начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Помоооощ оплетах се

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помоооощ оплетах се

Мнениеот valeri_bel » 12 Яну 2011, 03:28

Здравейте много се надявам да ми помогнете с възникналият ми проблем. На 2.11.2010г при нотариус склучих договор за покупка на търговско предприятие фирмата е ЕООД и не е регистрирана под ДДС. В договора склучен между мен и продавача е описано, че той ми продава предприятието но не е описано, че ми прехвърля всички дялове. Сега за да стана легитимен собственик на фирмата адвокатите ми задвижиха документите за пререгистрация на фирмата но след близо два месеца получих отказ. Документите които са подаден в агенцията по вписванията са : Заявление образец А4 (като към него има добавено заявление Г1 за промяна на обстоятелствата) ; Договор за управление; Декларация по чл.142; Документ за внесена държавна такса; Нотариално заверено съгласие и образец на саморъчния подпис на управителя; Решение от едноличния собственик на капитала; Договор за прехвърляне на търговско предприятие; Актуален дружествен договор/Учредителен акт/Устав. В мотивационното писмо за отказ пише следното :

С посоченото заявление е постъпило искане за вписване на промени по партидата на "....."
ЕООД, подадено от ...... .
Заявлението е по образец съгласно приложение образец А4 от Наредба № 1/14.02.2007 г. за
водене, съхраняване и достъп до търговския регистър (Наредбата № 1) и към него са приложени
следните документи: договор за покупко-продажба на търговско предприятие от 02.11.2010 г.,
решение на едноличния собственик на капитала - 2 бр.; учредителен акт; нотариално заверено
съгласие с образец от подписа и декларация по чл. 142 от Търговския закон (ТЗ), подписани от
новоизбрания управител, договор за управление, изрично писмено пълномощно, декларации по чл. 13, ал. 4 и 5 от ЗТР и документ за внесена държавна такса.
При извършване на проверката по чл. 21 от Закона за търговския регистър (ЗТР) и чл. 91 от
Наредбата № 1 се установи следното:
Заявено е вписване на прехвърляне на дружествени дялове от капитала "....." ЕООД на
стойност 5000 лева от едноличния собственик на капитала ................ на
.............. Съгласно чл. 129, ал. 2 от Търговския закон (ТЗ), прехвърлянето на
дружествен дял се извършва с нотариално заверени подписи на договора и се вписва в търговския
регистър. В тази връзка чл. 21, ал. 3, т. 6 от Наредба № 1 изисква при промяна на съдружниците,
респективно едноличния собственик на капитала, към заявлението да се прилага договора за
прехвърляне на дружествен дял с нотариална заверка на подписите.
В конкретния случай не е представен договор за прехвърляне на дружествените дялове по чл.
129, ал. 2 от ТЗ, а е приложен договор за покупко-продажба на търговско предприятие по чл.
15 от ТЗ. Следователно заявеното прехвърляне на дружествени дялове не се установява от
приложените документи.
Прехвърлянето на търговско предприятие се заявява със заявление образец В1, съгласно чл. 51,
ал.1 от Наредба № 1, към което се прилагат документите по чл. 51, ал. 2 от същата наредба.
Следователно в случай, че се касае за прехвърляне на търговско предприятие по чл. 15 от ТЗ,
същото не е заявено по предвидените за това форма и ред и не са приложени изискуемите се
документи.
Освен това следва да се отбележи, че видно от приложените решения на едноличния собственик
на капитала не е взето решение за освобождаване на досегашния управител - .........., а
само за избор на нов управител - ........., като не е определен начин на представляване от
двамата управители. Видно от заявлението, не е заявено заличаване на досегашния управител,
като същевременно в начин на представляване е отбелязано "единствен представител". Заявено е
вписване на нов предмет на дейност, който обаче не е променен и съгласно чл. 7, ал. 2 от Наредба
№ 1 не следва да се заявява.
Поради гореизложеното и на осн. чл. 24, ал. 1 във връзка с чл. 21, т. 1, 4 и 5 от Закона за
търговския регистър следва да бъде отказано вписването на промени по партидата на "......."
ЕООД със заявление с рег. № 20101129161105 от 29.11.2010 г.

Та след като надявам се не съм бил отегчително подробен искам да попитам има ли нужда да правя нотариална заверка наново на договора с описано това че ми преотстъпва капиталите на фирмата или просто трябва да подам наново същия договор но придружен образец В1 или ... какво вече и аз незнам

Благодаря Ви предварително за отговорите !!!
valeri_bel
Младши потребител

Re: Помоооощ оплетах се

Мнениеот lexy21 » 12 Яну 2011, 04:17

Има съществена разлика между продажба на търговско предприятие и продажба на дружествени дялове и всеки колега може да ви я разясни. Това с "преотстъпване капиталите на фирмата" е анимационен филм, който не се прожектира в нашите кина. Очевидно има и някакъв проблем по отношение на желаните промени, свързани с управителя. В крайна сметка какво се е случило и какви са целените промени- продадени са дружествени дялове от капитала на дружеството или търговското предприятие, освободен е старият управител и е назначен нов или е нзначен още един управител?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Яну 2011, 04:36

заявление с рег. № 20101129161105...
Е, понякога е ок. да сте обстоятелствени, ала какво има вие да знаете, след като:
Сега за да стана легитимен собственик на фирмата адвокатите ми задвижиха документите за пререгистрация на фирмата но след близо два месеца получих отказ.

:roll: 8) `що не напишете имената на колегите?
Четейки мотивите за отказ- едно сте мислил, второ сте сторил, а трето сте поискал и тази витиевата формулировка в чл. 5 не върши работа.
Ах, тези лошави адвокати, `начи- как пък не хванаха толкоз неща. ( ако има юристи из хората писали бумагите- извинения към вас!)

Сериозно сте в тинята, но има бряг- само трябва да се плати. Но, като се замисли човек- за едната бланкетна форма и пари....

п.п. Лекси, - влез в сайта, като снемеш анамнезата, ще си наясно с лечението... :D
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Яну 2011, 08:50

Каква каша!

Ако сте платили на адвокат, то... си поискайте парите.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот valeri_bel » 12 Яну 2011, 09:43

Много ви благодаря за бързите отзиви за съжеление не научих много но може би и аз не съм обяснил както трябва. Платих 200 лв на адвокати да изготвят и подадат документите за пререгистрацията на фирмата това което се получи или по точно това което аз разбрах което ми обясниха с думи просто е че аз (представляван от тези адвокати) искам да си пререгистритам фирмата по молба а са подадени документи в агенцията за прехвърляне на дружествени дялове след което е получен отказ. Сега след като говорих с друг адвокат на мой приятел и той погледна документите ми каза че договора за покупко продажба на предприятие не бил направен както трябва там трябвало да е описано че продавача продава на куповача всичките дружествени дялове. Другия проблем е че са подали документ с който мен ме назначават като нов управител на фирмата а не са подали че освобождават стария а фирмата е еднолично дружество и нема как да сме двама. Та с думи прости моята цел е да я пререгистрирам тази фирма която съм купил на мое име и да направя промени на седалището на фирмата толкова ли много искам ....
valeri_bel
Младши потребител

Мнениеот Melly » 12 Яну 2011, 10:08

Дълбоко се съмнявам, че е платил на адвокат. Таква каша може да забърка някой друг - я счети, я някой, който сам се е титуловал за адвокат. :?

П.П. Впрочем, таксиджиите уместно наричат нелигитимните между тях си "копърки". :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Яну 2011, 10:40

Онзи ден имах аналогичен случай.Влиза един господин и ми вика , така и така , купих си фирма кажи какво струва да ми подадеш документите в ТР.Дава ми нотариално заверен договор за прехвърляне на предприятие на ЕООД , като той е купил предприятието като ФЛ , няма фирма.Почваме да се обясняваме и той ми вика , абе нямаш ли някои познат в ТР да стане по-бръжко,щото с тая фирма ще участвам в един търг ,аз затова я купих.И тука се почва , аз му викам трябва да станеш ЕТ , за да впишем промените , до НАП уведомление дъра , бъра.Той ми вика , абе адвокате аз си купих ЕООД , закво ми е и ЕТ да регистрирам. :lol: След 30 мин. разговор всъщност избистряме какво всъщност иска и то е да купи дружествените дялове и да стане собственик на капитала и управител.Викам не става , трябва нов договор , нещата са съвсем различни , ще струва еди колко си.Човека излетя от кантората.На другия ден ми звъни нотариуса и ми се накара , какво имам против договора.Аз му обяснявам , че нищо нямам против , договора си е екстра , ама човека на мен ми обяснява , че иска друго нещо- така и така.Праснаха ми телефона и дотам.Та на човека му се видяха множко парите , които му поисках , каза че си има едно окумуш момиче и ще му ги направи документите.Не знам какво е станало, но нищо чудно да се появи още една подобна тема в скоро време. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Яну 2011, 11:32

DEKAH написа:Каква каша!

Не вярвах, че някога бих го казала, но явно винаги за всичко си има първи път.
Съгласна.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Яну 2011, 11:42

poli_g написа:
DEKAH написа:Каква каша!

Не вярвах, че някога бих го казала, но явно винаги за всичко си има първи път.
Съгласна.

Аз не мисля , че адвокат това може да го направи.Вярно е че материята не е лесна,но с оглед допуснатите грешки , които са елементарни , смятам че колега не може да допусне такива.И аз като Мели , смятам че питащия се е доверил на "копърка". :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 12 Яну 2011, 11:48

valeri_bel написа:... със заявление с рег. № 20101129161105 от 29.11.2010г.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Красота!!!
Аз бих се наел да оправя кашата ... срещу скромен хонорар от 2000 лева - ако искате пишете на ЛС ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Melly » 12 Яну 2011, 11:50

inspectora написа:
valeri_bel написа:... със заявление с рег. № 20101129161105 от 29.11.2010г.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Красота!!!
Аз бих се наел да оправя кашата ... срещу скромен хонорар от 2000 лева - ако искате пишете на ЛС ;) ...

Хихихихииииии, Обявявам НАЧАЛО НА НАДДАВАНЕТО - 5 000 лв. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 12 Яну 2011, 12:00

Ако и нотариусът в случая на Революшън не е разбрал разликата, значи е твърде възможно и нашият питащ да е платил на истински адвокати.
А ако нотариусът е разбрал и не е живял в гората през първите си 7 години, защо праска телефона...
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Яну 2011, 12:00

portokal написа:Ако и нотариусът в случая на Революшън не е разбрал разликата, значи е твърде възможно и нашият питащ да е платил на истински адвокати.
А ако нотариусът е разбрал и не е живял в гората през първите си 7 години, защо праска телефона...

Една от хипотезите:
Твърде възможно е окумуш момичето да е направило договора и хоп при нотариуса.Г-н Нотариус тука купувам една фирма , ей на договора да заверим.Гледа нотариуса , праска печата , ся няма да седне да прави консултация да види за какво се прави цялата работа.
След това Г-н се връща и вероятно му казва , абе адвоката каза , че има грешка в договора , айде да я оправите , щото не става работата.Нот. гледа договора , поядосва се лекинко и ми звъни , разбира ква е работата , праска телефона и си го доизкарва на пишман търговеца. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 12 Яну 2011, 12:11

Значи много вероятно е живял в гората. :wink: Не че и аз не праскам разни неща по някой път, но все пак...
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Яну 2011, 12:12

И тъй към питащия , ако действително са Ви представлявали адвокати се обърнете към тях да оправят кашата на техни разноски.
Ако не са адвокати , а копърки си искайте парите и отидете при адвокат.
Нещата са ясни , могат да се оправят , но за съжаление ще изгубите още време и пари , ако не Ви върнат хонорара+разходите.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 12 Яну 2011, 12:15

valeri_bel написа:Много ви благодаря за бързите отзиви за съжеление не научих много но може би и аз не съм обяснил както трябва. Платих 200 лв на адвокати/ъпсуртадвокат за двеста лева да направи всичко това, явно не е бил адвокат/ да изготвят и подадат документите за пререгистрацията на фирмата това което се получи или по точно това което аз разбрах което ми обясниха с думи просто е че аз (представляван от тези адвокати) искам да си пререгистритам фирмата по молба а са подадени документи в агенцията за прехвърляне на дружествени дялове след което е получен отказ. Сега след като говорих с друг адвокат на мой приятел и той погледна документите ми каза че договора за покупко продажба на предприятие не бил направен както трябва там трябвало да е описано че продавача продава на куповача всичките дружествени дялове./да продадеш дружествени дялове и търговско предприятие не е баш едно и също/ Другия проблем е че са подали документ с който мен ме назначават като нов управител /да бе, точно адвокатите назначават управителите, образеца от подписа и декларациите, пак те ли ги подписаха пред нотариуса/на фирмата а не са подали че освобождават стария а фирмата е еднолично дружество и нема как да сме двама/никъв проблем :wink: едноличното дружество да е с двама управители, а освен това , Вие, а не адвокатите ,може да освободите управителя/. Та с думи прости моята цел е да я пререгистрирам тази фирма която съм купил на мое име и да направя промени на седалището на фирмата толкова ли много искам ....
.
Явно проблема е ,че Вие не знаете какво точно искате.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот monz67 » 12 Яну 2011, 13:08

Ахахахаха, копърки! Не дали и протокол на решението на едноличния собственик. Копърка, не-копърка, търчи да си зимаш парите. Абсурдно е това да е юрист, камо ли правоспособен адвокат. 'ного са модерни консултантските фирми сега.
monz67
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 12 Яну 2011, 14:55

Таква каша може да забърка някой друг - я счети, я някой, който сам се е титуловал за адвокат.

Сега какво, ще се обиждаме ли? :)
Аз такава каша не мога да забъркам, ама колегите могат, та пушек се вдига.

Рабира се, казусът на питащия е оправим, стига от страна на "продавача" да има съдействие. Но трябва да си намери читав адвокат и да се разберат какво точно иска да направи.
SashkoS
Потребител

Мнениеот Melly » 12 Яну 2011, 15:21

SashkoS написа:
Таква каша може да забърка някой друг - я счети, я някой, който сам се е титуловал за адвокат.

Сега какво, ще се обиждаме ли? :)
Аз такава каша не мога да забъркам, ама колегите могат, та пушек се вдига.

Рабира се, казусът на питащия е оправим, стига от страна на "продавача" да има съдействие. Но трябва да си намери читав адвокат и да се разберат какво точно иска да направи.

Доуточнявам. :D
Предвид една стара сентенция - по правило присъстващите са изключение. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот valeri_bel » 12 Яну 2011, 21:55

Започвам да си мисля че това не е форум за юристи а някакъв бит пазар. Искрено благодаря на хората които се отнесоха сериозно с моя проблем и дадоха интересни и компетентни отговори а на тези с несериозните бих ги помолил ако нямат намерение да помогнат то поне да не пречат...
Понеже някой спомена че незнам какво точно искам да направя искам да се извиня че се опитах да пресаздам ситуацията на чужд за мен език а именно правния аз не съм юрист и съм много далеч от тази материя затова да обясня за последно с прост и разбираем език и който може и има желание нека помогне.
Така преди 2 месеца се договорих с човек да му купя фирмата с оборудването на едно заведение като фирмата реших да я купя не за друго а за да спестя време във вадене наново на документите на мойта фирма. Когато отидохме при нотариус и обяснихме какво искаме да направим а именно да ми продаде фирмата така че след като я пререгистрирам аз вече да съм новия собственик нотариуса изготви Договор за покупко-продажба на търговско предприятие. В този договор не е опоменто че продавача продава на куповача дружествените дялове (ако това има значение разбира се аз вече незнам всеки казва различно). След което Продава ме срещна със счетоводителката която е водила тази фирма до този момент и аз се разбрах с нея да продължи да я води и за напред. След което за да спазиме и срока за пререгистрация на мое име счетоводителката ми каза, че дъщеря и работи като стажант при някакви адвокати с които тя работела от дълго време и били добри и могат да помогнат тази процедура да се придвижи по бързо по каналния ред за което ще ми струва 200лв. Държа да отбележа че тези адвокати и до сега аз не съм ги виждал лично посредник между нас е счетоводителката. Така след като платих исканата от мен сума от 200лв ме изпратиха при нотариус да заверя някакви образци (по спомен А1 и Г1 както и там още някакви документи вече нямам спомен ) . До тук добре и уж всичко беше наред но.. на 5 този месец излезе този отказ който съм написал в първия пост от който до колкото разбрах от по вещи от мен лица следва, че са допуснати грешки които не би допуснал и всеки доближаващ се дори малко до средно интелигентно ниво идиот а какво остава за действащ адвокат. Такаа следва развръзката днеска вече тези адвокати изготвиха нови документи които аз и човека от когото се опитвам да купя фирмата занесохме пак при нотариуса да ги заверим и утре трябва да пуснат наново пререгистрацията и дано този път е успешна ако някой има желание да помогне в тази заплетена ситуация със съвет нека заповяда и ако има въпроси ще се опитам да отговоря .
Благодаря предварително !!!
valeri_bel
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право