- Дата и час: 21 Ное 2024, 21:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Висящ процес за ипотекиран имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Висящ процес за ипотекиран имот
Моля , ако има някой желание да отговори на моя въпрос !
В момента имам висящо гражданско дело (Павлов иск по ЗЗД) заведен през 2010 г. Претендирам право на собственост върху наследствен недвижим имот (апартамент). Двамата ответници (баща и син) са извършили през 2007 г. сделка покупко - продажба (бащата с нищожен НА продава на сина си) като веднага след това синът ипотекира имота.
Въпросът ми е - ако съдът уважи исковата ми претенция и установи , ча аз съм собственик на процесния имот , как ще получа имота си в цялост и без задължения по ипотеката ! Ако синът междувременно спре да изплаща ипотечния кредит и СИ продаде имота , как в последствие аз ще го получа ?
Може би малко неясно формулирам въпроса си , но мисля че става ясно в каква посока са притесненията ми - да не се окаже че напразно съм водил дело , а резултата да е нулев и да не получа имота си , поради действията на ответниците.
В момента имам висящо гражданско дело (Павлов иск по ЗЗД) заведен през 2010 г. Претендирам право на собственост върху наследствен недвижим имот (апартамент). Двамата ответници (баща и син) са извършили през 2007 г. сделка покупко - продажба (бащата с нищожен НА продава на сина си) като веднага след това синът ипотекира имота.
Въпросът ми е - ако съдът уважи исковата ми претенция и установи , ча аз съм собственик на процесния имот , как ще получа имота си в цялост и без задължения по ипотеката ! Ако синът междувременно спре да изплаща ипотечния кредит и СИ продаде имота , как в последствие аз ще го получа ?
Може би малко неясно формулирам въпроса си , но мисля че става ясно в каква посока са притесненията ми - да не се окаже че напразно съм водил дело , а резултата да е нулев и да не получа имота си , поради действията на ответниците.
- kirile
- Потребител
Re: Висящ процес за ипотекиран имот
Не е много лесно да спечелите такова дело.
По принцип ипотеката следва от правото на собственост, но при публичната продан имаме чисто придобиване и имотът става собственост на купувача по изпълнителното дело.
Относно Павловия иск не съм сигурен, че може да се спечели.
По принцип ипотеката следва от правото на собственост, но при публичната продан имаме чисто придобиване и имотът става собственост на купувача по изпълнителното дело.
Относно Павловия иск не съм сигурен, че може да се спечели.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Според мен искът е сбъркан или не е достатъчно ясно обяснено. Ако е продаден частично чужд имот - искът трябва да е по чл.108 ЗС, или установителен за собственост върху продадената част. Павловият иск няма място тук - какъв "кредитор" се явява собственикът на продадената част от имот, че продажбата да го уврежда ? По чл.135 се атакуват сделки, с които длъжник по някакво облигационно отношение намалява собственото си имущество, с цел да увреди кредитора си, а не се разпорежда с чуждо имущество.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Ще дам повече подробности по висящото дело , още повече че спешно ми трябва съвет , тъй като в момента съдът е дал едноседмичен срок да променим или корегираме петитума , а моят адвокат твърди че правилно е заведен по ЗЗД.
Апартамент с КА за жилище построено от ЖСК през 1981 г. В представените на нотариуса документи описани в самия НА поименно са изброени член кооператорите и всеки един от тях кой апартамент придобива в собственост при разпределянето на обектите в сградата. В тези документи фигурира името на мой наследодател , който към онзи момент естествено е още жив , почива 1995 г. Но нотариуса е издал КА на името на мой сънаследник и ответник по настоящото дело , без да има никакво основание от представените му документи да констатира , че това лице има право да придобие в собственост процесния имот. На това основание ми е претенцията за изначална нищожност на този КА за собственост. През 2007 г. моя сънаследник продава имота на сина си и затова претендираме по ЗЗД и тази сделка , като евентуално последствие от признаването нищожност на КА. Претендираме имота да бъде върнат в патримониума на всички наследници , които са двама - аз и единия ответник , като по ЗН наследяваме по 1/2. Имота е продаден в цялост , а не част от него. Имам намерение дори да претендирам , но не знам в кой момент трябва да го направя , за целия имот на основание чл.49 ал.2 от ЗН според който когато наследник укрива наследствено имущество се лишава от неговия дял. Според мен в този случай сънаследника ми е укривал от мен този наследствен имот , тъй като и след смъртта на наследодателя ни и до този момент твърди на основание КА че имота е негова собственост , дори в момента по делото претендира придобивна давност. Като имам в предвид , че КА по никакъв начин не показва , че наследодателя ни е собственик на процесния имот или , че е извършил някаква разпоредителна сделка с него , считам че аз досега не съм имал правно основание да претендирам наследствени права и по никакъв начин не съм могъл да знам , че имота е наследствен.
Спешно ми е необходимо вашето мнение , дали правилно е заведен петитума по чл.26 и чл.135 от ЗЗД и ако не как трябва да го корегираме в момента , докато имаме тази възможност ?
За ориентир ще цитирам части от определението на съда :
1. Ответниците считат , че така предявените искове са недопустими , тъй като искането да се прогласи нищожността на КА и да се върне имота в патримониума на наследодателя всъщност е искане по чл.576 вр. чл.569 от ГПК т.е. претенцията следва да се разгледа като установителен иск за собственост по реда на чл.124 ал.1 от ГПК но предвид обстоятелството , че имотът се владее от ответника , липсава правен интерес от предявяване на установителен иск.
Вторият кумулативен иск по чл.135 от ЗЗД също е недопустим и преждевременно заведен , тъй като към настоящият момент липсва вземане на ищеца спрямо ответника , което да го прави негов кредитор.
Ответникът прави възражение за изтекла в негова полза придобивна давност , а другият ответник прави същото възражение , като присъединява към своето владение и владението на своя праводател - неговия баща.
Твърдят , че при изповядане на атакуваната покупко - продажба липсва намерение за увреждане на ищеца.
2. Ищецът предявява иск прогласяване на начална нищожност , поради противоречие със закона по смисъла на чл.26 от ЗЗД на КА. Кумулативно с него е съединен иск по чл.135 от ЗЗД като така предявени и двата иска са процесуално допустими , а доколко са налице предпоставките за уважаването на всеки от тях , т.е. доколко те са основателни е въпрос по същество.
Въпреки това съдът намира , че след запознаване с отговора на ответниците , ищеца може да корегира и/или уточни претенциите си с писмена молба в 1-седмичен срок. насрочва делото.......
Апартамент с КА за жилище построено от ЖСК през 1981 г. В представените на нотариуса документи описани в самия НА поименно са изброени член кооператорите и всеки един от тях кой апартамент придобива в собственост при разпределянето на обектите в сградата. В тези документи фигурира името на мой наследодател , който към онзи момент естествено е още жив , почива 1995 г. Но нотариуса е издал КА на името на мой сънаследник и ответник по настоящото дело , без да има никакво основание от представените му документи да констатира , че това лице има право да придобие в собственост процесния имот. На това основание ми е претенцията за изначална нищожност на този КА за собственост. През 2007 г. моя сънаследник продава имота на сина си и затова претендираме по ЗЗД и тази сделка , като евентуално последствие от признаването нищожност на КА. Претендираме имота да бъде върнат в патримониума на всички наследници , които са двама - аз и единия ответник , като по ЗН наследяваме по 1/2. Имота е продаден в цялост , а не част от него. Имам намерение дори да претендирам , но не знам в кой момент трябва да го направя , за целия имот на основание чл.49 ал.2 от ЗН според който когато наследник укрива наследствено имущество се лишава от неговия дял. Според мен в този случай сънаследника ми е укривал от мен този наследствен имот , тъй като и след смъртта на наследодателя ни и до този момент твърди на основание КА че имота е негова собственост , дори в момента по делото претендира придобивна давност. Като имам в предвид , че КА по никакъв начин не показва , че наследодателя ни е собственик на процесния имот или , че е извършил някаква разпоредителна сделка с него , считам че аз досега не съм имал правно основание да претендирам наследствени права и по никакъв начин не съм могъл да знам , че имота е наследствен.
Спешно ми е необходимо вашето мнение , дали правилно е заведен петитума по чл.26 и чл.135 от ЗЗД и ако не как трябва да го корегираме в момента , докато имаме тази възможност ?
За ориентир ще цитирам части от определението на съда :
1. Ответниците считат , че така предявените искове са недопустими , тъй като искането да се прогласи нищожността на КА и да се върне имота в патримониума на наследодателя всъщност е искане по чл.576 вр. чл.569 от ГПК т.е. претенцията следва да се разгледа като установителен иск за собственост по реда на чл.124 ал.1 от ГПК но предвид обстоятелството , че имотът се владее от ответника , липсава правен интерес от предявяване на установителен иск.
Вторият кумулативен иск по чл.135 от ЗЗД също е недопустим и преждевременно заведен , тъй като към настоящият момент липсва вземане на ищеца спрямо ответника , което да го прави негов кредитор.
Ответникът прави възражение за изтекла в негова полза придобивна давност , а другият ответник прави същото възражение , като присъединява към своето владение и владението на своя праводател - неговия баща.
Твърдят , че при изповядане на атакуваната покупко - продажба липсва намерение за увреждане на ищеца.
2. Ищецът предявява иск прогласяване на начална нищожност , поради противоречие със закона по смисъла на чл.26 от ЗЗД на КА. Кумулативно с него е съединен иск по чл.135 от ЗЗД като така предявени и двата иска са процесуално допустими , а доколко са налице предпоставките за уважаването на всеки от тях , т.е. доколко те са основателни е въпрос по същество.
Въпреки това съдът намира , че след запознаване с отговора на ответниците , ищеца може да корегира и/или уточни претенциите си с писмена молба в 1-седмичен срок. насрочва делото.......
- kirile
- Потребител
Ами... набутали сте се. Възражението на ответниците дава отговор на повечето въпроси - каква нищожност на нотариален акт (има си ги изчерпателно изброени основанията в ГПК), каква нищожност по чл.26 ЗЗД (къде е сделката ?). Издаването на констативен нотариален акт не е сделка, т.е. не е нищожен по ЗЗД, а това, че отразява неверни обстоятелства не го прави нищожен по смисъла на ГПК. Трябва да си установите правата чрез установителен иск или ревандикационен такъв, ако ответниците владеят имота. И какво правите с давността от 1995 г. насам ?
-
А в случая имам ли правен интерес за ревандикационен иск ?
По възражението на ответниците мисля , че основният елемент на давностно владение е не само да си владял необезпокояван , но и на какво основание , а аз да съм знаел , че имота е наследствен и да не съм потърсил наследствените си права , като съм го оставил да владее и моя дял , което условие не е налице.
Ответника владее на основание документ за собственост без никакви индикации от него или от документа за някакви наследствени мои права или индикации , че владее и свои съсобствен имот.
По възражението на ответниците мисля , че основният елемент на давностно владение е не само да си владял необезпокояван , но и на какво основание , а аз да съм знаел , че имота е наследствен и да не съм потърсил наследствените си права , като съм го оставил да владее и моя дял , което условие не е налице.
Ответника владее на основание документ за собственост без никакви индикации от него или от документа за някакви наследствени мои права или индикации , че владее и свои съсобствен имот.
- kirile
- Потребител
kirile написа:Ответника владее на основание документ за собственост без никакви индикации от него или от документа за някакви наследствени мои права или индикации , че владее и свои съсобствен имот.
Именно. Значи не може да се приеме, че е владял само своята ид.част, а е бил държател на чуждите сънаследствени такива. Владял е за себе си целия имот, несмущавано и т.н. над 10 г., което прави без значение качеството добросъвестен или недобросъвестен владелец.
-
Владял без аз да знам и по никакъв начин не ми е показал , че владее и моя дял и въобще , че имота е съсобствен ! Нека да оставим на съда да реши отговаря ли владението на условията за придобиване по давност , а вие ми дайте съвет по спешния въпрос - правилно ли е заведен иска по ЗЗД или трябва да го коригираме още сега в ревандикационен ?
Не ми отговорихте дали имам правен интерес за ревандикационен иск ?
Между другото пропуснах да спомена , че през 1995 г. веднага след смъртта на наследодателя ми направих поименна справка в агенцията по вписванията , дали на негово име има някакъв имот или разпоредителна сделка с имот , като идеята ми беше ако има нещо на негово име навреме да потърся наследствените си права , но резултата от справката беше , че наследодателят ми няма никакъв имот на негово име , нито е извършвал някакви разпоредителни действия със собствен имот. Едва през 2007 г. по случайни обстоятелства намерих в архива на агенцията по вписванията един от документите на ЖСК , представени на нотариуса през 1981 г. за съставяне на КА на всички член - кооператори , от който видях , че на името на моя наследодател е определен да придобие в собственост тази апартамент и се учудих защо не е издаден КА на негово име и как за този апартамент е издаден КА на друго лице. По този повод през 2008 г. подадох жалба до прокуратурата , за да разследва обстоятелствата по издаването на този КА. В прокурорската проверка е констатирано , че е извършено документно престъпление при съставянето на този КА , тъй като не е спазена законовата форма , но това престъпление не може да бъде наказателно преследвано , поради изтекла давност. За разлика от наказателното преследване , мисля че да търся наследствените си права по граждански ред няма изтекла давност , още повече че въз основа на прокурорската проверка аз и резултатите от нея към този момент узнах , че има закононарушение при издаването на КА и съответно тава поражда наследствени права за мен върху този имот.
Не ми отговорихте дали имам правен интерес за ревандикационен иск ?
Между другото пропуснах да спомена , че през 1995 г. веднага след смъртта на наследодателя ми направих поименна справка в агенцията по вписванията , дали на негово име има някакъв имот или разпоредителна сделка с имот , като идеята ми беше ако има нещо на негово име навреме да потърся наследствените си права , но резултата от справката беше , че наследодателят ми няма никакъв имот на негово име , нито е извършвал някакви разпоредителни действия със собствен имот. Едва през 2007 г. по случайни обстоятелства намерих в архива на агенцията по вписванията един от документите на ЖСК , представени на нотариуса през 1981 г. за съставяне на КА на всички член - кооператори , от който видях , че на името на моя наследодател е определен да придобие в собственост тази апартамент и се учудих защо не е издаден КА на негово име и как за този апартамент е издаден КА на друго лице. По този повод през 2008 г. подадох жалба до прокуратурата , за да разследва обстоятелствата по издаването на този КА. В прокурорската проверка е констатирано , че е извършено документно престъпление при съставянето на този КА , тъй като не е спазена законовата форма , но това престъпление не може да бъде наказателно преследвано , поради изтекла давност. За разлика от наказателното преследване , мисля че да търся наследствените си права по граждански ред няма изтекла давност , още повече че въз основа на прокурорската проверка аз и резултатите от нея към този момент узнах , че има закононарушение при издаването на КА и съответно тава поражда наследствени права за мен върху този имот.
- kirile
- Потребител
Кириле, Кириле... Самодейността е лош съветник. То и затова положението ти е на този хал.
-
Melly - Старши потребител
Каква самодейност ? Наел съм адвокат , но не съм сигурен , че правилно е заведен иска , а съдът в момента ми дава възможност в рамките на седмица да се коригира. Преди завеждането на иска съм извършил повече от необходимите действия по набавяне на документи от много архиви , както и резултат от прокурорска проверка , за да има възможност адвокатът ми да прецени в детайли казуса и наличните писмени доказателства , за да се заведе правилно иска. Отговора на адвоката на ответниците както и определението на съда , с което се дава възможност за корекция на иска , породи в мен съмнения дали иска е заведен правилно по ЗЗД. Моят адвокат счита , че правилно е заведен , но както виждате тук има мнения , че неправилно е заведен , което засилва опасенията ми. Мисля , че няма лошо в спешен момент да поискаш мнението и на други юристи. Това според мен не е самодейност.
- kirile
- Потребител
Не е самодейност, но искът (да ме извинява адвокатът) не е правилно заведен... Навремето една съдийка (колежка от курса ми) ми предложи подобна фигура с чл.135 ЗЗД, аз направо се шашнах, но от любезност, кротко опонирах Т.е. плъзгането в посока чл.135 не е чак толкова шокиращо малограмотно щом и съдии се подвеждат... Логиката обаче е друга: 1) търсиш имот - доказваш че твой с установителен иск или направо с ревандикация, ако ответникът владее; 2) търсиш пари или някакво вземане - там вече можеш да "запазваш" имуществото на длъжника с иск по чл.135 или да го "увеличаваш" с иск по чл.134. Тия искове нямат място при спорове за вещни права.
-
Ответника владее , но в момента владее синът , а преди това е владял бащата и двамата на основание документ за собственост. При това положение ревандикационнен иск ли е правилния и в него ли се оспорват документите за собственост ? Вземането ми е по ЗН и касае недвижим имот , но съдът първо трябва да установи , че КА е нищожен и оттам да възникнат наследствените ми права.
- kirile
- Потребител
kirile написа:Вземането ми е по ЗН и касае недвижим имот, но съдът първо трябва да установи , че КА е нищожен и оттам да възникнат наследствените ми права.
Сега аз така и не разбрах - юрист ли си ?
Какво си правил в първи курс, айде във втори курс да бъде ?
Субективно право, видове...
Правиш ли разлика между право на наследяване, право на наследство, право на собственост и вземане ? Кой ти е "длъжник" по "вземането по ЗН" ?
-
Не съм юрист , а обикновен гражданин , който не знае законите. Какъв е казуса и защо търся спешно и други мнения по въпроса , освен това на моя адвокат , мисля че доста подробно по-горе обясних.
- kirile
- Потребител
Много дела взехте да водите kirile, но пък умеете да давате правни съвети
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Делото за собствеността на процесния апартамент е още в първа фаза - събиране на доказателства. Явно ще се проточи с години , но в момента разбрах , че ответника не изплаща ипотечния си кредит и ЧСИ е задвижил процедурата за принудително събиране на кредита , предполагам чрез изнасяне на публична продан на процесния имот. Спешно имам нужда от отговор на въпроса - при положение , че исковата молба е вписана и има висящ съдебен процес относно собствеността на ипотекирания от ответника по делото имот , ЧСИ има ли право да го изнася на публична продан и като претендент за собственик на процесния имот , как мога да спра действията на ЧСИ , за да не се окаже че при уважаване на иска ми , процесния имот вече ще е продаден и аз няма какво да получа ?
- kirile
- Потребител
Това дело е обречено- можеше и да мине, заради този ГПК, но като чета отговора на ответника съм склонна да се обзаложа дори. Прокурорската проверка, и резултатите от нея, няма да помогнат.
Обаче се насладих на мненията на Балуев - синтезирани и ясни. Благодаря за удоволствието.
Обаче се насладих на мненията на Балуев - синтезирани и ясни. Благодаря за удоволствието.
- Гост.
- Старши потребител
Трябва възбрана спрямо - Банката, синът, бащата.
Трябва да заведете дело срещу самата ипотека - разваляне на ипотечният договор (задължително е).
По отношение на владението, естествено е да спечелите това дело, доколкото няма „анимус„, „корпус„ и т.н.
Но с голо решение Вие не защитавате имота, а накрая ще развалите сделката.
По спешност предприемете мерки - впишете поне още една искова молба срещу ипотекарният кредитор.
Давност тече от издаването на констативен нотариален акт (на собствено основание).
Трябва да заведете дело срещу самата ипотека - разваляне на ипотечният договор (задължително е).
По отношение на владението, естествено е да спечелите това дело, доколкото няма „анимус„, „корпус„ и т.н.
По спешност предприемете мерки - впишете поне още една искова молба срещу ипотекарният кредитор.
Давност тече от издаването на констативен нотариален акт (на собствено основание).
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Трябва възбрана спрямо - Банката, синът, бащата.
Извинявам се , но не Ви разбрах ?! На какво основание и защо да завеждам второ дело за един имот - срещу същите двама ответници и срещу банката ? Особено срещу банката - какво общо имам аз с нея ? Няма ли вариант по висящото съдебно производство да поискам обезпечителна заповед и до приключване на съдебното производство , никой да не може да се разпорежда с процесния имот - дори и банката ?
- kirile
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|