- Дата и час: 23 Ное 2024, 09:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Упълномощаване ако съм собственик по договор за МПС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Упълномощаване ако съм собственик по договор за МПС
Миналата година сключих договор за покупко-продажба на МПС и съм собственик по договор, но не съм сменял регистрацията в КАТ, и талоните се водят на името на стария собственик.
Въпросът ми е - мога ли да упълномощя трето лице, по презумпцията, че съм собственик по договор, сам да продаде на себе си автомобила, като съответно аз ще си попълня декларациите по ДОПК и ЗННД?
Въпросът ми е - мога ли да упълномощя трето лице, по презумпцията, че съм собственик по договор, сам да продаде на себе си автомобила, като съответно аз ще си попълня декларациите по ДОПК и ЗННД?
- blacksapphire
- Нов потребител
Re: Упълномощаване ако съм собственик по договор за МПС
Цъ, в КАТ няма да мине номера. Или поне преди 2 години не минаваше.
Имате 30 дневен срок след придобиването да регистрирате МПС-то в общината и 15 дневен да направите същата работа в КАТ. И двата срока са изтекли отдавна. И на двете места ще попитат "А с'я кой ще плати глобата?" И понеже няма как да ви начислят глобата тъй като в техните компютри колата не е ваша, първо ще поискат да си я "заведете" на свое име, да ви изплющят глобите, да ви приберат данъците и таксите за прехвърлянето, и чак след това тръгнете да я продавате на следващия по веригата...
Аз така за малко щях да натоваря едно аверче.... играх на търг за употребявани автомобили. Ама търга е вътрешен за учреждението, и могат да участвам само работещи там. И аз така си мислех - аверчето ще играе, като я спечели веднага ми я препродава на мен пред нотариус и аз отивам в КАТ и данъчното да си се оправям. Ама ... не ставало - и служител в КАТ и служител в данъчното ми казаха, че това дет съм го намислил, няма да мине. А да товаря аверчето с 2 дена размотаване по гишета... щеше ме намрази.
Имате 30 дневен срок след придобиването да регистрирате МПС-то в общината и 15 дневен да направите същата работа в КАТ. И двата срока са изтекли отдавна. И на двете места ще попитат "А с'я кой ще плати глобата?" И понеже няма как да ви начислят глобата тъй като в техните компютри колата не е ваша, първо ще поискат да си я "заведете" на свое име, да ви изплющят глобите, да ви приберат данъците и таксите за прехвърлянето, и чак след това тръгнете да я продавате на следващия по веригата...
Аз така за малко щях да натоваря едно аверче.... играх на търг за употребявани автомобили. Ама търга е вътрешен за учреждението, и могат да участвам само работещи там. И аз така си мислех - аверчето ще играе, като я спечели веднага ми я препродава на мен пред нотариус и аз отивам в КАТ и данъчното да си се оправям. Ама ... не ставало - и служител в КАТ и служител в данъчното ми казаха, че това дет съм го намислил, няма да мине. А да товаря аверчето с 2 дена размотаване по гишета... щеше ме намрази.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Сроковете са 14 дневен за КАТ и 2 месечен за Данъчно. Тук говорим за упълномощителна едностранна сделка, за която е необходимо само моето волеизявление, а съгласно чл, 44 ЗДвП, аз съм собственик на МПС-то - просто не съм си довършил административната процедура в КАТ.
- blacksapphire
- Нов потребител
blacksapphire написа:Мога ли да упълномощя трето лице, по презумпцията, че съм собственик по договор, сам да продаде на себе си автомобила, като съответно аз ще си попълня декларациите по ДОПК и ЗННД?
Можете, и то без никакви проблеми! Само дето тоя, който ще го упълномощавате посмъртно няма да може да си прехвърли колата на свое име ... а един ден ... живот и здраве ... познайте кой ще търси държавата като собственик на тази кола /щото оня, дето Ви я е продал, отдавна е подал данни за това където трябва - за да не и бере той гайлето/.
Та по-добре идете сега където трябва, платете си глобите /помолете ги да са минималните, може и да се смилят/ ... и данъците ..., за да не стане така утре държавата да Ви търси за много повече пари, а и не само за пари ...
- inspectora
- Активен потребител
А третото лице, което възнамерява да стане собственик добросъвестно, защо няма да може да си я продаде на себе си? Нали са необходими декларации за календарната година мои по ДОПК и ЗННД, с които аз си нося отговорността по чл.313 НК. В правата в пълномощното изрично ще му е дадено това право, а и целият реквизит от необходимите документи е наличен.
- blacksapphire
- Нов потребител
blacksapphire написа:А третото лице, което възнамерява да стане собственик добросъвестно, защо няма да може да си я продаде на себе си?
Щото:
blacksapphire написа:просто не съм си довършил административната процедура в КАТ
Ей за това няма да може
Щото законодателят е създал нЕкои механизми за противодействие с тарикати като теб !!!
П.П.: И хич няма да е толкоз добросъвестно лицето трето ... /освен ако не знае, че колите "вървят" с талони/
- inspectora
- Активен потребител
Практиката показва, че има много прехвърляния на собственост само с договор за покупко-продажба на МПС, принципно в КАТ искат само копие от него и оригинал за сверяване.
Из ЗДвП
Чл.144.(1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
(2)(Доп.-ДВ, бр.43 от 2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.
Изисква се просто нотариална заверка на подписите. Това обаче изобщо не се харесва на нотариусите и те са си установили съвсем различна практика, като тълкуват този договор като нотариален акт, събират върху него материален интерес. Та е цъфнала и вързала системата...
Из ЗДвП
Чл.144.(1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
(2)(Доп.-ДВ, бр.43 от 2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.
Изисква се просто нотариална заверка на подписите. Това обаче изобщо не се харесва на нотариусите и те са си установили съвсем различна практика, като тълкуват този договор като нотариален акт, събират върху него материален интерес. Та е цъфнала и вързала системата...
- blacksapphire
- Нов потребител
Системата е цъфнала и вързала от тарикати като теб, а не от Нотариусите ...
Не ми обяснявай от КАТ какво искат и каква е формата на договора, а си прави каквото знаеш ... мисля, че достатъчно отговори ти се дадоха тук /възможно най-точните и правилни, според мен/, а аз нямам намерение да споря с пенкелери ...
Хайде като си толкова умен и ги разбираш законите, да ми кажеш тоя пълномощникут от къде ще вземе докимента за платен местен данък на афтумубило? Щото тоя мошеник Нотариуса ще иска таквоз билетче, че да завери договора после ... Кажи и друго - ако пълномощника няма някой негов човек у някоя застрахователна компания, как ще се снабди с удостоверение за стойност?
Иди и си плати данъка, плати си и глобите като си тарикат, и тогава си продавай колата ... останалото е бошлаф работа - само си чешем пръстите тука ... И ще ти кажа и още нещо - дори и да успееш да реализираш цялата схема, която ти се мъдри в главицата в момента, един ден ще плачеш, че не си послушал тука какво съм ти писал ...
П.П.: Аз ти ги обяснявам тея неща и като юрист и като човек, който се е занимавал конкретно с някакви такива простотии, Старецът ти го е написал и той от патила ... какво повече искаш - ти някакъв правен гений ли се извъди?
Не ми обяснявай от КАТ какво искат и каква е формата на договора, а си прави каквото знаеш ... мисля, че достатъчно отговори ти се дадоха тук /възможно най-точните и правилни, според мен/, а аз нямам намерение да споря с пенкелери ...
Хайде като си толкова умен и ги разбираш законите, да ми кажеш тоя пълномощникут от къде ще вземе докимента за платен местен данък на афтумубило? Щото тоя мошеник Нотариуса ще иска таквоз билетче, че да завери договора после ... Кажи и друго - ако пълномощника няма някой негов човек у някоя застрахователна компания, как ще се снабди с удостоверение за стойност?
Иди и си плати данъка, плати си и глобите като си тарикат, и тогава си продавай колата ... останалото е бошлаф работа - само си чешем пръстите тука ... И ще ти кажа и още нещо - дори и да успееш да реализираш цялата схема, която ти се мъдри в главицата в момента, един ден ще плачеш, че не си послушал тука какво съм ти писал ...
П.П.: Аз ти ги обяснявам тея неща и като юрист и като човек, който се е занимавал конкретно с някакви такива простотии, Старецът ти го е написал и той от патила ... какво повече искаш - ти някакъв правен гений ли се извъди?
- inspectora
- Активен потребител
Въпросът ми е в първия пост, получих отговор, че може да се упълномощи, от там насетне, при кого и как ще се изповяда сделката, е моя работа. Тежестите следват мен, не колата.
- blacksapphire
- Нов потребител
blacksapphire написа:Въпросът ми е в първия пост, получих отговор, че може да се упълномощи, от там насетне, при кого и как ще се изповяда сделката, е моя работа.
Ами тогава какво спориш? Прецаквай го там тоя пълномощника и после си бери гайлето като почне да ти реве, че не може да си прехвърли колата на негово име ...
blacksapphire написа:Тежестите следват мен, не колата.
Те следват собственика на колата, ама както съвсем правилно си разбрал, към момента това си ти!!! И ако не си изпълниш ... как беше ...
blacksapphire написа:просто не съм си довършил административната процедура в КАТ
ти ще си собственик форевър ...
- inspectora
- Активен потребител
Искаш да кажеш, че следващият договор за покупко-продажба ще е нищожен ли ? Все пак се вписва само в регистъра на нотариуса, който нали " само заверява подписите"
В цивилизованите държави тези процедури минават без нотариус и по пощата. Но нали трябва да бавим максимално гражданско-правния оборот и по пътя да се съберат 1000 ненужни такси...
В цивилизованите държави тези процедури минават без нотариус и по пощата. Но нали трябва да бавим максимално гражданско-правния оборот и по пътя да се съберат 1000 ненужни такси...
- blacksapphire
- Нов потребител
blacksapphire написа:Искаш да кажеш, че следващият договор за покупко-продажба ще е нищожен ли ? Все пак се вписва само в регистъра на нотариуса, който нали " само заверява подписите"
Ц-ц-ц ... че и терминология вече взе да ми вкарваш ... та и думи, които не съм казвал /писал/ ... Не, не искам да кажа, че следващият договор ще е нищожен - искам да ти кажа, че следващ договор просто няма кой да ти завери /и в този смисъл си донякъде прав, че ще имаш нищожен договор поради липса на форма но не това ми е основната мисъл ... /... а и да има кой да ти завери договора ... мале, леле пък тогава ... кашата ще е пълна ...
Както и да е ... оправяй се ти казах, какво продължаваш да ми се натягаш, след като вече ти е обяснено всичко, което те интересува?
blacksapphire написа:В цивилизованите държави тези процедури минават без нотариус и по пощата. Но нали трябва да бавим максимално гражданско-правния оборот и по пътя да се съберат 1000 ненужни такси...
Това не е за този форум пич! За там си с тези си проблеми: http://www.parliament.bg/ ... Друг вариант е да си хванеш парцалите и да заминеш в цивилизованите държави ... като ти е кеф ...
... оф, какво ти се обяснявам ...
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:Както и да е ... оправяй се ти казах, какво продължаваш да ми се натягаш
Нещо неправилно тълкуваш фактическата обстановка.
А относно инвокираните от теб възражения за правилността на терминологията - който ми е дал правоспособността, на неговата съвест да тежи.
Получих отговор на релевантния въпрос, който ме интересуваше, флагрантните ти бланкетни псевдодоводи по-надолу, с които избиваш някакъв комплекс тип графомания, не ме интересуват. Лека вечер.
- blacksapphire
- Нов потребител
привет,
може ли по серебрена линия(брат на брат) да се прехвърли с пълномощно права върху автомобил без да се ходи при нотариус ?
може ли по серебрена линия(брат на брат) да се прехвърли с пълномощно права върху автомобил без да се ходи при нотариус ?
- breat
- Нов потребител
И как така ще се изготви пълномощно, без да се заверява пред Нотариус, или смятате да си го напишете в свободен текст на ръка?
- nk7702n
- Старши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|