Прочетох 100 пъти Закона за изменениен ан ЗТР и според мен допълнителното обявяване на дружествения договор с Г1 и съответно такса за това обявяване, вече е влязло в сила и то и в случай на нова регистрация, и при промяна на вписани обстоятелства.Но от АВ са казали ,че допълнителното обявяване е само при промяна и не важи за новите регистрации.Друго обаче пише в параграф 13 от Закона за изменение на ЗТР....Някой с пресен опит по казуса?
Да не говорим,че параграф 5 т.2 третира същите въпроси, а излиза,че още не е влязъл в сила..
- Дата и час: 23 Ное 2024, 13:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промените в ЗТР и допълнителните такси за обявяване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Промените в ЗТР и допълнителните такси за обявяване
Много странно разбиране, от ТР пак къртят миФки...
Потвърдителен пример, че при нова регистрация нищо такова като допълнително Г1 няма: ЕИК 201565503.
За промени хич не ми се рови, ако някой има информация, да рече.
Но никаква логика няма за едното да има, за другото - не. Или и за двете хипотези не трябва, или и за двете трябва. Щото иначе да не искат Г1 за по-голямото - чисто нов дружествен договор, ама за по-малкото да искат - за променен...
Направо нЕмам думи за тая логика.
Потвърдителен пример, че при нова регистрация нищо такова като допълнително Г1 няма: ЕИК 201565503.
Но никаква логика няма за едното да има, за другото - не. Или и за двете хипотези не трябва, или и за двете трябва. Щото иначе да не искат Г1 за по-голямото - чисто нов дружествен договор, ама за по-малкото да искат - за променен...
Направо нЕмам думи за тая логика.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Нямам нови регистрации от промяната, но и досега Г1 за др. договор сме подавали само при пререгистрации. При нови дружества и при промени в обстоятелствата др. договор си е част от съпътстващите документи.
В изменения чл.119 е записано само, че Др. договор трябва да се обяви. Това го прави ТР, не мисля, че е необходимо ИЗРИЧНО да го поискаме с Г1, че и такса отделно да платим.
И досега Г1 се пускаше в комплект с А4/А5 само при пререгистрации, където отново не виждах смисъл от това.
В изменения чл.119 е записано само, че Др. договор трябва да се обяви. Това го прави ТР, не мисля, че е необходимо ИЗРИЧНО да го поискаме с Г1, че и такса отделно да платим.
И досега Г1 се пускаше в комплект с А4/А5 само при пререгистрации, където отново не виждах смисъл от това.
- SashkoS
- Потребител
Аз има нова регистрация.Никакво Г1 не сме подавали.ЕООД е вписано.
Въпреки че наистина след изменението на чл.119 ТЗ трябва да се представя Г1 категорично.Ама за сега и в ТР не са наясно много кво става , та минава между капките.
Въпреки че наистина след изменението на чл.119 ТЗ трябва да се представя Г1 категорично.Ама за сега и в ТР не са наясно много кво става , та минава между капките.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Досега не сме подавали Г1 нито при пререгистрация,нито при промени!И никога не сме имали проблем.Интересно, като сте подавали в тези случаи Г1, и такса ли плащахте?Според АВ от 03.05.2011г. при всяка промяна в дружествения договор трябва да се подава отделно Г1 с такса.
- mialore
- Младши потребител
REVOLUTION написа:Аз има нова регистрация.Никакво Г1 не сме подавали.ЕООД е вписано.
Въпросът е кога ще се сетят,че и при новите фирми се иска Г1 и ще ни натресат някой отказ.....
- mialore
- Младши потребител
mialore написа:Досега не сме подавали Г1 нито при пререгистрация,нито при промени!И никога не сме имали проблем.Интересно, като сте подавали в тези случаи Г1, и такса ли плащахте?Според АВ от 03.05.2011г. при всяка промяна в дружествения договор трябва да се подава отделно Г1 с такса.
Само при пререгистрация Г1 досега-без такса.
Не само и при първоначална трябва Г1 според закона , ама като не искат в ТР , сега няма силом да им бутаме Г1 с кинта.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Странно, досега незаконно ли са ги обявявали
alea jasta est
- jasta13
- Младши потребител
jasta13 написа:Странно, досега незаконно ли са ги обявявали
До сега не са обявявали ... нямаше такова задължение в закона! А това, че някои си плащаха, за да им ги обявяват - спонсорирали са АВ, няма лошо /аз това колко съм го обяснявал на колеги, че само спонсорират с по 50 лева/
Иначе и аз го четох това в ТЗ от 03.05.2011г. 1000 пъти и се чудих какво означава. Първоначално си мислех, че трябва да се подаде Г1 и при регистрация и при промяна, съответно и такса за обявяване на ДД /както едно време си обявявахме разни неща в ДВ /, обаче вече не знам какво да си мисля ... още повече, че в момента си вписват и промени и нови дружества без допълнително Г1 с ДД и такса ...
От една страна, няма как да ми откажат вписване на промени или ново дружество, ако не подам и Г1 с ДД и такса, защото така или иначе това са две отделни заявления за две различни неща с различни входящи номера => две самостоятелни регистрови процедури, независещи една от друга. Това и от чисто техническа страна От друга страна, по аналогия от преди, когато регистъра беше в съда ... ама там оставяха б.д. ... От трета страна - ами да, обявява се - ОК, ама това не е ли по-скоро задължение за ТР /да "обявяват" като им подадем/, отколкото някакво "указание", че трябва да платим още 50 лева и да пуснем още един образец Г1?
А ако не искаме да обявим - какво? Няма вписване? - абсурд - процедурите не са обвързани. Няма да го има оповестителното действие и там трети лица, добросъвестност, ала-бала ... ? - е да, ама чисто практически и технически /а от там и със съответните юридически изводи и последици ... а и психологически такива/, сега ТР е нещо малко по-различно от съда + ДВ преди - просто всичко е в нета "на куп" ... И после - те не е ли обявено, след като е "качено"? Какво значи "обявено" сега /имам предвид при ТР на АВ/? - да има надписче до него /т.е. да е в графата/ "обявен акт"?
Въобще толкова проблеми има още в сегашния ТР, а те вместо да ги оправят, правят още каши ... Тъй че който както иска да си го тълкува - ще си фантазираме ... както вече с почти всяко нещо, по което работим ...
- inspectora
- Активен потребител
ykovachev написа:Много странно разбиране, от ТР пак къртят миФки...
Имам вписване на промени, вкл. и на дружествения договор, от 12.05.
Всичко бях подала само с А4 и такса от 21лв, вкл. дружествения договор с промените.
- elsi_g
- Младши потребител
И аз регистрирах ЕООД след промените без да представям Г1.
- sunrise
- Активен потребител
ЗИЗТР
ТЗ
Наредба № 1 от 14 февруари за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър
Като не е изменена наредбата какво да направят ДЛР. Мисля, че така и ще си остане. Това е някакво безумие. Може ли да давам 30 лв за промени /доста сложно производство/ и 50 лв за обявяване на др.договор /елементарно/. Един отказ на А4 ще влече и отказ на Г1 - пак 80 лв назад...
"(4) Уставът се представя в търговския регистър и се обявява. При изменение или допълнение на устава в търговския регистър се представя за обявяване препис от устава с измененията към съответната дата, заверен от лицето или от лицата, представляващи дружеството."
ТЗ
Чл. 119. (1) За вписване на дружеството в търговския регистър е необходимо:
1. (доп. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) да се представи дружественият договор, който се обявява;
2. да е назначен управител или управители на дружеството;
3. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г., отм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.)
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) да е внесен установения в закона минимум от капитала;
5. (нова - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) в случай, че дружеството се регистрира с капитал, по-висок от установения в закона минимум - да е внесен най-малко 70 на сто от капитала.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) В регистъра се вписват данните по точки 1, 2, 3, 4 (само размерът на капитала) и точка 6 на чл. 115, които се обявяват.
(3) (Нова - ДВ, бр. 114 от 1999 г., в сила от 31.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) За вписване в търговския регистър извършването на дейност на инвестиционен посредник, както и на други дейности, за които отделен закон предвижда извършването им с разрешение на държавен орган, се представя съответния лиценз или разрешение.
(4) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) При изменение или допълнение на дружествения договор в търговския регистър се представя за обявяване препис от него, който съдържа всички изменения и допълнения, заверен от органа, представляващ дружеството.
Наредба № 1 от 14 февруари за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър
Заявление за вписване на обстоятелства относно дружество с ограничена отговорност
Чл. 19. Подлежащите на вписване обстоятелства относно дружество с ограничена отговорност се посочват в заявление по образец съгласно приложение № А4 в полета, обединени в групи, както следва:
Чл. 20. Към заявлението се прилагат:
1. по група "Основни обстоятелства":
а) дружественият договор, съответно учредителният акт;
б) документът, установяващ учредяването на юридическо лице - съдружник, и компетентността на съответния орган на това лице да вземе решение за участие в дружеството с ограничена отговорност (само за юридическо лице - съдружник, което не е учредено по българското право, или юридическо лице - съдружник, което не е вписано в търговския регистър);
Чл. 21. (1) (Доп. - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Промени в обстоятелствата се заявяват за вписване, като в поле № 1 "ЕИК и фирма" се посочва единният идентификационен код и фирмата на дружеството.
(2) Променените обстоятелства се посочват на съответните места в заявлението, а полетата, които се отнасят за обстоятелства, които не се променят, не се попълват.
(3) При промяна на обстоятелствата по група "Основни обстоятелства" към заявлението се прилагат:
1. решението на общото събрание за промяна на обстоятелствата;
2. преписът от дружествения договор, съответно учредителният акт, съдържащ промяната, заверен от органа, представляващ дружеството;
Като не е изменена наредбата какво да направят ДЛР. Мисля, че така и ще си остане. Това е някакво безумие. Може ли да давам 30 лв за промени /доста сложно производство/ и 50 лв за обявяване на др.договор /елементарно/. Един отказ на А4 ще влече и отказ на Г1 - пак 80 лв назад...
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|