Здравейте,
като професионалисти в правото бих искала да Ви попитам за съвет и препоръки.Въпросът ми е следният : необходимо ли е при прехвърляне на дружествени дялове в ООД чрез покупко - продажба от съдружник на трето лице, освен съответно необходимите документи, да се приложи и писмено предизвестие за прекратяване на участието от съдружника ( прехвърлител ) или самото прехвърляне и вписване е достатъчно, за да се освободи прехвърлителят от отговорност?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 05:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на дружествени дялове в ООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прехвърляне на дружествени дялове в ООД
desiana написа:Здравейте,
като професионалисти в правото бих искала да Ви попитам за съвет и препоръки.Въпросът ми е следният : необходимо ли е при прехвърляне на дружествени дялове в ООД чрез покупко - продажба от съдружник на трето лице, освен съответно необходимите документи, да се приложи и писмено предизвестие за прекратяване на участието от съдружника ( прехвърлител ) или самото прехвърляне и вписване е достатъчно, за да се освободи прехвърлителят от отговорност?
Здравейте, като професионалист ще ви дам следния съвет - посетете професионалист. Не сте наясно какво питате. Мисля, че трябва да почетете Търговския закон, за да си изясните какво е предизвестие и какво отговорност.
Лек ден Ви желая.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Преди да попитам съм потърсила в Търговския закон, но не съм успяла да намеря отговор и затова се обърнах към вас. Ще се опитам да задам въпроса си по - ясно. Фактите са следните : ООД с двама съдружника, единият, от които управител. Поради " влошени отношения " съдружника ( не управител ) решава да " прекрати съдружието ", като избира за тази цел прехвърляне на дружествените му дялове на трето лице. Нужно ли е да подаде писмено предизвестие за напускане или прехвърлянето е достатъчно ? ( за да го обясня още по - конкретно - той не желае да има нищо общо със съответното ООД ) . Какви са възможностите му ?
Благодаря, предварително !
Благодаря, предварително !
- desiana
- Нов потребител
То това да не е 4 килограма сирене, че да ги прехвърлиш на 3-то лице?
Продажбата зависи от общото събрание на това дружество. Ако бяха акции - щеше да е по-лесно. Обаче, това са дялове в ООД - има си ред, предвиден в закона и куп процедури, за да се осъществи исканата промяна.
Отделно от това, всяко дружество има устав. В него може да са уговорени СПЕЦИАЛНИ условия за продажба на дялове.
С документите - при специалист.
Продажбата зависи от общото събрание на това дружество. Ако бяха акции - щеше да е по-лесно. Обаче, това са дялове в ООД - има си ред, предвиден в закона и куп процедури, за да се осъществи исканата промяна.
Отделно от това, всяко дружество има устав. В него може да са уговорени СПЕЦИАЛНИ условия за продажба на дялове.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
DEKAH написа:То това да не е 4 килограма сирене, че да ги прехвърлиш на 3-то лице?
+1
-
Melly - Старши потребител
Да, с документите при специалист, така трябва по принцип, но всеки принцип си има изключение, особено в България. Защо ще ходят хората при специалист, като това "може да го свърши" и счетоводителят например. За новите дружества си действат на принципа copy и paste, но когато има промени зациклят, защото трябва да се направят справки и да се прочете туй онуй. Иначе на опашките в ТР лично съм ги чувала, как коментират, че не било редно за рег. на дружество адвокатите да получават възнаграждение от 300 лв.
- daria
- Младши потребител
-
Melly - Старши потребител
DEKAH написа:То това да не е 4 килограма сирене, че да ги прехвърлиш на 3-то лице?
Още в първото си запитане, конкретно попитах дали е нужно [b]писмено предизвестие за напускане, освен съответно необходимите документи...мисля, че ясно проличава, че съм запозната, че зависи от общото събрание на дружеството, че има съответен ред и процедура. Не съм питала как се прехвърлят дялове или какъв е редът за това. След като ще се прави продажба, явно сме стигнали до консенсус за продаване на " 4 килограма сирене " . Зададох конкретен въпрос, но нещата доста се усложниха...
Благодаря все пак за отговорите ! Но специалист не мисля да търся, за да ми отговори с : " Да нужно е " или " Не, не е нужно " ,при положение, че всичко друго е ясно !
- desiana
- Нов потребител
desiana написа:особено в България. Защо ще ходят хората при специалист, като това "може да го свърши" и
Правилно никакви консултации, всичко е ясно само една дребна подробност. Явно според вас тия дялове не струват и 4 кг. сирене.
- daria
- Младши потребител
Носи се лоша слава на този форум и бях склонна да ви отговоря(сама нямам отговор защо съм мотивирана да правя това), защото от питането става ясно, че две три нещица трябва да се обяснят, а не е сложно, но след прочита на последния ви пост
специалист не мисля да търся, за да ми отговори с : " Да нужно е " или " Не, не е нужно " ,при положение, че всичко друго е ясно !
убихте желанието ми да ви протегна ръка( според лаишките си знания).
Ако депозирате книжата, така както сте попитала, ще има отказ.
- Гост.
- Старши потребител
daria написа:Да, с документите при специалист, така трябва по принцип, но всеки принцип си има изключение, особено в България. Защо ще ходят хората при специалист, като това "може да го свърши" и счетоводителят например. За новите дружества си действат на принципа copy и paste, но когато има промени зациклят, защото трябва да се направят справки и да се прочете туй онуй. Иначе на опашките в ТР лично съм ги чувала, как коментират, че не било редно за рег. на дружество адвокатите да получават възнаграждение от 300 лв.
Пак адвокатите ли са ви проблем.И да знаете,че от 300 лв.се започва
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac - Грешно си възприел изказването ми, аз не мисля, че адвокатите са проблем - напротив. Но явно са проблем на хора дето мислят по този начин "специалист не мисля да търся, за да ми отговори с : " Да нужно е " или " Не, не е нужно " ,при положение, че всичко друго е ясно !".
- daria
- Младши потребител
Самия факт, че питате при прехвърляне на дружествени дялове, дали ви е необходимо писмено предизвестие за напускане на съдружник от прехвърлителя, значи че ама съвсем нищо не ви е ясно!
- alegrina
- Потребител
Не се косете, уважаеми госпожи и господа юристи! В кантората на шефа преди седмица пристигна една дама, която искаше да и прегледаме документите само и тя да си ги пуснела. Ама така, като лична услуга, един вид. Не можах да разбера защо, но ...
Та документите бяха за приемане на нов съдружник, увеличение на капитала, смяна на управителя и адреса на управление. Тя си ги била направила, ама да сме и ги прегледали за всеки случай:lol:
Та документите бяха за приемане на нов съдружник, увеличение на капитала, смяна на управителя и адреса на управление. Тя си ги била направила, ама да сме и ги прегледали за всеки случай:lol:
- direct_2009
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|