар и да не е регистрирано, извършва търговски сделки по занятие или създава предприятие, което изисква делата му да се водят по търговски начин (вж. чл.2,т.2). В този ред на мисли и по тълкувателен път може да се извлече, че б)занаятчиите и в)лицата, изпълняващи свободна професия могат да притежават качеството "търговец" и без да са вписани в ТР - това са т.нар. "фактически" или "търговци по занятие", а не придобито (конституирано) чрез вписване в ТР.
За ФЛ, занимаващи се със селскостопанска дейност (чл.2,т.1) обаче, не е допуснато изключението. Следователно, според мен законът презумира, че тези лица могат да придобият качеството "търговец", ако организират дейността си по търговски начин - с цел печалба - и като допълнително условие за възникване на търговска правоспособност е - вписване в ТР, с което стигнахме отново до въпроса и по-точно как е зададен той - " Търговци според вписването си в търговския регистър са:..."
Така че аз залагам на отговор а) за правилен.
Макар, че също както инспектора мисля, че въпросът е некоректно зададен - за студенти.
Подкрепям, обаче, че правилен е отговор а), но по следните причини:
По начало ЗТР прогласява, че "всеки търговец е длъжен да поиска вписване". Дали обаче публичната функция на регистрацията е иманентна величина и конституира търговеца като такъв от момента на вписването?!?
За някои от търговците вписването е абсолютна предпоставка за придобиването на търговска правосубектност - ТД и кооперациите. Как стои въпросът с ФЛ обаче?! Самият цитиран по-горе израз допуска изключението едно лице да действа като търговец, без да е извършило регистрация, в допълнение - черпейки основание в чл.1,ал.3,ТЗ - търговец е и лице, което макар и да не е регистрирано, извършва търговски сделки по занятие или създава предприятие, което изисква делата му да се водят по търговски начин (вж. чл.2,т.2). В този ред на мисли и по тълкувателен път може да се извлече, че б)занаятчиите и в)лицата, изпълняващи свободна професия могат да притежават качеството "търговец" и без да са вписани в ТР - това са т.нар. "фактически" или "търговци по занятие", а не придобито (конституирано) чрез вписване в ТР.
За ФЛ, занимаващи се със селскостопанска дейност (чл.2,т.1) обаче, не е допуснато изключението. Следователно, според мен законът презумира, че тези лица могат да придобият качеството "търговец", ако организират дейността си по търговски начин - с цел печалба - и като допълнително условие за възникване на търговска правоспособност е - вписване в ТР, с което стигнахме отново до въпроса и по-точно как е зададен той - " Търговци според вписването си в търговския регистър са:..."
Така че аз залагам на отговор а) за правилен.
-
narina - Потребител
Аз не мисля, че отговорът на въпроса е толкова сложен или, че самият въпрос е подвеждащ, всичко което трябва да направим е да отграничим една от трите възможности за отговор. За да направим това трябва да си зададем въпроса могат ли занаятчиите и упражняващите свободна професия да са регистрират по ЗТР, ако не могат то те автоматично отпадат като възможности за верен отговор- в крайна сметка търсим дейност, която може да се регистрира по ЗТР.
Тук отново ще подкрепя мнението на milletti, там е показано къде да търсим отговора- в Закон за регистър булстат. В чл.3 ал.1 от ЗРБ изрично е посочено кои дейности подлежат на вписване в регистър булстат, съответно в т.9 "физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност;".
Съответно упражняващите свободна професия и занаятчиите подлежат на вписване по ЗРБ, а не по ЗТР.
С оглед на това единственият възможен верен отговор, спрямо посочените е отговор а).
Тук отново ще подкрепя мнението на milletti, там е показано къде да търсим отговора- в Закон за регистър булстат. В чл.3 ал.1 от ЗРБ изрично е посочено кои дейности подлежат на вписване в регистър булстат, съответно в т.9 "физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност;".
Съответно упражняващите свободна професия и занаятчиите подлежат на вписване по ЗРБ, а не по ЗТР.
С оглед на това единственият възможен верен отговор, спрямо посочените е отговор а).
- contrario
- Младши потребител
prangoff написа:Здравейте, имам един въпрос, на който не успях да намеря отговора. Надявам се някой от вас да може да ми помогне. Въпроса е следния:
а) селскостопанските производители,
б) занаятчиите,
в) лицата, упражняващи свободна професия.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Въпроса е некоректно зададен : селско стопанските производители , тоест земеделски производители да съм точна ,могат да се регистрират като търговци ама могат и да не се регистрират , втория вариянт издава им се един Булстат , такива имаха и облекчение при внасяне на осигуровките бяха на 50% , сега не съм много сигурна това запазено ли е като осигурителна тежест.
Същото важи и за занаятчиите , само по отношение на регистрацията ,лицата упражняващи свободна професия не се регистрират в ТР , някои свободни професии може , но не е задължително един инженер конструктор притежаващ лиценз за съответната дейност , както примерно и един лесовъд да са регистрирани и като търговци.
- donna
- Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|