Дали пасат,или не пасат не зная.
Конкретно в този случай беше на лице съгласие между наследниците единия от тях да поеме фирмата.
Не схващам намека ти колега Декан,но сам виждаш,че пререгистрацията и промените в обстоятелствата са вписани.
За ЕИК-то .Да- Булстат-а става ЕИК на пререгистрираната фирма.А това,че в последствие във фирмата са направени промени в обстоятелствата не налага (така излиза) да се променя ЕИК-то на фирмата.
В интерес на истината това ми беше първи такъв случай и малко се притеснявах да не ми извъртят някой отказ.Но добре мина всичко.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Смърт на ЕТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- sarbijanac
- Активен потребител
Re: Смърт на ЕТ
Колега sarbijanac, исках да се пошегувам с разбирачите, за това и ми е такова мнението.
Изпреварихте ме с пускане на линка. Исках да видя до къде ще стигнат с приказването на общи приказки.
Недев, ами... правил съм тази процедура многократно. И по стария и по новия ред. Идеята е да се запази разработеното търговско предприятие. В случая има правоприемство по закон - на съвкупоността на правата и задълженята. ЕИК (булстат) си е код, идентифициран с това предприятие. Тук, на практика, имаме запазване на търговско предприятие, което се поема от друго ФЛ, тъй като става въпрос за ЕТ... Макар "поемането" на практика да е регистрация на ново ЕТ, ЕИК си остава същия, защото регистрацията на новото ФЛ-търговец е необходим елемент, за да може да се поеме предприятито и е точно с тази цел.
Навремето (по стария ред) за да може единия наследник да поеме предприятието на ЕТ се налагаше да правим договор за продажба на идеални части от предприятие чл.15 от ТЗ - с нот. заверка. След това се подаваше заявление от приобретателя, с приложения - акт за смърт, договорите, спесимен, декларация и удостоверение за уникалност на новото наименование.
Сега толкова улесниха нещата с това "съгласие на наследниците"
Изпреварихте ме с пускане на линка. Исках да видя до къде ще стигнат с приказването на общи приказки.
Недев, ами... правил съм тази процедура многократно. И по стария и по новия ред. Идеята е да се запази разработеното търговско предприятие. В случая има правоприемство по закон - на съвкупоността на правата и задълженята. ЕИК (булстат) си е код, идентифициран с това предприятие. Тук, на практика, имаме запазване на търговско предприятие, което се поема от друго ФЛ, тъй като става въпрос за ЕТ... Макар "поемането" на практика да е регистрация на ново ЕТ, ЕИК си остава същия, защото регистрацията на новото ФЛ-търговец е необходим елемент, за да може да се поеме предприятито и е точно с тази цел.
Навремето (по стария ред) за да може единия наследник да поеме предприятието на ЕТ се налагаше да правим договор за продажба на идеални части от предприятие чл.15 от ТЗ - с нот. заверка. След това се подаваше заявление от приобретателя, с приложения - акт за смърт, договорите, спесимен, декларация и удостоверение за уникалност на новото наименование.
Сега толкова улесниха нещата с това "съгласие на наследниците"
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Мхм... ясно...
Знаеш ли какво не разбирам... За какво е тази разлика - между чл.15 и чл.60, при живи хора, като общо взето при втория случай освен предприятието има и една "табела" с него. От там при първия да искат първо да се регистрира като търговец и после да купи предприятието, а при втория, всичко се запазва.
То ако питаш мен, чл.60 ми харесва - спестява се една камара време - няма пререгистрации на касови апарати, счетоводно разлика няма (не меся данъците), няма печатане на нови кочани с фактури, и така...
Пък сигурно прекалено почвам да го мисля като счетоводител (търговецът е предприятие по смисъла на ЗСч)
Знаеш ли какво не разбирам... За какво е тази разлика - между чл.15 и чл.60, при живи хора, като общо взето при втория случай освен предприятието има и една "табела" с него. От там при първия да искат първо да се регистрира като търговец и после да купи предприятието, а при втория, всичко се запазва.
То ако питаш мен, чл.60 ми харесва - спестява се една камара време - няма пререгистрации на касови апарати, счетоводно разлика няма (не меся данъците), няма печатане на нови кочани с фактури, и така...
Пък сигурно прекалено почвам да го мисля като счетоводител (търговецът е предприятие по смисъла на ЗСч)
- prnedev
- Активен потребител
Чудя се и не мога да си обясня що ми извъртяха отказ.
Имам приемане предприятието на починал ЕТ по реда на чл.60,ал.2 от ТЗ.
Пуснах си документите без уведомлението по чл.77,ал.1 от ДОПК.И днеска на мейла имам "честитка" от ДЛР.Точно заради това уведомление ми е направен отказ.
Разглеждайки го виждам ,че уведомление по чл.77,ал.1 от ДОПК следва да се подава при:
- заличаване на ЕТ;
- прекратяване на юридическо лице;
- преобразуване на предприятие по Гл.ХVІ от ТЗ;
- прехвърляне на предприятие по чл.15 от ТЗ.
В случая не попадам при нито една от цитираните хипотези.ЕТ-то не се заличава на практика,а се приема от наследник по чл.60,ал.2 от ТЗ.Втора ит рета хипотеза са неприложими,а за четвъртата също не е на лице.
Тогава защо ДЛР е постановило отказ ?
Разбира се,няма да чакам Окръжния съд да ми гледа жалбата /защото ако и той не е сигурен най-лесно е да потвърди отказа/.Ще го подадем уведомлението и пак "ще се наредим на опашката".Но все пак ми е интересно да се изясни случая.
Имам приемане предприятието на починал ЕТ по реда на чл.60,ал.2 от ТЗ.
Пуснах си документите без уведомлението по чл.77,ал.1 от ДОПК.И днеска на мейла имам "честитка" от ДЛР.Точно заради това уведомление ми е направен отказ.
Разглеждайки го виждам ,че уведомление по чл.77,ал.1 от ДОПК следва да се подава при:
- заличаване на ЕТ;
- прекратяване на юридическо лице;
- преобразуване на предприятие по Гл.ХVІ от ТЗ;
- прехвърляне на предприятие по чл.15 от ТЗ.
В случая не попадам при нито една от цитираните хипотези.ЕТ-то не се заличава на практика,а се приема от наследник по чл.60,ал.2 от ТЗ.Втора ит рета хипотеза са неприложими,а за четвъртата също не е на лице.
Тогава защо ДЛР е постановило отказ ?
Разбира се,няма да чакам Окръжния съд да ми гледа жалбата /защото ако и той не е сигурен най-лесно е да потвърди отказа/.Ще го подадем уведомлението и пак "ще се наредим на опашката".Но все пак ми е интересно да се изясни случая.
- sarbijanac
- Активен потребител
Привет и от мен.
Питането ми е следното:
Защо за определен изминал преиод поемането на търговското предприятие на починал ЕТ по смисъла на чл. 60 от ТЗ в Търговския регистър е представяно заявление А1, без уведомлението по чл. 77 от ДОПК, без В1, без да е необходимо поемателчт - наследник да се регистрира и той като ЕТ, без да се сменя ЕИК......, а след това...... (по мои наблюдения някъде от пролетта на тази година)ТР променя практиката си и съответно изискванията за необходими документи при извършването на тази "операция" сиреч поемането на предприятието....?????
Моля, някой ако има идея да ме преосветли
Допускам, че аз нещо съм се заблудила, объркала..... но за съжаление не мога сама да си дам отговор на този въпрос
Благодаря )
Питането ми е следното:
Защо за определен изминал преиод поемането на търговското предприятие на починал ЕТ по смисъла на чл. 60 от ТЗ в Търговския регистър е представяно заявление А1, без уведомлението по чл. 77 от ДОПК, без В1, без да е необходимо поемателчт - наследник да се регистрира и той като ЕТ, без да се сменя ЕИК......, а след това...... (по мои наблюдения някъде от пролетта на тази година)ТР променя практиката си и съответно изискванията за необходими документи при извършването на тази "операция" сиреч поемането на предприятието....?????
Моля, някой ако има идея да ме преосветли
Допускам, че аз нещо съм се заблудила, объркала..... но за съжаление не мога сама да си дам отговор на този въпрос
Благодаря )
- babyboopk
- Младши потребител
Има промяна в наредбата на търговския регистър.вижте чл.51-чл.52 Промяната е от 23.01.2009 год.
Ако ще вписвате поемане или прехвърляне на предприятието спазете изискванията ,за да си спестите неприятния отказ.
Ако ще вписвате поемане или прехвърляне на предприятието спазете изискванията ,за да си спестите неприятния отказ.
- sarbijanac
- Активен потребител
Прочетох внимателно темата и имам няколко въпроса. Утре ми предстои прехвърляне на ЕТ на починал собственик на един от наследниците. Преди доста време съм правил с А1 и съгласие между наследниците, но след запознаване с Наредбата ми става ясно, че явно вече това се прави с В1. Това да кажем не е проблем, но нещото, което ме човърка е дали прехвърлянето ще мине само с Декларация-Съгласие от всички наследници, че фирмата се поема от еди кой си наследник или ще трябва договор за прехвърляне на търг. предприетие, за който пък ще трябва баланс на активите и нот. заверка на подписите. Проблема е, че наследниците не са на едно място и чисто практически тоя договор ще ги затрудни. Говорих със служителка в ТР, която от своя страна говори с ДЛР, която каза, че за прехвърлянето на ЕТ на един от наследниците е достатъчна само тази декларация от всички наследници, но цитирания чл. 51 от Наредбата казва друго. Ще съм Ви благодарен ако ме насочите. Дали би минало вписването само с тази декларация и с крайна сметка с В1 ли трябва да се внесат документите?
И да добавя, като съм започнал с въпросите, че въпросната декларация-съгласие е подписана от наследниците, като заверката е направена от кмет /или секретаря там в общината/, а не от нотариус. Според изискванията това не е проблем, но ако някой мисли, че не би минало да сподели.
И да добавя, като съм започнал с въпросите, че въпросната декларация-съгласие е подписана от наследниците, като заверката е направена от кмет /или секретаря там в общината/, а не от нотариус. Според изискванията това не е проблем, но ако някой мисли, че не би минало да сподели.
- modus_habe
- Нов потребител
modus_habe написа:Прочетох внимателно темата и имам няколко въпроса. Утре ми предстои прехвърляне на ЕТ на починал собственик на един от наследниците. Преди доста време съм правил с А1 и съгласие между наследниците, но след запознаване с Наредбата ми става ясно, че явно вече това се прави с В1. Това да кажем не е проблем, но нещото, което ме човърка е дали прехвърлянето ще мине само с Декларация-Съгласие от всички наследници, че фирмата се поема от еди кой си наследник или ще трябва договор за прехвърляне на търг. предприетие, за който пък ще трябва баланс на активите и нот. заверка на подписите. Проблема е, че наследниците не са на едно място и чисто практически тоя договор ще ги затрудни. Говорих със служителка в ТР, която от своя страна говори с ДЛР, която каза, че за прехвърлянето на ЕТ на един от наследниците е достатъчна само тази декларация от всички наследници, но цитирания чл. 51 от Наредбата казва друго. Ще съм Ви благодарен ако ме насочите. Дали би минало вписването само с тази декларация и с крайна сметка с В1 ли трябва да се внесат документите?
Здравейте! Декларацията за съгласие е достатъчна, а относно заверката от кмет - няма проблем. Ако вече сте преригистрирали фирмата, издадоха ли Ви нов ЕИК?
- emo1971
- Нов потребител
и на мен ми предстои нещо такова
Моята чуденка е: трябва ли да правим ново ЕТ на наследника или като правоприемник посочваме старото ЕИК с новото име на ЕТ в което фигурират име и фамилия на наследника?/ което ми изглежда по- логично/
И имаше ли срок за това ?
а къде в чл 77 ал 1 ДОПК пише че при чл 60 ал. 2 ТЗакон се налага уведомяване на НАП?
Моята чуденка е: трябва ли да правим ново ЕТ на наследника или като правоприемник посочваме старото ЕИК с новото име на ЕТ в което фигурират име и фамилия на наследника?/ което ми изглежда по- логично/
И имаше ли срок за това ?
а къде в чл 77 ал 1 ДОПК пише че при чл 60 ал. 2 ТЗакон се налага уведомяване на НАП?
- pitasht
- Активен потребител
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|