Чл. 77. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2011 г., в сила от 15.02.2011 г.) (1) В случаите на заличаване на едноличен търговец от търговския регистър, както и при прекратяване на юридическо лице - търговец, прехвърляне на предприятие по чл. 15 от Търговския закон или при преобразуване по реда на глава шестнадесета от Търговския закон търговецът уведомява териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по седалището на търговеца преди подаване на съответното заявление за вписване на подлежащото на вписване обстоятелство. Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите издава на търговеца удостоверение за уведомяването в срок до 60 дни от постъпване на уведомлението.
(2) Удостоверението за уведомяване на териториалната дирекция се прилага към внесеното в Агенцията по вписванията заявление за вписване и е условие за разглеждането му.
Сега, за да се подаде заявление касаещо заличаване на ЕТ, прекратяване на дружество, прехвърляне на предприятие и пребразуване трябва да се снабдиш с УДОСТОВЕРЕНИЕ от НАП, в което не знаем какво ще пише, освен че имам задължения към НАП. До сега минаваше номера с най-обикновено уведомление с вх.№ от НАП, а НАП си пращаше инфо до Агенцията за задълженията на лицето. В същото време не е упоменато какво се случва с търговец, които има задължения към държавата, а желае да се заличи. Нито е казано, че съобщението действа като забрана да се заличи търговеца, нито са направени правила и механизми по които държавата да си поиска парите.
Ако забелязвате в ал.2 е упоменато, че липсата на удостоверението е пречка за разглеждане на заявлението от ДЛР.
Вече има 60 дневен срок за издаване на това удостоверение. Явно през това време ще правят ревизийка. Сроковете са напълно достатъчни.
Всъщност, тази промяна беше извършена с цел да се предотврати продажбата на фирми със задължения /поне това каза шефът на НАП, че и куп народни представители/. Само дето тези специалисти не знаят как точно се прехвърля фирма със задължения и са решили, че ще трябва да чакаме 60 дни за едно калпаво удостоверение, което е напълно излишно.
Сега, за мен въпросът е фирмите, с които сме започнали процедурата по ликвидация, заличаване и т.н., които са подали вече уведомлението по 77 ДОПК, чакащи удостоверението по КСО, трябва ли да се снабдят с такова удостоверение при подаване на документите за заличване? Щото, аз като чета текста не виждам какво друго ни остава, освен да чакаме откази, защото без такова удостоверение ДРЛ изобщо няма да го разгледа и ще постанови отказ. От друга страна, за вече подалите уведомление какво ще е правното основание да изискат това удостоверение? Да не би да подаваме НОВО уведомление и да чакаме 60 дни за издаване на въпросното удостоверение....
Тия дни ще ходя в НАП да питам гениалните мозъци какво са измислили по въпроса.
п.п. И следващия път като искат да пресекът прехвърлянето на фирми със задължения на безимотни, неграмотни и т.н. лица да питат, че да им кажем как става номера. После да си правят законодателните промени. За мен, промяната на този текст е абсолютно неадекватна и чисто популистка.