начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Промени в ДОПК, ТЗ, рег. производство - мнения и дискусии!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промени в ДОПК, ТЗ, рег. производство - мнения и дискусии!

Мнениеот DEKAH » 17 Фев 2011, 17:36

Колеги, ако не ви е известно, има промени в знаменития чл.77 от ДОПК, които влязоха в сила от 15.02.2011 год.

Чл. 77. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2011 г., в сила от 15.02.2011 г.) (1) В случаите на заличаване на едноличен търговец от търговския регистър, както и при прекратяване на юридическо лице - търговец, прехвърляне на предприятие по чл. 15 от Търговския закон или при преобразуване по реда на глава шестнадесета от Търговския закон търговецът уведомява териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по седалището на търговеца преди подаване на съответното заявление за вписване на подлежащото на вписване обстоятелство. Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите издава на търговеца удостоверение за уведомяването в срок до 60 дни от постъпване на уведомлението.

(2) Удостоверението за уведомяване на териториалната дирекция се прилага към внесеното в Агенцията по вписванията заявление за вписване и е условие за разглеждането му.

Сега, за да се подаде заявление касаещо заличаване на ЕТ, прекратяване на дружество, прехвърляне на предприятие и пребразуване трябва да се снабдиш с УДОСТОВЕРЕНИЕ от НАП, в което не знаем какво ще пише, освен че имам задължения към НАП. До сега минаваше номера с най-обикновено уведомление с вх.№ от НАП, а НАП си пращаше инфо до Агенцията за задълженията на лицето. В същото време не е упоменато какво се случва с търговец, които има задължения към държавата, а желае да се заличи. Нито е казано, че съобщението действа като забрана да се заличи търговеца, нито са направени правила и механизми по които държавата да си поиска парите.

Ако забелязвате в ал.2 е упоменато, че липсата на удостоверението е пречка за разглеждане на заявлението от ДЛР.

Вече има 60 дневен срок за издаване на това удостоверение. Явно през това време ще правят ревизийка. Сроковете са напълно достатъчни.

Всъщност, тази промяна беше извършена с цел да се предотврати продажбата на фирми със задължения /поне това каза шефът на НАП, че и куп народни представители/. Само дето тези специалисти не знаят как точно се прехвърля фирма със задължения и са решили, че ще трябва да чакаме 60 дни за едно калпаво удостоверение, което е напълно излишно.

Сега, за мен въпросът е фирмите, с които сме започнали процедурата по ликвидация, заличаване и т.н., които са подали вече уведомлението по 77 ДОПК, чакащи удостоверението по КСО, трябва ли да се снабдят с такова удостоверение при подаване на документите за заличване? Щото, аз като чета текста не виждам какво друго ни остава, освен да чакаме откази, защото без такова удостоверение ДРЛ изобщо няма да го разгледа и ще постанови отказ. От друга страна, за вече подалите уведомление какво ще е правното основание да изискат това удостоверение? Да не би да подаваме НОВО уведомление и да чакаме 60 дни за издаване на въпросното удостоверение....

Тия дни ще ходя в НАП да питам гениалните мозъци какво са измислили по въпроса.

п.п. И следващия път като искат да пресекът прехвърлянето на фирми със задължения на безимотни, неграмотни и т.н. лица да питат, че да им кажем как става номера. После да си правят законодателните промени. За мен, промяната на този текст е абсолютно неадекватна и чисто популистка.
Последна промяна DEKAH на 17 Мар 2011, 19:23, променена общо 2 пъти
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Re: Промени в чл.77 ДОПК

Мнениеот nk7702n » 17 Фев 2011, 18:07

И аз смятам, че е безмислена тази промяна и единственият ефект от нея ще бъде още по - голямато забавяне на процедурата по прекратяване на ЮЛ, а съответно и заличаването на ЕТ. Те уж и досега изпращаха информация от НАП до АВ още на следващия ден от изготвяне на уведомлението, но е безспорен факт, че се заличаваха ЕТ със задължения, въпреки очакванията ми да има откази в такива случаи. А сега, кой знае, може пък да се разработят повече по събиране на задълженията!? :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 17 Фев 2011, 18:23

Деки, да не забравиш да споделиш "резултатът" от срещата с НАП, че и мен ме вълнува тоя казус ;)

Иначе за промяната - :lol: :lol: :lol: "от пусто - в празно" ... По некадърен законодателен орган от 41-вото НС не е имало от от 10-ти ноември насам :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Melly » 17 Фев 2011, 18:32

Така е... :?
Направиха ни диви и щастливи. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Фев 2011, 18:36

inspectora написа:Деки, да не забравиш да споделиш "резултатът" от срещата с НАП, че и мен ме вълнува тоя казус ;)

Иначе за промяната - :lol: :lol: :lol: "от пусто - в празно" ... По некадърен законодателен орган от 41-вото НС не е имало от от 10-ти ноември насам :)

Пълни некадърници и лобисти!

:evil: :evil: :evil:
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 17 Фев 2011, 18:40

DEKAH написа:Пълни некадърници ...

Ами като се сетиш кой ги мисли и пише законите в момента /той е един човек в НС в една конкретна ПГ ;) / ... помисли и къде и какво е завършил :lol: - някакви измислени "съоръжения" /зарежи какво е работил толкоз години ... /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Фев 2011, 18:42

Много некадърни , АМА МНОГО.
Вместо намаляване на административния контрол на бизнеса , става точно обратното.Във всички области.Тая разпоредба дори няма да я коментирам , толкова е лишена от смисъл , просто свят да ти се завие.

Няма закон , който да са пипнали и да не са си оставили ръцете.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот vvancheva » 17 Фев 2011, 21:21

И аз да добавя нещо - ако се повтарям да ме извините. С промените в ДОПК е засегнат и ТЗ - ще трябва да се допълнят декларацийките за новообразуващи се фирми - има промени в чл.57 и чл.141. Сега се очаква сигурно нова вълна от откази ако след 15-ти някой не се е съобразил с новите изисквания.
vvancheva
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Фев 2011, 21:49

vvancheva написа:И аз да добавя нещо - ако се повтарям да ме извините. С промените в ДОПК е засегнат и ТЗ - ще трябва да се допълнят декларацийките за новообразуващи се фирми - има промени в чл.57 и чл.141. Сега се очаква сигурно нова вълна от откази ако след 15-ти някой не се е съобразил с новите изисквания.

Bлагодарение на Вас сега видях, че има и там промени.

Направо вече...
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот alegrina » 18 Фев 2011, 11:01

Какъв е проблема да се заличи ЕТ със задължения само не разбрах? Заличаване вписването на ЕТ, не препятства отговорността на физизическото лице. Ама малко трябва да се мисли преди да се пише.
alegrina
Потребител

Мнениеот DEKAH » 18 Фев 2011, 11:06

alegrina написа:Какъв е проблема да се заличи ЕТ със задължения само не разбрах? Заличаване вписването на ЕТ, не препятства отговорността на физизическото лице. Ама малко трябва да се мисли преди да се пише.

Колега тук не обсъждаме заличването, а факта, че без това удостоверение ДЛР ще постанови отказ и няма да разгледа заявлението по същество.

Всъщност, при Дружествата нещата не седят точно така. Едно е да заличиш ЕТ, друго е ООД, което дължи 2-3 милиона на държавата.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот alegrina » 18 Фев 2011, 11:14

Така е колега. Поста ми е по повод коментар по-горе, че ДЛР било заличило ЕТ със задължения, вместо да постанови отказ.
А дружество със задължения към държавата няма кой да заличи /всъщност не се знае :D / . Просто исках да вметна, че следва да се прави разлика между заличаване на ЕТ и дружество. И ако за едното номера няма да мине, за ЕТ е без проблем.
alegrina
Потребител

Мнениеот alegrina » 18 Фев 2011, 11:20

А иначе, без удостоверението за уведомяване от НАП и според мен ще има 100% отказ.
alegrina
Потребител

Мнениеот al_ninova » 18 Фев 2011, 11:45

Наистина ефектът ще е нулев, ако някой иска да се оттърве от задлъжняло дружество, просто ще си продаде дяловете и толкова. Тогава не се изисква това удостоверение..... Много полезно че отваряте тази тема, сега отварям да видя промените в ТЗ.
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот frontmen » 18 Фев 2011, 11:46

Аз имам уведомление до НАП във връзка с преобразуване с вх. номер от 7 февруари, но към момента документите ми още не са готови и не съм ги пуснал в ТР. Сега ще трябва ли да подавам ново уведомление и да чакам удостоверение?
frontmen
Потребител

Мнениеот al_ninova » 18 Фев 2011, 11:54

Ами след като влиза в сила от 15.02.2011 според мен ще трябва ново, иначе ТР ще откаже.
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 18 Фев 2011, 12:04

alegrina написа:Какъв е проблема да се заличи ЕТ със задължения само не разбрах? Заличаване вписването на ЕТ, не препятства отговорността на физизическото лице. Ама малко трябва да се мисли преди да се пише.

Това го знаем, колега, но интересното е, и в този смисъл беше коментарът ми, дали с новото изменение тази практика ще се промени, визираното изменение на чл. 77 от ДОПК касае и ЕТ. А иначе относно дружествата е ясно, че открай време контролът за задължения е бил по - голям, тя затова и процедурата по прекратяване на търговско дружество е по - сложна и дълга! :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 18 Фев 2011, 13:01

inspectora написа:Деки, да не забравиш да споделиш "резултатът" от срещата с НАП, че и мен ме вълнува тоя казус ;)

Инспекторе цитирам отговор:
"Амииии туй нещу улези оня ден у сила и ний неаме ощи бланки, нито па знаем ко ша пиши у туй удустуверение. Па и имаме срок от шийсе дена да гу напишим."

Питам аз за тези, дето са подали уведомление по стария ред какво ще правят.
"Амиии питайти у агенцийта. Бе пудавайти там и кото стане"

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот alegrina » 18 Фев 2011, 13:08

"Амииии туй нещу улези оня ден у сила и ний неаме ощи бланки, нито па знаем ко ша пиши у туй удустуверение. Па и имаме срок от шийсе дена да гу напишим"
Глупости говори тоя от НАП. И до сега се издаваха такива удостоверения от НАП, само че не всички териториални служби ги издаваха.
alegrina
Потребител

Мнениеот SashkoS » 18 Фев 2011, 17:07

Хм. 60 дена не са точно срок за възлагане и завършване на ревизия.
ДОПК Чл. 114. (1) (Доп. - ДВ, бр. 14 от 2011 г., в сила от 15.02.2011 г.) Срокът за извършване на ревизията е до три месеца

Може би една "проверка", която завършва с мнение... всъщност не е ясно с какво трябва да завърши.
SashkoS
Потребител

Следваща

Назад към Търговско право